Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Gdzie zrobię zakupy na obiad poniżej 40 zł?

Ilość postów: 3 | Odsłon: 2932 | Najnowszy post
W aktualnym widoku dostępne są posty sprzeczne z Zasadami Forum. Ten widok ma pewne ograniczenia (np. nie można odpowiadać na posty). Przywróć zwykły widok wątku „Gdzie zrobię zakupy na obiad poniżej 40 zł?”.
  • Gdzie zrobię zakupy na obiad poniżej 40 zł?

W biedronce robię ale jest mały wybór ale ceny yhm yhm ... nie są w cale takie niskie. Obiad dla czwórki ciężko jest zrobić chyba że ziemniaki z masłem.

Gość
    Zgłoś
    • Odp.: Gdzie zrobię zakupy na obiad poniżej 40 zł?

Za 40 zł to w sumie można zjeść obiad w 4 osoby w barze na Słonecznym bez robienia zakupów ;)

Za 40 zł spokojnie bym zrobił puree ziemniaczane z łososiem i sałatką.

Gość_Gienek
      Zgłoś
      • Odp.: Gdzie zrobię zakupy na obiad poniżej 40 zł?

Obiad za 40 złotych dla 4 osób?

Ziemniaki/makaron/ryż/kasza (policzmy koszt 4 złote)

Kawałek mięsa na sos (piersi z kurczaka, żeberka, etc. na 4 osoby zmieścisz się w 15 złotych... nawet jeśli potrzebujesz więcej to 20 dyszki to już max)

Do tego surówka [kapusta pekińska, pomidory, por, marchewka, pietruszka + dip do sosu - za 10 złotych zrobisz wypasioną surówkę, a robiąc to zgodnie z moim gustem - do sosu z żeberek wyśmienicie pasuje ćwikła (buraczki +chrzan i odrobina cukru to naprawdę koszt niewielki)

Ceny zaokrągliłam w górę, ale i tak zostaje jeszcze 6 złotych.

W tej cenie można zrobić smaczną zupę (mieszanka warzyw mrożonych plus odrobina śmietany czy jogurtu naturalnego do zabielenia)

Jestem przekonana, że taki zestaw można zrobić za mniejsze pieniądze.

A co powiesz na spagetii?

Makaron to cena około 3 złote (nie wiem ile jecie, ale paczka makaronu do spagetti w biedronce to koszt poniżej 2 złotych a na moją trzyosobową rodzinkę jest za duża i zostaje jeszcze porcja jaką zjadłaby jedna osoba akurat)

Mięso mielone idealne do takiego sosu to koszt góra 10 złotych (z takiej ilości mięsa robię sos, który we troje jemy dwa dni)

Fix do spegetti liczmy 3,5-4 złote,

Koncentrat pomidorowy 2 złote

Jeśli ktoś lubi dodaje jeszcze pomidory w puszce, które nie powinny być droższe niż 3 - 3,5 plnów;

cebula o której zapomniałam jest tania jak barszcz ale policzmy ją po 1 złotówe.

Nie przekroczyliśmy nawet kwoty 25 złotych w tym daniu a najeść można się porządnie.

Czasem lubię sobie "poszaleć" i zjeść warzywa duszone z jajkiem sadzonym :)

Kupujesz dwie torebki mieszanki na patelnię (w Biedronce wyniesie Cie to mniej niż 10 złotych) dusisz z przyprawami wg upodobania.

Do tego policzmy po dwa jajka sadzone na osobę (jajko około 0,5 zł, 4 osoby po dwa jajka daję nam koszt 4 złotych)

Masz lekki i szybki obiad za mniej niż 15 złotych.

Jest mnóstwo potraw, które można zrobić w tej cenie. Nawet rybę smażoną (choć jest to często rarytas na stołach) z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej można zjeść za 40 złotych dla dwóch osób (paczka około 450g ryby z biedronki to mniej niż 10 złotych, na naszą trójkę jedna taka paczka jest w sam raz więc waszej czwórce dwie paczki na pewno wystarczą) do tego jedno czy dwa jajka do panierki, pól kilo kapuchy pietrucha, jabłko i marchewka tarta. Za to wszystko zapłacisz góra 30 złotych zostaje Ci dyszka na ziemniaki.

A placki ziemniaczane? a kopytka? a pyzy?

U mnie w domu nie zawsze jemy drugie dania, bo po pierwsze wszyscy uwielbiamy zupy, a po drugie staramy się żyć w miarę oszczędnie, gdyż nie przelewa się w naszym budżecie. I tak sobie myślę, że za te 40 złotych to miałabym zupę na co najmniej 3 dni dla mojej 3 osobowej rodzinki.

Proponuję oglądać programy kulinarne w tvn style, gdzie często pokazują jak zrobić, nie dość, że tani obiad, to jeszcze zdrowy (są tam dwie laski, które "odchudzają" wiele z naszych polskich przysmaków). A jeśli nie posiadasz tej telewizji w pakiecie... cóż pozostaje internet, który jest niezwykła skarbnicą pomysłów na tani i smaczny obiad.

Życzę smacznego :)))

Gość
        Zgłoś
W tym wątku znajdują się 3 posty, które oczekują na weryfikację (m.in. sprawdzenie, czy są zgodne z Zasadami Forum; możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami).

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -