W biedronce robię ale jest mały wybór ale ceny yhm yhm ... nie są w cale takie niskie. Obiad dla czwórki ciężko jest zrobić chyba że ziemniaki z masłem.
z maślanką i koperkiem. pozdrawiam
Za 40 zł w Biedronce spokojnie można zrobić zakupy, wiadomo że nie będą to dania typu krewetki czy homary, normalny obiad naprawdę da się z tego zrobić. Pozdrawiam
Za 25 zł - robi sie obiad dla 4 osob - schabowy z ziemniakami i surówka
Gdzie? wszędzie! za 40 zł można normalny dwudaniowy obiad zrobić, jeszcze na deser wystarczy. No chyba, że jesteście rodziną spaślaków, którzy pol świni za jednym podejściem wchłoną...
ee przecież dla 4 osób koszt ziemniaków z masłem to maksymalnie jakieś 3zł ogarnij się. Chyba, że twoja rodzina to trzoda chlewna, wtedy możliwe, że jecie dziennie 100kg ziemniaków.
Każdy z nas zna cenę ziemniaków,masła i innych składników,także odpuść sobie swoje mądrości.
Chciałbym zobaczyć twoją figurę,jestem pewny,że różnisz się i to bardzo od trzody chlewnej.
Na pewno mieścisz się w granicach wagi 50-60 kg,jeśli tak,jest świetnie.
Możesz jeść wszystko,ale z umiarem.
za 40 zł mogę zrobić dwudaniowy obiad dla 4 osób (zupa, drugie danie, surówka, deser).a robię zakupy wszędzie. Groszek, tesco, biedronka, lidl, sklepy prywatne. jsak się ma pomysły i umie się gotować i robić zakupy to wszystko się da.
http://kotlet.tv/przepisy/tani-obiad
http://www.polska-gotuje.pl/przepisy?q=tani%20obiad
http://jejkuchnia.pl/tagi/szybki-i-tani-obiad
Aż nie mogę uwierzyć, że nie znajdziesz tutaj niczego dla swojej rodziny. Jeśli brak Ci pomysłów wystarczy trochę poszukać w sieci. A 40 złotych na obiad dla 4 osób to naprawdę sporo... nawet tak myślę, że za te pieniądze zamówilibyście pizzę dla całej rodziny, a wiele rodzin nie pozwala sobie na takie żywienie ze względu na oszczędności, bo najeść można się za mniejsze pieniądze :)
No nie wierzę, że to aż taki dylemat. Wiele rodzin czteroosobowych za takie pieniądze (albo i mniejsze) musi zapewnić sobie wyżywienie na cały dzień (razem ze śniadaniem i kolacją). Wydaje mi się, że autorce po prostu brakuje pomysłów. A teraz jesienią jest przecież takie bogactwo warzyw i owoców, z których można tworzyć pyszności za niewielkie pieniądze.
Od razu na myśl przychodzi mi leczo z kiełbasą. Jakieś dwa tygodnie temu na bazarku pytałam o cenę papryki w dużych workach (5 kilo w paczce) i wynosił on 15 złotych... kup do tego kiełbasy za tę samą cenę i masz jedzenie nie na dzień a na cały tydzień :)))
Za 40 zł to w sumie można zjeść obiad w 4 osoby w barze na Słonecznym bez robienia zakupów ;)
Za 40 zł spokojnie bym zrobił puree ziemniaczane z łososiem i sałatką.
Obiad za 40 złotych dla 4 osób?
Ziemniaki/makaron/ryż/kasza (policzmy koszt 4 złote)
Kawałek mięsa na sos (piersi z kurczaka, żeberka, etc. na 4 osoby zmieścisz się w 15 złotych... nawet jeśli potrzebujesz więcej to 20 dyszki to już max)
Do tego surówka [kapusta pekińska, pomidory, por, marchewka, pietruszka + dip do sosu - za 10 złotych zrobisz wypasioną surówkę, a robiąc to zgodnie z moim gustem - do sosu z żeberek wyśmienicie pasuje ćwikła (buraczki +chrzan i odrobina cukru to naprawdę koszt niewielki)
Ceny zaokrągliłam w górę, ale i tak zostaje jeszcze 6 złotych.
W tej cenie można zrobić smaczną zupę (mieszanka warzyw mrożonych plus odrobina śmietany czy jogurtu naturalnego do zabielenia)
Jestem przekonana, że taki zestaw można zrobić za mniejsze pieniądze.
A co powiesz na spagetii?
Makaron to cena około 3 złote (nie wiem ile jecie, ale paczka makaronu do spagetti w biedronce to koszt poniżej 2 złotych a na moją trzyosobową rodzinkę jest za duża i zostaje jeszcze porcja jaką zjadłaby jedna osoba akurat)
Mięso mielone idealne do takiego sosu to koszt góra 10 złotych (z takiej ilości mięsa robię sos, który we troje jemy dwa dni)
Fix do spegetti liczmy 3,5-4 złote,
Koncentrat pomidorowy 2 złote
Jeśli ktoś lubi dodaje jeszcze pomidory w puszce, które nie powinny być droższe niż 3 - 3,5 plnów;
cebula o której zapomniałam jest tania jak barszcz ale policzmy ją po 1 złotówe.
Nie przekroczyliśmy nawet kwoty 25 złotych w tym daniu a najeść można się porządnie.
Czasem lubię sobie "poszaleć" i zjeść warzywa duszone z jajkiem sadzonym :)
Kupujesz dwie torebki mieszanki na patelnię (w Biedronce wyniesie Cie to mniej niż 10 złotych) dusisz z przyprawami wg upodobania.
Do tego policzmy po dwa jajka sadzone na osobę (jajko około 0,5 zł, 4 osoby po dwa jajka daję nam koszt 4 złotych)
Masz lekki i szybki obiad za mniej niż 15 złotych.
Jest mnóstwo potraw, które można zrobić w tej cenie. Nawet rybę smażoną (choć jest to często rarytas na stołach) z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej można zjeść za 40 złotych dla dwóch osób (paczka około 450g ryby z biedronki to mniej niż 10 złotych, na naszą trójkę jedna taka paczka jest w sam raz więc waszej czwórce dwie paczki na pewno wystarczą) do tego jedno czy dwa jajka do panierki, pól kilo kapuchy pietrucha, jabłko i marchewka tarta. Za to wszystko zapłacisz góra 30 złotych zostaje Ci dyszka na ziemniaki.
A placki ziemniaczane? a kopytka? a pyzy?
U mnie w domu nie zawsze jemy drugie dania, bo po pierwsze wszyscy uwielbiamy zupy, a po drugie staramy się żyć w miarę oszczędnie, gdyż nie przelewa się w naszym budżecie. I tak sobie myślę, że za te 40 złotych to miałabym zupę na co najmniej 3 dni dla mojej 3 osobowej rodzinki.
Proponuję oglądać programy kulinarne w tvn style, gdzie często pokazują jak zrobić, nie dość, że tani obiad, to jeszcze zdrowy (są tam dwie laski, które "odchudzają" wiele z naszych polskich przysmaków). A jeśli nie posiadasz tej telewizji w pakiecie... cóż pozostaje internet, który jest niezwykła skarbnicą pomysłów na tani i smaczny obiad.
Życzę smacznego :)))
Za 40 złotych na ile osób?
No przecież napisała, ze dla czwórki.
Czwórka żarłocznych potworów;) skoro nie moga się obiadem za 40 zł posilić:)
To żart i prowokacja ! nie dajcie się wkręcić ! każdy kto prowadzi dom wie że za 40 zł mozna na dwa i trzy dni obiad zrobić . ale w restauracji.... no cóz zapłacisz więcej - chyba że na słonku
obiad dla 3 osobowej rodziny spokojnie za 30 zł zrobisz czyż nie?
a jak ktoś nie wie, to niech napisze do pismena, bo pismen wie wszystko, to i to też
a może prowadzi przedszkole i tanio chce wykarmić by dla siebie miał większy ochłap