Mam pytanie, gdzie kupujecie żarówki led, gdyż z tego co widzę to rozbieżność cen jest ogromna, a chciałem kupić większą ilość. Allegro odpada ze względów jakościowych i gwarancyjnych(zamawiałem, ale więcej wydałem na odsyłanie nie działających egzemplarzy niż zaoszczędziłem).
u jabłońskiego na gajowej kupisz ledy
Chodzi mi o żarówki do mieszkania z gwintem e27 i mocy 7 do 10 Wat.
LEDy to jak gra w totka,tanie wcale nie muszą być złe.Ja w przeciwieństwie kupuje na allegro i tak jedne działają już 5 lat inne przestały po m-cu.Moim zdaniem to nie diody w nich wysiadają a układ elektroniczny.Cena od 2,80-17 zł te najdroższe to typ corn.Własnie te/używam w akwarium/ najszybciej padły/może to ,że wilgoć z wody akwarium/.Teraz jak chcesz to w eklerku sa po promocji takie jakie chcesz .
Chodzi mi o kupno na miejscu, ze względu że jak mi właśnie po miesiącu przestanie działać to po prostu zareklamuje. Dzięki za info, zajrzę do e.leclerca.
Na starej Stodolnej kupisz ;)
ja kupiłam w listopadzie w hurtowni elektrycznej Elektro-Spark na Kilińskiego 59 i jestem zadowolona, ceny ok. 9-14 zł. zależnie jakiej mocy
Po pierwsze należy sprawdzać sprawność czyli lumeny podzielić przez Waty.
Powyżej 100 to bardzo dobre.
Cenę też można odnieść do lumenów przy porównywaniu (zł/lm).
Ostatnio kupiłem 12W (te reklamowane na bilbordach), wizualnie świecą tak jak klasyczna żarnikowa 75W, sprawność 91lm/W czyli taka sobie.
W handlu są też takie co mają poniżej 80lm/W tych nie warto kupować.
Ja mam 10W 806lm osram z kauflanda po 17zł albo 6w takie same i mają 470lm i świecą bardzo dobrze. Jeszcze ich zostało kilka. 10W i 6 na mały gwint są po 20zł na Stodolnej jeszcze. I te polecam dobra barwa światła jak z normalnej żarówki.
11zł za 1000lm z bilbordu 12W, 91lm/W, Ra>80, 2900K do 3100K
21zł za 1000lm z kauflanda 10W, 81lm/W
??? za 1000lm z kauflanda 6W, 78lm/W
Proszę policzyć i wpisać swoje, zobaczymy gdzie są dobre LEDy
"Ra" to oddawanie barw,
"K" to kolor światła,
"zł/klm" to cena za światło, (zł/1000lm to zł/klm)
"lm/W" to sprawność
Widziałem w kauflandzie LEDy powyżej 100lm/W
36zł za 1000lm, Biedronka filament 3,7W, 127lm/W, 2700K
Dobre i o wysokiej sprawności, ale jak zawsze w Biedronce bardzo drogie.
6W 470lm osram są w hurtowni ASAJ na Kilińskiego te same co w Kauflandzie tylko taniej po 13zł.