Czy w Ostrowcu (lub okolicach) można gdzieś zrobić taki kurs na uprawnienia do obsługi i eksploatacji urządzeń do 1 kW z egzaminem? Kiedyś nawet widziałem w Kielcach taki kurs za darmo był z dotacji unijnych chyba, może komuś się rzuciło coś takiego w oczy?
A wiesz może jak się ta firma nazywa?
Nie pamiętam nazwy na lewo od małego Tesco jest budynek ,po lewej stronie od drzwi monopolowego lub spożywczego wejdziesz po schodkach na piętro tam jest biuro .
Znalazłem powinno być to bo nazwiska się zgadzają .
http://www.zumi.pl/2246812,Studium_Ksztalcenia_Zawodowego_i_Jezykow_Obcych_S.C._Miroslaw_Krutina_Tomasz_Krutina,Ostrowiec_Swietokrzyski,firma.html
Chyba 1kV?
no właśnie,nie 1kw tylko 1 kv,jak ty nie rozróżniasz na starcie kw od kv to nie wróżę ci dobrze ,na egzaminie za takie coś oblewa się,chyba że są to uprawnienia na kotły grzewcze i inne tego typu urządzenia ale takiego jak 1kw na kotły brak,poczytaj sobie czym się różni kw od kv i zapamiętaj sobie różnice
możesz spytać w CEZ-ie za IIILO tam prowadzą tecnikum elektryczne!!
Jedź do Tarbonusu (Tarnobrzeg, Kielce). Wszystko w jeden dzień załatwisz, a skoro pracujesz to pewnie Ci na tym zależy.
Ja zrobiłem w tym roku w Agencji Rozwoju Lokalnego z wykonaniem przez INNOVASPAL za free. Trzeba sie przejść albo zadzwonić i sie dowiesz co i jak.
a do tego mają świetne wyniki w egzaminach ( w CEZ)
do Gościa z 7:30 no niestety nie miałem nigdy do czynienia z elektryką, stąd moje błędy, a uprawnienia potrzebne mi są do podłączania urządzeń dosłownie do kontaktu, bo producent urządzenia wymaga takich uprawnień, a w razie ich braku mógłby kwestionować gwarancję w razie problemów. Dzięki wszystkim za odpowiedzi, jutro coś więcej spróbuje się dowiedzieć w w/w firmach.
to wyjaśnia sprawe,zdziwił mnie kiedyś pomysł aby ludzie którzy nie mają wykształcenia ogólnie elektro-energetycznego mieli możliwość zdobycia i posiadania uprawnień i wykonywania zawodu niezbyt bezpiecznego bo w tym zawodzie przeciwnika nie widać,a jest nim prąd,zgodze się z koniecznoscią posiadania takich uprawnień przez pracowników serwisu rtv,ale posiadanie takich uprawnień i wykonywanie takiej pracy a z zawodu jest się zupełnie kim innym to jak dla mnie porażka,pracowałem kiedyś z człowiekiem który z zawodu był mechanikiem samochodowym a pracował jako elektryk w jednym z ostrowieckich zakładów,zarabiał te same pieniążki co ja ale był zielony w temacie zupełnie,o jego wyuczonym zawodzie dowiedziałem się przypadkiem i byłem zdumiony takim faktem,i taki człowiek mówił że jest elektrykiem,normalnie mi ręce opadły,w razie zatrudnienia u siebie fachowca z tej dziedziny pytajcie się czy z zawodu wyuczonego jest elektrykiem czy ma tylko papiery elektryka,bo jedno z drugim nie zawsze idzie w parze.
Masz racje kolego. Tylko w tym momencie na np. obsługę tv przemysłowej wymagane są uprawnienia elektryczne. A to też wydaje mi sie nie idzie w parze bo co ma zasadniczo piernik do wiatraka oprócz mąki?? Także uprawnienia tzw. SEP też są zbyt ogólnie postawione bo zależy co komu do czego potrzebne.
aby obsługiwać tv przemysłową musisz mieć wspólnego coś z elektroniką,elektronika ma coś z prądem,aby prowadzić konserwację i obsługę tego sprzętu musisz się na tym znać,w okładkach powinno być na ostatniej stronie napisane konkretnie zakres dopuszczonych prac a nie ogólnie prace konserwacyjno-montażowe urządzeń elektroenergetycznych itd....,i moim zdaniem okładki dla takich powinny być zupełnie inne od tych którzy wykonują ten zawód zgodnie z wykształceniem i bez przerw w wykonywaniu,bo wtedy taki człowiek nie jest w temacie na bieżąco a dużo się zmienia z dnia na dzień w tym zawodzie
No racja ale niestety rzeczywistość jest troszeczke inna no ale....