ładną ale nie kosmicznie drogą wiązankę pogrzebową? Wiem, że napiszecie, że mogę pochodzić po kwiaciarniach itd. Nie dziś nie mogę, a jutro rano chcę szybko kupić. Nie będę miała czasu na chodzenie po kilku. Polecicie jakąś sprawdzoną?
Sprawdzona wiązanka pogrzebowa.Hm!Dobre pytanie.Najlepiej zapytaj nieboszczyka,jakie kwiaty lubi w wiązance.Tak poważnie,to czy nie wystarczy jeden symboliczny kwiatek?Chyba ,że zasada,,co ludzie powiedzą,, działa w Twoim przypadku.Do mdłości doprowadzają mnie wiązanki z napisami na wstążkach-kto kogo żegna.
Nie działa, to kwiaty dla znajomej. Gdybym mogła dzisiaj wyjść z domu to bym kupiła, a jutro będę miała na to 20min, więc dlatego pytam o radę. I nie napisałam "sprawdzona".
Powiem Ci, że na pogrzebie nie byłam 18lat na pewno i szczerze to nie wiem co siękupuje. Na ślub łatwo. No ale też mi chodzi o cenę, bo wiem, że konkurencja ogromna. Uważasz, że z jednym wypada iść? Tak jak na pogrzebach sławnych ludzi przychodzą z różą. Nie wiem, a najgorsze to, że muszę 9:30 wyjechać i czas będzie mnie gonił.
Ok, napisałam sprawdzoną, ale chodziło mi o kwiaciarnie...
Tak.Absolutnie wypada iść z jednym kwiatem.Liczy się symbol a nie pokazanie,że mnie stać na wiązankę za ileś tam setek zł.Popatrz,jak wyglądają groby dopiero co pochowanych ludzi.Kram odpustowy i nic więcej.Z całą pewnością jeden kwiat wystarczy.Najważniejsze,że bierzesz udział w ostatniej drodze znajomej.
Jeśli chcesz,to kup także znicz i zapal go na grobie.U nas bardzo rzadko ludzie to praktykują,a szkoda,bo to piękny gest.
Wiem, że znicz też, ale znicz kupię wszędzie a kwiatów nie. Masz rację, że ludzie idą z kwiatami, im więcej tym lepiej, żeby inni widzieli jak im na zmarłym "zależy", a znicze mało kto zapala poza rodziną.
We wrześniu szłam na pogrzeb i przesympatyczna pani w kwiaciarni naprzeciwko bazarku na Ogrodach (takie pawilony) zrobiła od ręki wiązankę, z margerytek, z jakimś dodatkiem zielonych roślin (wszystko żywe) - ładna, niewielka i elegancka.
Robiła przy mnie - bardzo sprytna pani. Jak nie będzie kolejki, to na pewno.. Może odszukaj nr telefonu i zasięgnij informacji, ewentualnie od razu zamów. Nadmieniam, że to nie była wiązanka wielkości połowy grobowca, ale ładna, elegancka i z żywych kwiatów, a nie ze sztucznego badziewia.