Przekąska "zasilana" jest przez 14 związków chemicznych, z których jeden jest na bazie... benzyny.
Chemikalia mają pomóc zachować świeżość, odpowiedni kolor itp. Nagrano proces tworzenia tej słonej przekąski. Wciąż masz na nie ochotę?
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/frytki-z-mcdonalda-sa-robione-z-ziemniakow-i-14-srodkow-chemicznych/k61rzw
mam, zaraz chyba podjadę po duże frytki
Ja robię sobie z ziemniaków w domu, mam zdrowsze i tańsze
nic dziwnego ze tyle nowotworów od najmłodszych lat
od dawna o tym wiadomo
dlatego sa takie dobre,co dzisiaj masz zdrowego,nawet szynka w wodzie lezy caly dzien w hemikaliach,potem jest ciezka i do niczego.
A co dzis mamy zdrowe nawet woda w kranie z rdza i wieloma innymi związkami chemicznymi możne nawet cała tablica od żelaza po ....
Akrylamid tworzy się w reakcji pomiędzy aminokwasami (szczególnie silnie z asparaginą) i cukrami redukującymi w wyniku tzw. reakcji Maillarda[4]. Może powstawać już w temperaturze 120 °C, optimum to 140–180 °C. Akrylamid przyczynia się do występowania m.in. nowotworów przewodu pokarmowego[5] oraz uszkadza układ nerwowy (jest neurotoksyną)[6].
Duże ilości akrylamidu powstają podczas obróbki termicznej (smażenia w głębokim tłuszczu, pieczenia) produktów spożywczych zawierających skrobię (węglowodany). Komitet ekspertów ds. Dodatków do Żywności (JECFA – organ doradczy WHO i FAO) podaje, że największy udział w ogólnym spożyciu akrylamidu mają frytki (16–30%), chipsy ziemniaczane (6–46%), kawa (13–39%), ciasta, ciastka i herbatniki (10–20%) oraz chleb i inne gatunki pieczywa (10–30%)[7].
też słyszałam o tym akrylamidzie i w USA już te szkodliwe tłuszcze nakazali wymienić, a u nas są te najgorsze... frytki robi się samemu ,może mniej chrupiące ale zdrowe.!!!!!!!!!!!!
No bez przesady, że frytki są podstawowym pokarmem dla nas. Polecam dietę warzywno- owocową z małym dodatkiem ryb, jajek i nabiału.
Zaręczam , że to wystarczy by dobrze sie czuć i mieć świetne wyniki.