Ja miałem ten sam problem. jeśli mam być szczery nie ryzykuj próby wymiany tego płynu w Ostrowcu bo żaden mechanik nie ma o tym zielonego pojęcia. umów sie na wizytę w salonie peugeota w Kielcach lub w Lublinie i będziesz miał zrobione to dobrze. oprócz wymiany płynu trzeba jeszcze wprowadzić w komputer że jest uzupełniony płyn, a to dla ostrowieckich mechaników czarna magia.
po czym poznać że należy uzupełnić ten płyn, czy komputer pokładowy daje jakąś informację?
u mnie wyświetlało fuel minimum level i radze jesli jest taki komunikat albo podobny nie należy tego bagatelizować
w ostrowcu nie ma nikogo kto ci pomoże w tej kwestii!tylko kaske chłopaki wezma za komputery itp ale nikt tego nie zrobi poprawnie!
zasugerowany serwis zedrze kasiorke!
jest as od tych spraw w SUCHODÓŁCE za Ożarowem!
polecam tego człowieka naprawde dobry specjalista !
mi pomógł gdzie już nie było żadnych nadziei tylko serwis filtr do mojego wozu kosztowałby ok 18000zł on to naprawił za 1000zł!
pozdro
Nie to żebym był złośliwy ale... macie te swoje oszczędności w klekotach ;)
złośliwy nie jesteś ale ja wole uzupelnić płyn i jeżdzić normalnym komfortowym autem a nie wieśwagenem albo audiolą
Nie chodzi mi o markę, tylko o silniki diesla. Cóż z tego, że troszkę mniej spalają, skoro są awaryjne i drogie w naprawie.
No tak te nowe wynalazki przyprawiają o zawrót głowy, a to wszystko w imię pseudoekologii i wyśrubowanej normy Euro6 czy ileś tam. Jak mało masz płynu Eloys to znaczy że również filtr FAP się zapełnił i trzeba go wypalić. O stanie zapełnienia poinformuje komputer diagnostyczny. Wypalenie pociąga za sobą wymianę oleju i filtra, nie mówiąc o tym jak taka operacja daje w dupę silnikowi. Macie tą swoją nowoczesność która ponoć ma ułatwiać człowiekowi życie.
Witam serdecznie. Mierzę się z zakupem takiego auta (Peugeot 407 2.0 lub 1.6 HDI) i mam pytanie w związku z tym. Na ogół to jeżdżę w 80% po mieście więc zapewne ryzyko zapełnienia takowego "DPF-a" (filtra cząstek stałych) jest dużo większe. Jak przepalać taki filtr? Czy jest na to jakaś recepta w stylu: "Jedź przez ok 20 kilometrów ze stałą prędkością 90 km/h..." ??? Pytam bo w tym akurat aucie tego boję się najbardziej.
Wyrzuć ten cholerny filtr- ja tak zrobilem i problem z glowy bo bedzie ci sie w kolko zapychal.przerabialem to .prze pol roku kolejny mechanik mi go przepalal,zajezdzal silnik nie mowiac o kosztach. Usunalem i spokoj w koncu.
Gosciu chcesz powiedziec ze Peugeot jest bardziej komfortowy od VW czy Audi?? prosze Cie-nie osmieszaj sie? Najzwyklej w swiecie poprostu Cie nie stac! wiec nie wiem po co takie glupoty piszesz! Wystarczy ze porownasz ceny peguot 407 i audi a6 czy nawet a4-ten sam rocznik!
Jeżeli chodzi o różnicę w komforcie jazdy w Peugeocie 407, Audi czy VW, to nie ma żadnej. We wszystkich w/w modelach jeździ się równie dobrze, wszystko zależy od zasobności portfela bo ceny tego samego rocznika znacznie się różnią i oczywiście od upodobań. Jeżdżę od 2 lat Peugeotem 407 i na awaryjność ani komfort nie narzekam i jak do tej pory nie miałam problemu z filtrem cząstek stałych choć przy zakupie też się tego obawiałam bo wszyscy straszyli.
Uzupełniałem płyn i regenerowałem filtr cząstek stałych w Peugeocie 607 przy przebiegu około 170 tys. Obecnie przejechane jest ponad 300 tys. i nic się na razie nie dzieje. W celu dbania o filtr i zapobieganiu zapychania należy po prostu przejechać raz na kilka tysięcy 15-20 min utrzymując obroty około 3 tysięcy. Wydłuży to zdecydowanie przebiegi między regeneracjami i wymianami płynu. Osobom, które rzadko robią trasy odradzam zakup aut z tego typu filtrami gdyż narażają się rzeczywiście na wysoki dodatkowe koszty. Koszt wymiany 3 lata temu płynu z regeneracją filtru w Peugeocie w Kielcach około 1200 zł., możliwe że obecnie taniej. Odnośnie komfortu to można się wypowiadać jeśli jeździło się różnymi markami i miało się własne a nie zasłyszane opinie. Peugeot 407 jest pierwszym Peugeotem, który ma zestrojone zawieszenie na niemiecki gust - czytaj dosyć twardy jak na francuza. Audi ma swoją zasłużoną markę ale trzeba uważać na silniki bo niektóre cieszą się dużą awaryjnością. Nie można też porównywać 407 z A6 bo to inny segment. Ale to już dygresje na zupełnie inny temat.
Płaci się za głupotę ludzką , Francja to elegancja