Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 103

Odp.: Dziś zobaczyłem, jak ksiądz podjeżdża Passatem z 2013 r. pod Staszica, a mówią, że biedni są

Przeżywacie tak jakby podjechał co najmniej Maybachem czy Lamborghini. A tu zwykły Passat i zapewne w takim samym kolorze jaki miał poprzedni... tylko "oczy" bardziej skośne zdradziły, że z tego roku.

enchantress
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 105

Odp.: Dziś zobaczyłem, jak ksiądz podjeżdża Passatem z 2013 r. pod Staszica, a mówią, że biedni są

"alez Ci ludzie zazdrosni, było sie uczyc na księdza!"

O jaaa, co ja czytam:) Ludzie, do czego to doszło. Przyjedźcie do stolicy, to zobaczycie, jakimi samochodami jeżdżą duchowni. Tutaj panuje u nich zasada - bez gwiazdy nie ma jazdy... Wiecie no, ksiądz reprezentuje wiarę. A za wiarę trzeba płacić. A ktoś, kto reprezentuje władzę to musi jeździć merolem. A tak na poważnie, bo większość potraktuje ten post nieironicznie, ksiądz tego passata nie kupił na kredyt, tylko za pieniądze wiernych, prawda? Sami mu je daliście, więc czemu narzekacie? Jak ktoś wspomniał, pogrzeb 1250, ślub drugie tyle, kolędy... Sto pogrzebów rocznie i już jest samochodzik jak marzenie. Drugi rok dom. A trzeci... Emerytura. Raj. Ach miłego wieczoru.

server
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Dziś zobaczyłem, jak ksiądz podjeżdża Passatem z 2013 r. pod Staszica, a mówią, że biedni są

Co wy za bzdury wypisujecie? Mówicie że za pieniądze wiernych, a jak myślicie, rachunki za prąd i ogrzewanie Kościoła to płacą się z czego? Do tego dochodzą remonty, często w ogóle budowa Kościoła, która też nie mało pochłania. Dodatkowo, nie wiem czy wiecie ale bez względu na to, czy chodzicie do Kościoła, czy też nie, każdy proboszcz co kwartał odprowadza do Kurii podatek od każdego zarejestrowanego parafianina w wysokości 0,60zł, co daje przy średniej parafii liczącej około 4000 osób kwotę w wysokości 2400zł. Tu są właśnie pieniądze od wiernych. Myślicie, że ludzie aż tyle dają, żeby to wszystko opłacić i jeszcze żeby zostało dla co najmniej trzech księży na zbytki? W główki się puknijcie, zobaczcie co się dzieje u was w parafii a dopiero potem piszcie. Jeśli jesteście niewierzący, wypiszcie się z parafii, przynajmniej nie będzie trzeba za was płacić. No ale wtedy ślubu czy innego sakramentu nie dostaniecie. Tak właśnie powinno być!

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Dziś zobaczyłem, jak ksiądz podjeżdża Passatem z 2013 r. pod Staszica, a mówią, że biedni są

Ogrzewanie kościoła to fikcja !

Po co budować kościoły co 5 km.?

Podatek do kurii to śmieszna kwota w porównaniu z podatkami jakie płaci szary obywatel!

I wytłumacz mi w jakiej firmie ksiądz dorabia skoro jednak ma?

Maximus
            Zgłoś
            Odpowiedz

Jaka fikcja? Człowieku, o czym ty piszesz???? Przecież nie chodzisz do Kościoła, więc co o tym możesz wiedzieć?? Wyobraź sobie, że ja chodzę z całą rodziną, w tym z małym dzieckiem co niedziela. Nie wyobrażam sobie, aby w zimie Kościół był nie ogrzewany! Wielkość Kościoła w mojej parafii widocznie nie jest taka spora, skoro co niedziela jest pełen po brzegi, a w Święta to ludzie stoją nawet na zewnątrz!! Nie ośmieszaj się Maximus i nie pisz na tematy, na których się nie znasz. Co do podatku, może i śmieszna kwota(moim zdaniem w ogóle nie powinno jej być, no ale cóż) ale jednak kwota, którą co kwartał trzeba zapłacić. Nie będę Ci tłumaczył z czego utrzymuje się ksiądz, bo to możesz sobie wyczytać w sieci. Obecnie głównym ich zarobkiem jest nauka w szkole. Do tego mają dostają jakiś procent z tacy, choć nie z każdej itd. Inna sprawa to ta, że ksiądz nie musi utrzymywać rodziny i nie płaci rachunków za mieszkanie. Dlatego może zaoszczędzić więcej, niż zwykły obywatel. Płaci za to jednak inną cenę, cenę samotności i nierzadko w dzisiejszych czasach szykanowania. Ja bym się nie zamienił.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Sorry ale ty mieszkasz na innej planecie !???

Maximus
                Zgłoś
                Odpowiedz

Nie rozumiem pytania Maximus. Dlaczego mam mieszkać na innej planecie? Nie potrafisz się odnieść do mojej odpowiedzi?

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 123

Zgadzam się z Maximusem! Po co takie molohy stawiać?! Jest kościółek narodowy na Iłżeckiej- zajrzyjcie do środka..

Alexis
              Zgłoś
              Odpowiedz

Alexis ale jakie Molochy? Te stare Kościoły mają swoją wartość architektoniczną, po prostu kiedyś się tak budowało. Te nowe nie są tak wielkie jak się wydaje skoro ludzie się w nich ledwo mieszczą. Skoro idę do Kościoła to chcę być w środku a nie na zewnątrz, to chyba logiczne nie? Nie ma się już czego czepić, brakuje wam argumentów to czepiacie się wielkości kościołów. Tak to jest jak zaczyna się dyskusję na temat, który zna się tylko teoretycznie albo nie zna się w ogóle...

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 107

:D Podsumowal koperty "po koledzie" , to akurat na na passata styknelo.

martik
          Zgłoś
          Odpowiedz

Oj martik widać, że ty z Kościołem na bakier. Najdurniejszą i najzabawniejszą rzeczą jest zawsze to, jak ktoś pisze, że ksiądz z kolędy sobie coś kupił. Akurat te ofiary zawsze są przeznaczana na konkretny cel i jest to później rozliczane przez księdza w podsumowaniu kolędy. Na stawkach dla przykładu ta ofiara była w tym roku przeznaczona na Dzwon i nowe organy, które zostały zakupione na kredyt. No ale co ty biedna martik możesz o tym wiedzieć, skoro nie dość, że w Polsce nie mieszkasz to i w kościele nie bywasz.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Plebanie nie należą do wiernych tylko śą majatkiem kleru ,jeśli zechca sprzedać to zrobia to jeśli tylko będzie sie im to oplacać i wam wierny m nic do tego .Jesli chodzi o auta to moga miec ale czy to muszą być nowe ?Gdy pare lat temu chowaliśmy teściowa ksiądz kazał się zawieśc z Rosoch do kaplicy ,pózniej juz jechał autobusem wynajętym na pogrzeb , tak samo jest na wsiach jeśli chodzi o kolędę i święcenie koszyków ,ksiedza trzeba przywiezc i odwieżc,czy was tez wożą do pracy ?Księża zwolnieni sa z wielu podatków ,które normalny człowiek płacic musi chocby składki rentowo chorobowe i emerytalne wymieniac by duzo przekrętów niektórych księży ,którzy sprowadzali auta z zachodu wpisująć jako rzeczy związane z kultem religijnym i nie musieli płacic podatku od czynności cywilno prawnych,podobnie ze sprzedazą odzyskanych majątków,których wartośc nieraz wynosił kilka milionów złotych . każdy inny człowiek musi płacić podatek od przychodów ,od właśnie umów cywilno prawnych i związanych z prowadzenie działalności .ksiądz ,lekarz i rolnik to takie rodzynki na specjalnych zasadach .

Gość_mmm
              Zgłoś
              Odpowiedz

Do gość z 21:40 ciekawe na jakiej zasadzie i jakimi dokumentami jest rozliczana kasa z "sępienia" po kolędzie. Może jeszcze napiszesz, że podatek od tego jest płacony?

Gorgoth82
                Zgłoś
                Odpowiedz

Gorgoth82 bywaj częściej w Kościele to się dowiesz. Jeśli nie bywasz, nie wiesz nic bo i skąd? Podpowiem Ci tylko tyle, że jeśli widzisz, że coś zostało do Kościoła zakupione albo został zrobiony jakiś większy remont to można się domyślać, że pieniądze zostały dobrze wydane. Zawsze, powtarzam zawsze, po skończonej kolędzie każdy proboszcz robi jej podsumowanie i to nie tylko finansowe. Dla niewiernych Tomaszów są też dostępne rachunki, faktury i tego typu sprawy. To tak na wypadek, gdybyś pomyślał, że ksiądz np organy ukradł ze sklepu a ludziom wciska ciemnotę że kupił ;)

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 132

Po kolędzie nikt nie sępi, nie zdarzyło mi się, żeby ksiądz zawoła jakieś pieniądze. Jeśli dawałem to zawsze z własnej, i nieprzymuszonej woli. Był też czas, że nie dawałem nic bo po prostu nie miałem. Nigdy nie było z tym problemu. Tak więc Twój argument jest wyjątkowo śmieszny Gorgotch82.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 118

MMM piszesz głupoty, plebanie są własnością parafian a Kościół tylko nimi zarządza. Nie zdarzyło się i na pewno nie zdarzy coś takiego aby taką nieruchomość sprzedać. Ona zawsze będzie pełnić swoją macierzystą rolę. Dlaczego masz komuś mówić, czy ma kupić sobie nowe auto czy nie? Wiesz dlaczego ksiądz nie jechał swoim samochodem na pogrzeb? Ano dlatego, że taka jest tradycja, że później jedzie właśnie z ludźmi w autobusie i się wspólnie z nimi modli. Poza tym, bardzo nie lubię, jak ktoś jest takim hipokrytą jak Ty. Trzeba było powiedzieć księdzu, że go nie odwieziesz i tyle a nie wylewać teraz żale na forum. Tu każdy jest mądry a jak co do czego to pierwsi lecicie do księdza. Co do sprowadzania aut, to fakt, było coś takiego ale ta sprawa jest już zamknięta i winni ukarani. Więc o co chodzi? Zazdrościsz im, że mają jakieś przywileje? Ja nie zazdroszczę nikomu niczego. Każdy ma swój krzyż, z którym musi żyć. Gdyby się tak zamienić, mogłoby się okazać, że ten, którego komuś zazdrościmy, jest znacznie cięższy i mniej wygodny od naszego własnego!

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Gościu a co bybyło gdyby nie było autobusu ?księdza trzeba byłoby wozic z plebanii na cmentarz do kaplicy ,z kaplicy do kościoła z kościoła na cmentarz i z cmentarza na plebanię bo księdzu brakuje na paliwo taki biedny jest a nie przepraszam taki zwyczaj tylko ciekawe dlaczego nie wszędzie. Kościoły ,zakony ,klasztory i plebanie ,wydawnictwa itd należą do nieruchomego majatku kościelnego zarzadza nim proboszcz przy pomocy wikarych ,w imieniu kurii diecezjalnej a nie parafian .A co do przekrętów to sa nadal np komisja majatkowa słynna ,no ale o co chodzi przeciez to dla dobra wiernych wszystko dla dobra wiernych....

Gość_mmm
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 115

Oj,naiwny ,naiwny Ty jestes... :D

martik
              Zgłoś
              Odpowiedz
16 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
"Ilando" Grzegorz Drogosz
Branża: Komputery
Dodaj firmę