Może ma bogatych rodziców ?:P
po 1 - ksiadz nie ma swojego domu w który inwestuje kasę., dziś jest tu na plebani jutro moze byc gdzie indziej,
po 2 - nie ma żony i dzieci na które musi wydawać duuuże sumy ( dla złosliwych- nie każdy ksiadz ma jakies tam dzieci, i nie każdy ma jakas kobitkę)
po 3 - nie wydaje na ciuchy bo chodzi głównie w sutannie albo rzeczach sztandarowych, nie może za bardzo sie wychylać.
itd.
Jego zycie jest inne niż nasze, wiec jeżeli ma chęć z zaoszczędzonych pieniedzy, albo tych co dostał od rodziców kupić sobie auto- to raczej Piorunem go Pan Bóg nie trafi.
Ot i taka historia
Trochę racji w tym jest oczywiście jednak jest to też hipokryzja w stosunku do nauk Chrystusa, które to księża innym stawiają za wzory.
Może jeździć taksi .
Co racja to racja, ale ten gość z 14:45 na bank to ksiądz:) Pozdrawiamy:)
Gościu 17:06, a chcesz się założyć że nie? Zróbmy tak, napiszesz oświadczenie, najlepiej notarialne że w przypadku przegranej wpłacisz powiedzmy 500zł na cele charytatywne, ja Ci udowodnię, że żadnym księdzem nie jestem. Wyobraź sobie, że jest jeszcze mnóstwo ludzi, którzy nie plują na Kościół.
tak tylko, że teraz z powołania prawdziwego jest chyba jeden na sto
Jest ich dużo, dużo więcej gościu17:21, tylko nie są tak medialni jak Ci, którzy z powołaniem nie mają nic wspólnego.
@ Wczoraj, 14:45
błądzisz mój synu, błądzisz!
zacznijmy od tego, że zachowanie księzy /3/4 przypadków i stanowisko kościoła nie ma nic wspólnego z nauką Jezusa a z wiara w mamonę, a teraz ad rem:)
1. a który ksiądz nie ma swojego domu? pokaż mi takiego. to, że nie mieszka w swoim to wcale nie znaczy, że nie ma, bo kazdy z nich ma. raz na siebie zapisany, raz na przyjaciółkę, a to na rodzinę, ale ma.
2. każdy ksiądz ma albo kobitę , albo pakiet = kobieta i dzieci, albo przyjaciela, albo hobby jak np ksiądz z pod ostrowca np gołębie
3. sutanna to ubranie słuzbowe. mało widziałaś/łeś skoro twierdzisz, że w nędznych ciuchach chodzą, bo chodza w konkretnych, często firmowych albo co najmniej z górnej półki
a dlaczego razi bogactwo kleru? dlatego, że nas pouczają , że mamy ubogo zyć, nie ziemskie dla nas bogactwa, wiedzą, że ciężko, ale nie dopowiadają, że cięzko to nam nie im. ich zachowanie to często wstyd dla tego zawodu, bo ksiądz to zawód jak każdy inny.
darujcie sobie teksty : trzeba było na księdza iśc albo czym, ma jeździć , bo jak czytam takie wypowiedzi nie powiązane z teanten wątku to pytam was : Quo vadis?
Ty jesteś normalny gościu 17:44? W imię czego to na księży ma spaść obowiązek dokarmiania tych niedożywionych dzieci? Oczywiście Kościół i tak sporo pomaga takim rodzinom i nie tylko. Istnieje wiele katolickich domów dziecka prowadzonych przez siostry zakonne ale nie o tym jest temat. Ty chcesz zrzucić winę nieudolnego państwa na Kościół i księży bo ich nie lubisz. To jest bez sensu! Tacy ludzie jak Ty mają tak wyprane mózgi, że nawet dyskusji się nie da z wami prowadzić. Wymyślasz jakieś wyimaginowany domy księży i temu podobne bzdury. No uśmiałem się przednio ale tu trzeba płakać nad takimi jak Ty ludźmi, pałającymi nienawiścią do innych tylko dlatego, że noszą sutannę. Nie ważne czy znasz, czy nie znasz, ksiądz to na pewno jest bogaty i zły. To jest Twoje i Tobie podobnych ludzi myślenie. Nie masz jednak racji i myślę, że kiedyś się o tym przekonasz. Bóg postawi na Twojej drodze kogoś, kto zmieni Twoje myślenie. Póki co przemawia przez Ciebie złość i nienawiść a nie racjonalizm.
Ja chciałbym się zamienić . Nawet moja teściowa przeszła w tym temacie niesamowitą ewolucję , bo stwierdziła , że dobrze by było gdybym poszedł na księdza , a powiem , że maiłem takie zapędy w młodości . Zapytałem a co z jej córką i wnukami , a ona na to , że przecież i tak bylibyście razem to dzieci byłyby , a ty miałbyś dobrą pracę . Jeszcze kilka lat temu oczy by mi wydrapała gdybym o czymś takim wspomniał .
Trzeba było iść na księdza i jedzić passatem
A ta k wychodzi ,ze zżera cię zazdrość.
A twój wątek to klasyczna prowokacja obliczona na spędzenie na forum palikocięta by nabluzgac na Kosciół i księży.
Już jeden POlitruk dał głos.
Czekamy na kolejnych .
A może zajmiesz się tkz "lewicą" w Polsce. Zobacz jak ci ,którzy teoretycznie powinni zajmować sie obroną ludzi pracy najemnej w jakich liksusach żyją.
Zajmij się panami i paniami z PZPR-SLD. Stać cię na to???
Masz rację gościu Stop lewactwu. Zaczyna się ta szarańcza reaktywować i już znalazła swoich wyznawców. Trzeba ich tępić bo nam wejdą na głowę. Jacyś pederaści chcą by uznawać ich za normalnych, ciągłe ataki na Kościół. To się musi skończyć źle!
Po Twojej wypowiedzi widać jak bardzo się nie zmieniliście od średniowiecza.
Ty za to jesteś postępowy i tolerancyjny, cały tęczowy.Od średniowiecza.