To miej pretensje do rządzących, a nie do księży.
Tyle, że jakby z mojej darowizny na Kościół miało jeszcze państwo zyskiwać, to raczej nic bym nie dał. Państwo i tak mi dużo zabiera, zbyt dużo.
sie zleciały palikociątka i szczekają, a karawana jedzie dalej
aż się zesra i stanie.
A sponsoruj Durexy swojemu księdzu. Nic mi do tego.
Państwo ci zabiera aby właśnie z funduszu zapewnic księżom wypłatę za nauki wiary w szkole ,składke rentowo-chorobową i emeryturke ...
Jest mu niezbędny do posługi!
Mam kolegę księdza i samochód ma od ojca. Dostał go dopiero po święceniach. Wcześniej wszędzie chodził pieszo lub autobusem. Gdybyście zobaczyli ks w autobusie kasujacego bilet też byscie mieli ale i gadali że biedny bo go na samochód nie stać. Wam nie dogodzi! Ogarnijcie się!
Głupie komentarze jak na starodawnej wsi co dewoty każdego obgadywały. Jak was tak kłuje w oczy że ksiądz jeździ nowym samochodem to czemu Wy nie poszliście na księży? Nie mówię tutaj do wszystkich ale większość powinna się sama zorientować do kogo kierowany jest mój post.
@Adam: jakbym zobaczyła księdza w autobusie to bym mu jeszcze powiedziała: " Szczęść Boże". Zresztą za granicą to normalny widok.
Do autora wątku: Przecież też możesz iść do seminarium i zostać księdzem. Ale pewnie jesteś leniem i nierobem co woli zaglądać innym w kieszeń niż samemu wziąć się do roboty jakiejkolwiek. I dlatego jesteś biedny.
A jak jedzie nowym samochodem z tego roku to co? Już mu nie powiesz nic? Zapytajcie skąd ma ten samochód jak tak was razi w oczy a nie
A czy nie chodzi Wam o duszpasterza, który prowadzi fundację ?! bo coś mi na to wygląda moje owieczki:):)
Duszpasterz to też człowiek, otoczony pokusami nowoczesnego świata ale wystawiany dwa razy częściej na próbę(z racji swojej kapłańskiej posługi) niż my.Część z nich ulega w większym lub mniejszym stopniu.Za kapłanów i ich posługę trzeba się modlić bo tylko modlitwą jesteśmy w stanie pomóc zbłądzonym nawrócić się.
Święta racja gościu 10:03.
Gość 10:03 wyjaśnij w jaki to sposób duszpasterz jest 2x bardziej narażony na pokusy tego świata? No chyba, że chodzi Ci o to, że zarabiając dużo więcej niż przeciętna krajowa ma więcej możliwości aby się dobrze zabawić, a to grzech.
Szyderca, masz bardzo płytkie myślenie. Duszpasterz jest bardziej narażony dlatego, iż atakując jego szatan ma w garści też ludzi, których on naucza. Po co ma atakować i kusić kogoś takiego jak Ty, kto jest daleko od Kościoła i Boga. Zawsze wszystko najlepiej jest rozwalić od środka. Kusząc księży, szatan osiąga wspaniałe efekty, czego dowodem jest ta dyskusja. Dlatego trzeba się za nich modlić aby nie ulegli żadnemu pokuszeniu.
A jak kogoś zabiję i w sądzie powiem, że szatan mną targał to mnie zwolnią do domciu? A jak szatan kusi księdza nową plazmą 42" to znaczy, że on jest producentem? Pytam, bo nie wiem jak ten mechanizm z szatanem działa.