W tym roku przymierzam się do zrobienia wina w domu.
Chciałbym do tego użyć winogron bo mam go pod dostatkiem na działce.
Poza szklanym balonem nie mam nic i z tond moje pytanie: gdzie w Ostrowcu mogę kupić wszystkie akcesoria jakich potrzebuje? Chodzi i o rurki fermentacyjne, korek do balonu, drożdże winiarskie, pożywkę, coś do klarowania oraz pozostałe rzeczy o których może zapomniałem a które będą potrzebne?
Robił ktoś z forumowiczów takie winko w domu? Może podzieli się przepisem lub udzieli jakiś wskazówek?
W Leclercu widziałem takie akcesoria. Nie wiem czy jeszcze są. Bywają też w Tesco.
Dizeki za informacje. W miedzy czasie dowiedziałem się że akcesoria do wina są też w centrum ogrodniczym pod hutą.
Ponawiam pytanie o przepisy na wino. Czy stosujecie drożdze winiarskie, czy macie jakieś inne "triki" które można zastosować dla lepszego efektu?
Najlepiej kupić książkę "Domowy wyrób win" i wszystkiego się dowiesz.Robiłem swego czasu,ale dużo by opowiadać.
To coś podpowiem... balonów jest pod dostatkiem ostatnio w tesco widziałem ale w większości marketów są co jakiś czas. Na pewno jest w ogrodniczym na Żeromskiego.
Rurki fermentacyjne też w marketach i ogrodniczych i znów głównie na Żeromskiego.
Korek, drożdże, pożywka, środki do klarowania i pozostałe jw. Z tym że środki do klarowania są zbędne lepiej żeby sobie po leżakowało tak wg mnie.
Winogrona jak masz z daleka od ulicy to możesz dać nie płukane będzie więcej drożdżaków. Przepisy masz na necie. Do winogron osobiście wrzuciłbym na 20l 5 kg cukru. Jak przestanie fermentować możesz sprawdzić jakie jest i w razie czego dolać cukru(tak dolać nie dosypać).
Podlicz sobie koszty i zastanów się czy nie taniej Ci wyjdzie kupić w sklepie. Kiedyś się to opłacało teraz nie koniecznie.
wszystkie akcesoria mozna dostac w 1001 drobiazgow na polnej przed sklepem Media Expert
w sklepie ogrodniczym na Żeromskiego jest wszystko czego będziesz potrzebował.Robiłam wino z winogron rok temu ale nie mam przepisu,to tak "na oko" woda z cukrem winogron i tyle
A jak ze smakiem takiego winka robionego w domu? Bardzo różni się to od takiego ze sklepu? Wiem że są akcesoria do pomiaru zawartości alkoholu w winie. Mierzył ktoś z was swoje domowe winko? :)
Nie bo i po co. To co Ci wyjdzie to wyjdzie jak będzie za słabe jeszcze raz nastawiasz drożdże tylko osobno jak już będzie z nimi ok to do syropu na jakiś czas a później do gąsiorka. Czy rożni się smakiem... na pewno będzie bardziej esencjonalne ale czy wyrazistsze... się przekonasz sam winotwórco.
Przepisów jest pełno na necie ale jedno się nie zmieni możesz mieć max 3/4 zapełnione nie więcej bo będzie problem z fermentacją.
Założycielu tego tematu-jeżeli będziesz robił takie wino z winogronu to tylko owoce i cukier,drożdże w przypadku owoców pestkowych są zbędne.Winogron opłukać w wodzie następnie wrzucić go w wysoki garnek i przy pomocy tłuczka do ziemniaków ugnieźć owoce tak aby poszedł sok, następnie wrzucić do balona i zasypać cukrem po około 2 tygodni owoce wyrzucić i sok pozostawić w balonie do dalszej fermentacji,wino będzie dobre wtedy kiedy przestanie bąbelkować.Z białego winogronu to jest bomba,wiśniowe super.TU przepis http://www.winiarze.pl/artykuly/wina/przepis-na-domowe-wino-z-winogron-jasnych
Robie wino od 20-stu lat, odezwij sie na zibi.oc@gmail.com