ale ogrów jeszcze niema,dopiero będą a i chrzanu nie idzie ukopać jeszcze
Chrzan, liść dębu,liść czarnej porzeczki,czosnek,a i jeszcze liść orzecha włoskiego i koper
Ja dodaje ogórki,chrzan,czosnek,koper zielone blaszki,zalewam żródlaną wodą a na wierzch wsypuje łyżeczkę cukru i układam ze 4 listki bazylii zielonej. Rewelacja ogóreczki.
nie zapomnij o wodzie soli i koprze
Beczka debowa lepsza niz liscie debu.
40 lat temu beczek z tworzywa nie uzywano poniewaz ich nie bylo.
im więcej chrzanu tym twardszy ogór
dobry przepis na smaczne ogórki kiszone :D
woda + sól
czosnek
koperek
palce lizać :D
Doskonale sie kiszą i przechowują w butelkach 5 litowych po wodzie ,,Wodę zachować do zalania ogórków ,Więc ogóreczki woda,sól 1,5 łyzki na litr ,chrzan czosnek ,koperek dużo kopru.Wszystkich przypraw dużo bo to jest 5 litrów .Przechowują się doskonale smakują też nie psują się patent od kilku lat nawet jeżdzą za granice i tam też smakują ,co roku robię kilkanaście takich butli .jak zaczniesz używać trzeba przełożyć w jeden słój i zalać tą wodą z ogórków nie psują się .Ważne jak się kiszą popuszczać zakrętkę odkręć wylecą gazy i zakręć.Niekiedy dwa lata przetrwają jak wcześniej się nie zje są doskonałe.
Oczywiście, że dodaję chrzan, wtedy ogóreczki są twarde, takie jak lubi moja rodzina. Oprócz chrzanu dodaję liść czarnej porzeczki, liść wiśni, czosnek, koper no i solankę (łyżka soli na litr wody) Wychodzą pyszne!
Twardy ogórek to podstawa.
Tak na marginesie, świetne przepisy tutaj : http://kuchnia-oli-m.blogspot.com/
Dobry pomysł na ogórki kiszone był kiedyś w "Świecie wg Kiepskich". I gitara:)