Co sądzicie na temat sprawdzianu z języka polskiego czy matematyki jakie dzieci pisały wczoraj? Czy wasze dzieci podołały?
Matematyka jako tako,nawet nieźle.Ale część pseudo polonistyczna,cóż,porażka!!!Mam wrażenie,że ktoś pomylił testy na inteligencję dla 6 klasistów i dał przez pomyłkę uczniom klas 3!
Moje dziecko matematykę napisało ale z polskim było gorzej tekst o zaćmieniu było porażką dla uczniów klas 3. Ogólnie może być.
Jak wczoraj pisały????
Moje dziecko - uczeń klasy 3, PSP nr 1 pisał test kompetencyjny już w marcu, więc o czym ty mówisz?
21 maja 2013r - sprawdzian umiejętności OBUT dla klas III Szkół Podstawowych- Opis gazeta wyborcza (wczorajsza).
Opinie rodziców:
"Sprawdzian nie był na poziomie klas III tylko VI. Był dość trudny i niedostosowany do programu jaki dzieci miały w klasach I-III."
Wczoraj był ogólnopolski test sprawdzający OBUT a w marcu był bodajże Operon z tego co pamiętam
Chcesz powiedzieć,że jesteś matką 3 klasisty i pojęcia nie miałaś o wczorajszym teście?O którym trąbione było już od dawna?Hmm nie mnie Ciebie oceniać,ale chyba nie jesteś na bieżąco ze szkołą swojego dziecka.
część uczniów pisała operon w marcu inni OBUT w maju
A w wielu szkołach i ten i ten. Wszystkie szkoły powinny zbojkotować test OBUT już po ubiegłym roku, gdy dostały tekst popularnonaukowy o nietoperzach. Kto układa testy? Chyba nieznający podstawy programowej?
Coś czuję,że po wynikach tegorocznego testu ktoś się wreszcie zbuntuje,bo to co było wczoraj to jakaś paranoja.
no do najlatwiejszych test nie nalezal!! ukladajacy zadania sam chyba nie rozumial tego co pisze jesli chodzi o niektore polecenia zadan!! generalnie to dzieciaki musialy powaznie pomyslec zanim napisaly!! no zobaczymy jakie wyniki beda!! a faktycznie dzieci piszace w marcu test z operonu mialy łatwiejsze zadania!! obut ma testy do bani
Oczywiście, dlatego Operona testy są o niebo lepsze, bo układają ją praktycy, ludzie którzy znają PROGRAM i którzy są lub byli nauczycielami, ale nadal mają styczność z uczniami. Układający testy OBUT to teoretycy, którzy sami się ośmieszają i którzy myślą, że 9-latkowie to geniusze w ciele dziecka.
boszsz matka 9 latka nie rozumiała testu!!!!!!!!!!! kobito nawet jak zakonczyłaś edukację w gimnazjum powinnaś to zrobić, to 3 klasa. Mojemu synowi zabrakło 1,5 pkt do maximum.
a co sie dziwisz, jak nawet tytułu dobrze nie potrafi napisać. Jaka mać taka nać. Gdybyś poswięcała nauce dziecka 30 minut dziennie codziennie, syn/córka nie miałaby problemów testem. Był średnio trudny jak dla dziecka w tym wieku.
Był trudny, nie średnio trudny. Do gościa z 22.13 nie zachłyśnij się geniuszem swojego dziecka.Nie znoszę takich zadufanych mamusiek czy tatusiów. Test nie sprawdzał wiedzy tych dzieci, tylko umiejętność czytania ze zrozumieniem oraz wyciągania wniosków. Sprawdzał to, z czym dzieci mają problemy od dawna. I ok rozumiem, że trzeba kłaść nacisk na takie rzeczy, ale treść powinna być inna. Popytajcie orientujących się w temacie. Treści matematyczne też były ponad program. Inteligentne dzieciaki zrobiły bez problemu, ale po co są programy? Test powinien dotyczyć podstawy a nie wykraczać poza nią , bo wtedy zacznie wolna amerykanka. Co przyjdzie nauczycielowi do głowy będzie tego uczył.
to znaczy, ze mam sie smucić, ze mam zdolne dziacko? Paranoja.
Te testy nie są obowiązkowe...wystarczy aby dyrektor z mądrym gronem pedagogicznym postanowili zgłosić uwagi i zrezygnować...to takie proste aby naszym dzieciom nie dostarczać stresu i nie oceniac nauczyciela po wynikach.
Pewnie, że nie masz się smucić, ale cieszyć. Tylko czemu z takim lekceważeniem zwracasz się do innych, że to był łatwy sprawdzian. To nie był łatwy sprawdzian.