Windows 10, najnowszy system operacyjny Microsoftu, w przyszłości może wyświetlać reklamy - donoszą branżowe media. Materiały sponsorowane mają pojawić się w menu Start, a użytkowników oprogramowania powinny one zachęcać do pobierania promowanych przez firmę aplikacji z oficjalnego sklepu Windows. Wszystko wskazuje na to że prace nad rozwiązaniem są już na dosyć zaawansowanym etapie, ponieważ firma testuje je obecnie na osobach uczestniczących w programie Insider.
Reklamy pojawiły się w najnowszej poglądowej kompilacji Windowsa 10 oznaczonej numerem 10565, którą Microsoft oficjalnie udostępnił w tym tygodniu. Sugerowane przez firmę programy wyświetlają się w menu Start, pomiędzy listą najczęściej uruchamianych aplikacji a ikonami odpowiadającymi za sekcję Dokumentów oraz Sieci. Co ciekawe, producent pozwala na wyłączenie funkcji pokazującej materiały promocyjne. Zrezygnować można zarówno z wybranej reklamy, jak i z całego ich pakietu.
pclab pl
Zainstalowałem 10 na moment tylko i szybciutko wróciłem do 7
7 ma wszytego szpiega, tak jak android i windows phone :)
a gdzie tn szpieg w 7 ? wszedzie mowia o szpiegach w 10 ?
szpieg jest ukryty (jak to szpieg:) ale jak się nie masz czego bać to po co Ci to wiedziec?
no chyba nie do konca tak jak piszesz. Owszem pojawily sie mechanizmy zbierajace dane telemetryczne w aktualizacjach do windows'a 7, jednak nikt ci nie kaze ich instalowac.
Każdy system posiada takiego "szpiega"...
każdy system operacyjny czy to w stacjonarnym, laptopie, tablecie, telefonie to Genesis z terminatora oczywiście nie w dosłownym znaczeniu :)
ale w win 7 nie mam reklam.
ale wy biedni jestescie. umiecie tylko wlaczyc i wylaczyc komputer... dziala wam internet? fajnie. nic dodac nic ujac.
Biedny to jesteś ty pisząc tego typu teksty i uważając się za wielkiego znawcę komputerów i dyskredytując innych...