czy macie w pracy tzw.długi weekend?? u nas teoretycznie wolne za 1 listopada a normalnie pracujemy....wyzysk...
Tylko w Polsce tyle wolnego a na koniec miesiąca nie ma wypłaty..
to po co przepis ustalony że za 1 listopada należy sie dzień wolny?? jeżeli pracodawca oddaje wolne za 1 listopada w dniu 10 listopada to dlaczego ma nie być wypłaty??
O co Ci chodzi masz wolne ustawowe to się ciesz człowieku.
Ja idę do pracy jutro i w poniedziałek, o wolnym za 1 listopada nie ma nawet mowy, tak samo jak o jakimś długim weekendzie. Mam jeszcze niewykorzystany urlop, no ale cóż, jak się chce zarabiać to trzeba pracować a nie wiecznie odpoczywać. Mam dosyć ciężką pracę, zarobię miesięcznie te 2000 zł, przy lepszych miesiącach ~2500 zł, może i niewiele ale wolę to niż pracować za 1250 miesięcznie i mieć do odebrania wszystkie dni wolne.
Bardzo słusznie g z 16:00 tak powinni wszyscy pracować a nie tylko narzekać.
ludzie,czytajcie uważniej, nie mam do nikogo pretensji że 10 listopada byłem w pracy,ale jeśli pracodawca wydał zarządzenie że 10 listopada mamy dzień wolny od pracy ( w zamian za 1 listopada) to kto tu kogo robi w bola??
melon a soboty masz wolne czy pracujące, umowa na stałe czy cywilno-prawna?
mam wolne soboty i umowę o pracę
Gościu z 16.00 tez mam ciężką pracę i 27 dni zaległego urlopu, pracuje za 1250 i jeżeli mi się należy ustawowo dzień wolny to chce go mieć.Chocbym pracowała po 15 godz i w weekendy to tyle samo zarobie wiec nie sądz wszystkich tą samą miarka.nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu...
jesli pracujesz w weekendy to woln y dzien juz miałes, wedle ustawy on ci sie nie nalezy. Prawo do dnia wolnego maja osoby, ktore w soboty nie pracuja.
Gościu z 14.06 ja napisałam cyt"choćbym pracowała po 15 godz i w weekendy to tyle samo zarobie" a nie,że pracuje w wekendy,rozumiesz?Doskonale wiem co i kiedy mi się należy.
Popieram gościu 13:39.
I dlatego umowy o pracę to głupota. Bo czy się stoi czy się leży tyle samo się należy. Jakby wypłata rzeczywiście była proporcjonalna do ilości i jakości pracy to założę się że
Założę się że wcale tak wszyscy chętnie by nie korzystali ze wszystkich wolnych dni...
Tak, tylko by cały czas pracowali, od świtu aż do zmierzchu, do końca swoich dni, by pracodawcy żyło się dostatnio.Bo na tym polega życie, prawda gościu wczoraj 11:50?
Gosciu z 16:57- najlepiej zeby jeszcze Ci wszyscy o których mówisz , pracowali za mniej niz 1250 zł to juz byłbys szczesliwy-prawda? Ja pracuje 6 dni w tygodniu po 10-12 godzin dziennie i gdy tylko jest jakies swięto, to skacze do góry z radosci. Bo nareszcie odpocznę. Bo pospię dłużej. Bo posiedzę z dziecmi w domu, czy na spacer z nimi pójde. I nawet wtedy gdy zarabiałam tylko minimum, gdy nie wiodło mi sie najlepiej, tez cieszyłam sie na wolne. U mnie nie było 1 listopada do odebrania, bo po prostu wszystkie soboty mam wolne. Ale każdy dzien wolny ustatwowo jest dla mnie bardzo ważnym dniem. Wtedy mam czas dla siebie i rodziny.
g.20:42 - to właśnie dla pracowników którzy NIE PRACUJĄ w soboty pracodawca powinien oddać dzień wolny za święto przypadające w sobotę, czyli ostatnio za 1 listopada.