I to jest smutne jest.
A wczoraj była transmitowana przez tv pisowską gala z okazji jubileuszu prawicowej gazety (niejakiego Sakiewicza) -cała "śmietanka" słusznej partii z jej naczelnym wodzem i jego łupieżem się zebrała - przypominało to żywcem sceny z epoki pierwszych sekretarzy, te oklaski, te skandowania, te pochwały pod własnym adresem - bawili się świetnie sami ze sobą - nie oglądam wszak pisowskiej tuby propagandowej - ale wczoraj nie dało się tego odpuścić - czasy mojej młodości spędzonej w latach komuny wróciły jak żywe - straszne ale prawdziwe.
Już wrócili, o tym pisał
Niemcy nie ucierpiały w najmniejszym stopniu po II wojnie światowej, wręcz przeciwnie, dzięki niej wyprzedzali technologicznie dosłownie wszystkich i to cały świat musiał pracować długie lata na to aby chociaż w niewielkim stopniu doścignąć technologie nazistów. Po wojnie niemcy od razu zaczęły na siebie pracować oraz jeszcze bardziej się rozwijać, podczas kiedy Polska do 1989 roku była stopniowo wyniszczana. Pytanie zadane w temacie powinno brzmieć "Jakim cudem pomimo półwieczna wyniszczania kraju przez sowietów, żydów oraz innych udało nam się dojść aż tak daleko".
Niemcy po II WS były w opłakanym stanie. Dzięki USA i planowi Marshala RFN rozwijało się kosztem badań i innego dorobku naukowego nazistów ,który przejęli amerykanie ( bomba atomowa).
NRD jako część bloku wschodniego było w takim samym stanie jak i Polska, choć tam bardziej Stasi trzymała ludzi za mordy niż nasze rodzime służby. Po połączeniu się w jeden kraj zachód wpompowal sporo kasy by wschód dostosować do siebie. Polski nikt nie sponsorowal-oto dlaczego jesteśmy biedni.
Sporo też ukradli Polsce.
Legalny poczytaj trochę historii a szczególnie co się działo po wkroczeniu sowietów do rzeszy.....I zrozum wreszcie, że inna historie ma RFN a inna NRD. W POLSCE pomimo wojny fabryki tez pracowały w koncu ludzie z czegos musieli zyc. ,żeby dostać racje żywnościowe musieli pracować i posiadać tzw arbeitkarten. Ta karta tez chronila w razie zatrzymania. Jak ktoś nie miał pracy przy legitymowaniu przez zolnierzy z automatu wywożony był na roboty do rzeszy. Inna rzeczą jest gdzie trafiały produkty wytworzone w fabrykach na terenach Polski bo to cała epopeje można by napisać.
A ile ukradły elity III RP ? Beneficjenci układu z Magdalenki maja się świetnie.
Masz rację, wystarczy prześledzić jak rosło imperium i jak elita skręcała: Srebrna, Telegraf, Skoki itd
Bzdurami nie zakrzywisz rzeczywistości,bo kto się dogadał z komuchami w Magdalence doskonale wiadomo.No ale produkuj się produkuj.
Znam historię lepiej od ogromnej większości. Mówiąc Niemcy nie mam na myśli NRD tylko RFN.
Mój 5 letni syn był wychowany w domu na powieściach mojego dziadka o wojnie i wiedział, że wojnę przegrały Niemcy. Dodatkowo wyobraźnia dziecięca i bajki telewizyjne zrobiły swoje i miał wyobrażenie, jak to zwycięzcy czyli My wracamy z wojny z pełnymi wozami łupów i nasz kraj jest bogaty i szczęśliwy. Natomiast przegrani czyli Niemcy zostają w biedzie i smutku. I w 2001 roku byliśmy w Niemczech i syn jako 5 latek razem z nami. Jego dziecięce skojarzenia i opowieści dziadka niemal go nie zabiły jak ujrzał jak wygląda rzeczywistość. Długo nie potrafiliśmy z żoną wytłumaczyć mu sytuacji. Na początku czuł się oszukany przez nas, że opowiedzieliśmy mu nieprawdę. Jego reakcja jako dziecka była niesamowita.
Bo utrzymuje z budżetu szamanów w czarnych sukienkach na coraz wyższym poziomie.
Bo majątek Polski został wyprzedany w okresie największej prywatyzacji, czyli w latach 90.
Bo takich mamy rządzących - żydów co Polskę chcą rozgrabić do cna
Dużo osób pisze jaki Pis jest zły ja sam nie jestem ich fanem. Ale niech tos mi wytłumaczy dlaczego takie Po nie umiało zrobić choćby takie 500+? Zrobic cos dla ludzi.
Nie rozumiecie - LICZY SIĘ TYLKO WŁADZA, WPŁYWY I PIENIĄDZE - SPOŁECZEŃSTWO JEST TYLKO INSTRUMENTEM DO ICH ZDOBYWANIA