Świetnie, tylko idąc tym tokiem rozumowania to po co te obostrzenia? Jak możemy uniknąć śmierci setek ludzi poprzez to, że nie pójdziemy w święta do kościoła, to może to należy zrobić.
"Rób, co uważasz. Nikt nie będzie Ci przeszkadzał." Nie jest to prawda, zamkną Ci firmę i koniec. Nie będziesz mógł jej dalej prowadzić i zarabiać.
Nie wiem czy nawet jakbym mógł to chciałbym siedzieć tu od rana do wieczora.
25 marca- UROCZYSTOŚĆ ZWIASTOWANIA PAŃSKIEGO
Liturgia dziś- jak każdego dnia odpowiada na nasze życiowe dylematy i lęki:
Czytanie Pierwsze/ Iz7,10-14 ( na forum wyróżnione wersety z całości)
Pan przemówił do Achaza tymi słowami: " Proś dla siebie znak od Pana, Boga twego, czy to głęboko
w otchłani czy to wysoko w górze. Achaz odpowiedział: " Nie będę prosił i wystawiał na próbę..."................................................................................................................................
PSALM RESPONSORYJNY
Przychodzę, Boże, pełnić Twoją wolę ( refr)
Nie chciałeś ofiary krwawej ani płodów ziemi lecz otwarłeś mi uszy
Nie żądałeś całopalenia i ofiary za grzechy ( w naszym wypadku ryzykowania śmiercią)
Wtedy powiedziałem: Oto przychodzę
Przychodzę, Boże, pełnić Twoja wolę
Sprawiedliwości Twojej nie kryłem w głębi serca
Głosiłem Twoją wierność i pomoc.
Nie taiłem Twojej łaski ani Twej wierności przed wielkim zgromadzeniem.
Przychodzę, Boże, pełnić Twoją wolę.
CZYTANIE DRUGIE, z Listu św. Pawła apostoła do Hbr10, 4-10
Bracia:
"Niemożliwe jest, aby krew cielców i kozłów usuwała grzechy" ( Paweł uzasadnia wyższość Ofiary Nowego Testamentu)..."Przeto, Chrystus przychodząc na świat mówi: OTO IDĘ, ABYM SPEŁNIAŁ WOLĘ TWOJĄ
Usuwa jedna ofiarę, aby ustanowić inną. Na mocy tej woli uświęceni jesteśmy przez ofiarę Ciała Jezusa Chrystusa"
( Eucharystia)
Ewangelia -Łk1,26-38
.....................................................................................................................
Na to Maryja rzekła: " Jakże się to stanie, skoro nie znam męża? ( tzn pożycia z mężem?)
Anioł odpowiedział: " Duch Święty zstąpi na Ciebie i moc Najwyższego osłoni Cię. Dlatego też Święte, które się narodzi będzie nazwane Synem Bożym. A oto również krewna Twoja, Elżbieta, pocżęła w swej starości i jest już w szóstym miesiącu ta, która uchodzi za niepłodną. Dla Boga nie ma bowiem nic niemożliwego. ( Maryja potrzebowała również i tej wiadomości, bo Jan Chrzciciel zamknie czas Starego Testamentu i jako prorok wskaże osobiście na Jej Syna jako Mesjasza i Zbawiciela)...
Na to rzekła Maryja:
"Oto ja, służebnica Pańska, niech mi się stanie według słowa Twego"
Wtedy odszedł od Niej anioł".
OTO SŁOWO PAŃSKIE- CHWAŁA TOBIE CHRYSTE!
Moim skromnym zdaniem powinno być tak:
Jak zachorujesz po świętach, a beztrosko bawiłeś się w kościele, to lekarz powinien przepisać ci żarliwą modlitwę i zwolnić do domu. Do kontroli za 2 tyg lub rodzina po akt zgonu. Szybko by to do ludzi przemówiło.
Może być. Nas nie dotyczy, bo nie chodzimy do kościoła bawić się.
Dokładnie, Chodzimy spotkać się z Panem Bogiem w realu:)
I modlić się za cały świat:)
A propos:
Siostra zakonna z Sando przekazał mi na Whatsie z prośbą, żeby katolicy przekazywali do jak najwięcej osób taka prośbę modlitewną:
Dzisiaj i przez 7 dni ulicami Nowego Sącza przejdą księża z Monstrancją- żeby przepraszać za grzechy Kościoła i świata, prosić o ustanie pandemii. Będą błogosławić świat Najświętszym Sakramentem.
Łączymy się duchowo ( gdziekolwiek będziemy)----o GODZINIE 15 ( DZIS I PRZEZ 7 DNI)
MODLĄC SIĘ Z NIMI KORONKA DO MIŁOSIERDZIA BOZEGO!
Proszę przekazywać dalej telefonicznie ogarniając jak najwięcej miejscowości. Niech znajomi tez przekażą jeszcze przed piętnastą:)
Serdecznie proszę o tę niesamowicie ważną łączność duchową nas wszystkich w modlitwie:)
Szczęść Boże! `sprw
Dokładnie tak, nawet jak ma te parę osób umrzeć, to jęśli są wierzące to pójdą do nieba, po za tym to raczej osoby już starsze co wiele już przeżyły.
Ja pójdę do kościoła w święta, będę głośno śpiewała i wychwalała imię zmartwychwstałego Jezusa.
Alleluja i do przodu, nie przejmować się maruderami!
Powody kościoła dla których nie chcą zamknięcia:
Kasa - kasa musi się zgadzać.
Władza - ludzie jakby przestali przez jakiś czas chodzić, to wielu by się przyzwyczaiło.
Powody Państaw aby nie zamykać:
Władza - z ambony musi leciec odpowiednia propaganda.
Trochę trupów więcej to nic strasznego w porównaniu z tym co kiedyś kościół robił, aby zachować wpływy i pieniądze.
Idźcie podzwonić w innym wątku. Znów wam ktoś zasadzi kopa.
Albo pogoni kota, miau:)
Meczetu nie będzie:) Nie ma takiej opcji
Nie mierz wszystkiego swoją miarą 16:37. Nie o kasę tu chodzi a o potrzebę duchową.
Dla wątpiących i upadłych w wierze pójście do kościoła jest ważne, by wytrwali.
Tylko osoby pewne swojej wiary i ugruntowane w poglądach mogą zostać w domu.
Słabych jest więcej stąd potrzeba sakramentów.
Jeśli ograniczysz nieco grzeszny żywot, to łaska uświęcająca wystarczy na dłużej. Dobry katolik nie musi tak często się uświęcać, bo aż tak bardzo nie grzeszy.
Osoba samotna, jak ona nie ma nic do stracenia a życie innych nie jest dla niej wartością, bo tylko życie wieczne ma znaczenie.
Są jednak ludzie, którzy jeszcze tu na Ziemi chcą coś zrobić dla siebie, dla bliskich, dla innych i dla nich życie tu ma realną wartość.
Zostańcie w domach i nie narażajcie nas na niepotrzebne mnożenie zakażeń.
To nie hazard, to życie dane od Boga i szanujmy je.
Na życie wieczne będzie jeszcze czas.
Do sklepów też nie chodzisz 13:59 ? W Kościele jest znacznie bezpieczniej niż np w Biedronce, daj więc spokój.