Pytaj u źródła.
Słusznie Gość sprw (jak rozumiem) z 20:44 przytoczyła cytat mówiący o konieczności znajomości kultury danej epoki, i że Bóg przemawiał do ludzi stosownie do jej stanu. Czyli w tamtym czasie uwzględniając niemalże niewolniczą pozycję kobiety z związkach małżeńskich, ale także ........ przejawiając troskę oraz stawiając wymogi i nakazy dla zachowania świętości małżeństwa.
W tym drugim sensie, Gość z 13:19 nieco zmanipulował zagadnienie, sugerując wyłacznie przegraną pozycję kobiety, gdyż dla uczciwości powinien też przytoczyć inne słowa z tej samej Księgi, mianowicie Pwt 22,13-29, mówiące o pewnej równości wówczas praw kobiet i mężczyzn w związku małżeńskim. Na przykład:
Pwt 22,22
"Jeśli się znajdzie człowieka śpiącego z kobietą zamężną, oboje umrą: mężczyzna śpiący z kobietą i ta kobieta. Usuniesz zło Izraela.",
lub
Pwt 22,25
"Lecz jeśli mężczyzna znalazł na polu młodą kobietę zaślubioną, zadał jej gwałt i spał z nią, umrze sam mężczyzna".
P
Nie walka z Kościołem, tylko oczyszczanie Kościoła z jego niegodnych" sług".
Ks. Glass mówi o oczyszczeniu Kościoła. Za dużo zła w sutannach.
Niestety, jeden chwast zagłusza dobre ziarno.
Dzięki Gościu P
:)
Stary Testament nie jest mi szczególnie bliski, no chyba, że Psalmy")
Zabrakło też czasu wczoraj, żeby pochylić się starannie nad Pwt...
Dlatego miałam nadzieję, że znajdziesz się w pobliżu i uzupełnisz. Czułam,że pozostawiłam niedosyt.
Dzięki bardzo!
Co do zacnego, jak sądzę Neokatechumenatu,
Zastanawiam się, dlaczego niektórzy ludzie chęć Rozważenia i podzielenia się Słowem
przypisują tylko jednej ze wspólnot KK. Ciekawe, dlaczego?? Przecież także też inni, działający w Kościele, karmią się tym Słowem niemal co dnia??? Hm.
Uważam, że Słowo Pana powinno być dla ducha jeszcze więcej niż kromka dla ciała.
My, katolicy świeccy mamy pod tym względem wiele do nadrobienia, by dalej pogłębiać świadomość religijną. Nie powinniśmy usiąść na laurach;)
sprw
Dzięki Gościu P za cenne uzupełnienie. Dalsze słowa z dziś leżą sobie w poczekalni;)
" Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby:
-albo tak jakby nic nie miało być cudem, albo- jakby cudem miało być wszystko!"
< Albert Einstein>
Może nie zawsze cud, ale wszystko jest jakąś lekcją. Wszystko jest PO COŚ...
Droga sprw,
również bardzo sobie cenię Pani obecność tutaj, przede wszystkim jej kobiecą wrażliość i autentyczność przekazu (podobnie jak stanowczość i bezkompromisowość Felice123, choć ww. walorami Ona też została hojnie obdażona) w sprawach wiary.
Myślę, że nie tylko ja, bo dla szeregowego katolika, w zakresie niemakże obowiązku ciągłego poznawania i pogłębiania wiary, to dodatkowe źródło budowania w sobie wartości dodanej.
Jako mężczyzna zwracam się też ku obiektywnym, bardziej "przyziemnym" problemom, które jednak mają katastrofalny wpływ na KK.
Tak więc np. uważam, że chwast, o którym wczoraj pisał Gość z 22:44, jest niemalże jednego gatunku, a w każdy łan przenicy wsiewa się garść niewłaściwego, w miłości nieuporządkowanego, materiału siewnego, którego nie sposób przesortować. To nie część przenicy zmutowała do chwastu, tylko podstępnie, ta często od początku zdeterminowana "gangrena", wciska się na uprawny dla niej, męski grunt, przenoszona też ostatnio wiatrem homo ideologi, konserwowana brakiem orki struktur mafijnej subkultury na każdym poziomie, i w związku z tym bardzo utrudnionym płodozmianem, także ze strony Watykanu.
P
Dokładnie. P, 10:27
Z tym chwastem- genialnie rozszyfrowane.
Tak mi jeszcze chodzi po głowie, w kontekście -naszym wczorajszym pochyleniem się nad Starym Testamentem...
Wprawdzie jesteśmy z woli Pana ludem Nowego...
Aaale, czy w rzeczywistości nie mamy tam jeszcze swoich zakamarków obyczajowych.
Jakieś " stare szatki, których ciągle szkoda wyrzucić" :(
Język Starego Testamentu jest ważny wciąż, niemniej stary;)
Widać to w dzieleniu się wiarą niektórych ludzi.
To mnie osobiście troszeczkę zraża.
Wolę styl Jezusa- tak tak- nie nie. Konkret w wielkiej prostocie.
A ozdobniki słowne tylko jako ozdobniki dla uwydatnienia emocji.
Piękno w prostocie:)
Ale, nic tam. Na tym polega bogactwo, na niepowtarzalności daru:)
Dzięki ze wszystkich sił za dobre słowa. Potrzebuje ich świat bardzo bardzo! ( sprw)