Ty sprw(co za kretyński nick?) 24 godziny w internecie? Muszę Cię zgłosić do Księgi Guinnessa. Wygrasz w przedbiegach. Czyli jednak prawda - stare, głupie babsko.
To z łaciny pasuje tu idealnie. Każdy poniósł jakiś trud:) Niech zatem ten wysiłek będzie stosownie wynagrodzony :)
00.24 do 00.24 - chyba do starego mądrego inaczej chłopstwa;) były te życzenia -
na wieczna pamiątkę!
Ile to trzeba się natrudzić, by ludzie otworzyli portwele i dawali pieniądze.
A co się z tymi ofiarami dzieje, to już Pan Bóg jeden wie.
To jedna z przyczyn skrzywienia księży i odebrania im powołania.
Nie służą już Bogu, lecz namonie.
Skoro tu piszesz, 11:21, zakładam, że nie biedujesz, tylko masz bardzo minimalistyczne podejście do spraw bytowych.
Już widzę, jak:
zamiast posiłków - chodzisz napawać się widokiem żywności w sklepach,
do lekarza, np. w Kielcach - idziesz w formie pielgrzymki,
telewizję oglądasz przez okno u sąsiada - jak nie zasłoni firanki,
skarpetek nie pierzesz w środkach czystości - jak z brudu zesztywnieją, to kupujesz nowe,
chodzisz spać i wstajesz z kurami - wówczas licznik prądu nie bije,
kaloryfery pozakręcane - sąsiad przez ścianę dogrzeje,
ubierasz się w lumpeksie - tam odzież zachodnia,
itd. itp.
Dzięki temu pieniędzy masz moc, chociaż właściwie nie są Ci potrzebne.
P
Raz XXI WIEK a raz średniowiecze 12.45.
Czytaj ze zrozumieniem.
Widzę, 13:32, że wolisz łopatologię, ale chwilowo nie nam czasu.
P
14.04
tobie nawet do głowy łopatą nie nałożą.
Tacy ludzi właśnie niszą Kościół, przez krycie księży bankierów.
W czasie pandemii, gdy ludzie tracą pracę, takiego gościa stać na nowe autko.
I ty piszesz takie dyrdymały. Człowieku ogarnij się!
12:45. Czcigodny, przewielebny eminencjo(zawsze śmieszyła mnie ta archaiczna tytułomania kościelna na zasadzie "klękać chamy i całować pierścienie"), jakoś dziwnym zrządzeniem losu zapomniałeś na Amen o rządowym Funduszu Kościelnym, pochodzącym z podatków wszystkich obywateli w naszym kraju. Dużo masz czasu, jeśli często udzielasz się na forum, to przeczytaj sobie dla przypomnienia choćby tylko jeden artykuł z 2018 roku pt. "Gigantyczne rządowe dotacje na Fundusz Kościelny" i dowiesz się z niego, że tylko od 2014- do 2018 r. w/w dotacje wzrosły o ok.50% i obejmowały swoim hojnym ramieniem każdą czynność wykonywaną w ramach posług kapłańskich, nauki religii, jak i wszelkie remonty i innowacje w obiektach kościelnych. Nie znalazłem aktualnych danych z 2020r. w przedmiotowej sprawie, ale pewnie już stały się niejawne i stąd ich brak w Internecie. Opłat za posługi kapłańskie typu: śluby, pogrzeby, chrzty, wnoszonych przez parafian nawet nie liczę, bo kto by się bawił w drobiazgowość. Do tego doliczmy działalność gospodarczą - dzierżawę dachów kościelnych operatorom telefonii działających w Polsce i chyba bidy w żadnym kościele nie powinno być. Zapewne też, w związku z pandemią, stosowne wsparcie popłynęło do stosownych adresatów, a Ty tu wymawiasz owieczkom skarpetki i podniesione ostatnio rachunki za elektryczność. Nieładnie, bo jak sam doskonale wiesz, Pan Jezus na osiołku jeździł, a nie lexusem czy inna BM-wicą, ale to chyba tylko dlatego, że wtedy jeszcze nie były modne i na urlopach nie wygrzewał się na Malediwach czy innych Dominikanach. Można by tak sobie wyliczać co najmniej do rana, w jakim wielkim ubóstwie przyszło żyć polskiemu klerowi, ale byłoby to nadmiernie wzruszające, to dam sobie spokój.
14.29 No zaciekawiłeś mnie Gościu tym funduszem kościelnym, bo wcześnie o takim nie słyszałem. Ale od czego Google.
Poczytałem sobie uważnie. Tak faktycznie- tak to się nazywa.
Zainteresowałem się oczywiście, na co idzie kasa z tego państwowego funduszu.
No, pisze dokładnie:
1. Na pielegnowanie budowli sakralnych, ale tylko w kategorii zabytków naszego kraju.
2. Prowadzenie placówek leczniczych albo opiekuńczych w ramach działalności charytatywnej Kościoła ( musi być ta działalność zaakceptowana przez Państwo)
To może forumowy dzieciak nie jest całkiem stracony dla społeczeństwa, skoro potrafi tak ładnie rozwinąć niezaprzeczalny wkład KK w dziedzictwo kultury i pomocy obywatelom.
Chociaż tyle pozytywów. Nie jest całkiem na dnie:) i tak trzymaj brachu~dobro a nie zło
jak wcześniej było;)
Pokój i dobro!
takie hasło niech Ci przyświeca= to i może ktoś tobie na tym foru wreszcie usłuży frenetycznymi oklaskami.
POKÓJ I DOBRO- I ratujesz oblicze świata!
Patrzcie moi drodzy w dzisiejszym cyrku żenady Sprawiedliwa udaje chłopa, który nie wie co to fundusz kościelny. Proszę o brawa!
a tak do rzeczy
Fundusz Kościelny pochłonął w 2019 roku aż 171 mln zł. To "rekord, jeśli chodzi o wydatki państwa m.in. na składki osób duchownych"
Bijemy kolejne rekordy w przekazywaniu pieniędzy na KK, a ludzie umierają, bo nie ma kasy na służbę zdrowia. Poprzekładane ważne operacje etc...
Drodzy moi jest i plus, pochowają was w świeżo wyremontowanym kościele z pięknymi złoceniami! Nie ma co marudzić.
Cyrk żenady to Twoja domena paranoiczny dzieciaku 15:47, który wszędzie widzisz te same osoby. Nie ma już Felice to się sprawiedliwej uczepiłeś.
Fundusz kościelny nie dotyczy tylko Kościoła Katolickiego 15:47 lecz wszystkich Kościołów. Jesteś niedouczony ;)
Dwoi się i troi dzisiaj od rana, wymyśliła sobie że będzie nadawać jako chłop. Po wczorajszej mega porażce stara się, aby dzisiaj coś naprawić, ale zbytnio nie idzie. Znów widzi kogoś w kimś innym. Czy można być bardziej żenującym?
!5. 01 do 16.05 To ja , Olo.
Od rana powiadasz, to raczej nie do mnie. Ale cieniasku, skaczesz z kwiatka na kwiatek. To taka z Tobą rozmowa?
Spadaj pókim dobry((D : !!
Olo, co tam nowego w Pomponiku? Jesteś w nim stałym komentatorem i chyba dlatego nie miałeś czasu dowiedzieć się, co to jest Fundusz Kościelny. Tyle lat jesteś w Pomponiku obiektem drwin, a nadal nie nauczyłeś się pisać po polsku. Za darmo Cię pouczę, bo wiem, że od wielu, wielu lat jesteś zawodowym bezrobotnym, gdyż w naszym mieście nie ma pracy dla ludzi z Twoim wykształceniem, czyli podstawowym, sądząc po pisowni. "Nie pisze dokładnie" a jest napisane dokładnie. Na temat Twojej interpunkcji, nie chce mi się nawet gadać. O jakim dzieciaku piszesz? Nie miałeś co robić i znowu zrobiłeś kolejnego dzieciaka, ale komu, przecież żona we Włoszech, bo ktoś musi Cię utrzymywać, abyś swobodnie udawał redachtora we wszelkich możliwych tabloidach dla gospodyń domowych. Nie dosyć, że pisać nie umiesz, to i z czytaniem też masz problemy. Postaraj się jednak. Wiem, że to męczące, ale przeczytaj może coś więcej na omawiany temat. Trudno, Pomponik odpocznie od Ciebie przez kilka godzin ku radości wszystkich tam piszących.
No, znowu zaciekawiłeś mnie Gościu ( tym razem swoja spinką:)
Co za pierdoły z jakimś pomponikiem
Wpisałem w Google: Państwo fundusz kościelny i wyszło, to co napisałem.
A ty przedszkolaku gdzie szukałeś wiadomości?? Ha???
Co do reszty twoich pierdołków odniosę się później, bo póki co ręka za bardzo świerzbi.