Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Kto zostanie nowym Prezydentem RP
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
        • Odp.: Dlaczego ludzie odchodzą z Kościoła?

Przypomniałeś mi mojego ukochanego Ks. prof. Józefa Tischnera i jego motto mocno wiążące się z tematem wątku, który usilnie jest rozmywany przez żałosnych manipulatorów wciskających swój kit od kilku dni na forum.

"NIE SPOTKAŁEM W MOIM ŻYCIU NIKOGO, KTO STRACIŁ WIARĘ PO PRZECZYTANIU MARKSA I ENGELSA, NATOMIAST SPOTKAŁEM WIELU, KTÓRZY JĄ STRACILI PO SPOTKANIU ZE SWOIM PROBOSZCZEM."

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Czy Tischner to ten sam, który był współpracownikiem SB? Nie żebym się czepiał, ale jednak chyba niewiele z życia i wiary rozumiał, jeżeli uważał, że ksiądz (ów przytaczany proboszcz) jest wstanie przysłonić Boga.

Ciemniak13
            Zgłoś
            Odpowiedz

Ciemniak13 - 16:07 - podobno to ty byłeś współpracownikiem SB. Tak mówią na mieście. Zawsze byłeś wredny i niejeden ksiądz w swoim życiu przez ciebie płakał i ty masz czelność pomawiać Ks. Tischnera?

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Ciemniak13
                Zgłoś
                Odpowiedz

18:32. Teraz przyznaj się jeszcze jaki miałeś pseudonim jako kontakt operacyjny i TW i zaczniemy rozmowę. Jeśli byłbyś inteligentny(co jest abstrakcją w twoim przypadku), to wiedziałbyś, że to jest pomówienie Ks. Tischnera, ale chcąc ratować swoją dupę zawsze byłeś gotów utopić każdego.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

A w kosmitów też wierzysz?

Ciemniak13
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4810

Odp.: Dlaczego ludzie odchodzą z Kościoła?

Nie zastąpi. Tak jak sam rozum tez nie wystarczy do zbawienia. Potrzebny złoty środek

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

16:10. Mając tyle podłych czynów na sumieniu nadal liczysz na "zbawienie"? Przecież Bóg widzi wszystko? Liczysz, że przeoczył całe skurwysyństwo z twojego życia?

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4818

A co w tym Ćmielowie

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4822

6.Zakończyliśmy nabożeństwa kolędowe. Dziękuję tym, którzy odpowiedzieli na zaproszenie i przychodzili na Msze św. Bóg zapłać za ofiary. Zgodnie z decyzją władzy kościelnej 40 % z ofiar jest na utrzymanie Parafii.

Pozostałe ofiary są do dyspozycji kapłanów.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Ha ha

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4827

Jak miło, że Gość spotkał się dzisiaj ze mną na Mszy św. I chyba razem podeszliśmy do Komunii.

Prosimy więcej dzielić się swoją wiarą na forum. Widzi Pani, że ludzie potrzebują świadectw. Do zobaczenia w kościele.

Gość_parafianka Salet
            Zgłoś
            Odpowiedz

Jeżeli Pani nadal jest ZMARTWIONA, postaram się pocieszyć serdeczna modlitwą. Paczki tez będziemy robić wkrótce. Proszę się przyłączyć. Zapraszamy do rozmowy na żywo i do nabrania energii do życia. Pomożemy w realu. Forum niewiele może:)

Gość_parafianka Salet
              Zgłoś
              Odpowiedz

Dobry wieczór moi parafianie! Kiepsko ze mną było, lekarze nie dawali mi szans, ale żarliwie modliłem się do Boga-Kota i ON WYLECZYŁ MNIE JEDNYM MRUKNIĘCIEM! Czyż wiara nie jest największą potęgą? Gdzie była nauka i medycyna, gdy ich potrzebowałem, skoro tylko prawdziwa wiara ma taką moc leczenia? Zaiste, jeśli złapiecie covida, wznieście modły do Boga-Kota, jeśli serca wasze są czyste a intencje szczere, wyleczy was jako i mnie wyleczył.

Cieszę się, że wątek wesoło buzuje i że trzymacie standardowy, czyli żenujący poziom dyskusji, chociaż może powinienem trochę dalej doczytać, bo sporo mnie ominęło. Wracając jednak do tematu wątku, czyli zbrodni kościoła, zaciekawił mnie artykuł w Tygodniku Przegląd, nie wiedziałem dotąd że przenoszeni między parafiami są nie tylko pedofile, ale nawet zbrodniarze wojenni... Przyznaję, że Państwo z Dykty jest pod wrażeniem solidarności, jaką kościół katolicki okazuje żołnierzom Chrystusa w trudnych czasach...

https://www.tygodnikprzeglad.pl/milczenie-reke-kosciolowi/

"Postawa Kościoła katolickiego w Rwandzie to jeden z najtrudniejszych tematów. Zarówno postawa w czasie ludobójstwa, jak i po nim. Pytanie, jak to w ogóle było możliwe, że kościoły stały się miejscami kaźni, wciąż pozostaje bez odpowiedzi. Podobnie jak to, jakim cudem duchowni, których sutanny splamiła krew ofiar, mogli zbiec i ukryć się w parafiach rozsianych na prowincji Europy. Kto ułatwił im ucieczkę? Kto dał schronienie przed międzynarodowym trybunałem? I dlaczego Kościół na temat ludobójstwa w Rwandzie milczał przez tak wiele lat, odmawiając dania świadectwa?

O współudział w ludobójstwie oskarżonych zostało do tej pory 20 księży i zakonnic. Jeden z najgłośniejszych procesów toczących się przed Międzynarodowym Trybunałem Karnym dla Rwandy dotyczył Wenceslasa Munyeshyaki. Duchowny skazany został na dożywocie, ale zaocznie, bo uciekł do Francji, gdzie w parafii Gisors niedaleko Paryża znalazł spokojną przystań. Ten urodzony z matki Tutsi i ojca Hutu wielebny wsławił się wiosną 1994 r. tym, że paradował z pistoletem przy pasie, kolaborował z Hutu i organizował czystki w katedrze pod wezwaniem Świętej Rodziny w samym sercu Kigali. Wśród jego ofiar przeważały kobiety i dzieci. Władze Francji odmówiły jego ekstradycji.

Podobnie potoczyły się losy wielebnego Athanasego Seromby, który spychaczami nakazał zburzyć kościół, gdzie schronienia szukało 2,5 tys. Tutsi. Ludzie ginęli przygniatani walącymi się murami. Koparki grzebały żywych i martwych. Seromba miał według świadków płacić operatorom koparek, aby pracowali szybciej. Przyglądając się wydarzeniom, spokojnie popijał piwo. Został skazany na 15 lat. Nie trafił jednak od razu do więzienia, bo miejscowi zakonnicy ułatwili mu przerzut przez Kongo do Włoch. Tam zmienił nazwisko i został proboszczem we Florencji. Po latach poszukiwań przez międzynarodowy wymiar sprawiedliwości Seromba został namierzony, ale ponownie udało mu się zbiec i kolejny rok przebywał w ukryciu. Wtedy główna prokurator Międzynarodowego Trybunału Karnego dla Rwandy Carla Del Ponte oskarżyła Watykan o utrudnianie ekstradycji skazanego. Stolica Apostolska odmówiła pomocy, tłumacząc, że Seromba „wykonuje ważną pracę we Włoszech”. Ostatecznie został aresztowany przez Interpol i w 2009 r. trafił do więzienia w Beninie – 15 lat po ludobójstwie.

Kolejny duchowny, Emmanuel Rukundo, oskarżony był nie tylko o współudział w zbiorowych mordach, ale i o gwałty. Ten kapelan wojskowy próbował schronić się w Szwajcarii, gdzie udało mu się uzyskać status uchodźcy. Rozpoznano go po pięciu latach i dopiero wówczas trafił przed trybunał w Aruszy. Został skazany na 25 lat więzienia.

Międzynarodowy Trybunał Karny dla Rwandy, mimo że pracował 21 lat, był porażką wymiaru sprawiedliwości. W tak długim okresie zdołał osądzić zaledwie 93 osoby, spośród których 61 zostało skazanych. Kilka spraw skierowano do sądów narodowych, jak przypadki zakonnic Gertrude i Marii Kisito. Oskarżone o współudział w zabójstwie prawie 7 tys. Tutsi, zbiegły do Belgii i tam zostały skazane na 12 i 15 lat więzienia (…).

Jak twierdzi prowadząca sprawę prokurator Carla Del Ponte, w przypadku podejrzanych o udział w ludobójstwie duchownych międzynarodowy wymiar sprawiedliwości zderzył się z betonową ścianą Watykanu. Machina zacierania śladów i pomocy w przerzucie obciążonych zarzutami okazała się skuteczna, w wyniku czego do dziś nie wiadomo, ilu morderców i duchownych wspierających ludobójstwo ukrywa się na plebaniach Francji, Belgii, Włoch, Szwajcarii, a może nawet i Polski. Milczenie jest na rękę Kościołowi.

Organizacja African Rights w 1998 r. wysłała do Jana Pawła II petycję z prośbą o pomoc Watykanu w ustalaniu prawdy o roli Kościoła w czasie ludobójstwa i rozliczeniu winnych po jego zakończeniu, m.in. ukrywania oskarżonych. Prośba pozostała bez odpowiedzi."

Skomentuje ktoś z etatowych obrońców tej organizacji, felice, ciemniak? Może czegoś nie wiem albo opisane przypadki nie miały miejsca? Czy dowolna laicka organizacja z taką liczbą zbrodni na sumieniu miałaby jeszcze prawo bytu? Czy zdobędziecie się na choć na odrobinę krytycyzmu dla kościoła, który tak chętnie serwujecie co roku choćby WOŚP-owi? Albo inaczej: czy istnieje jakaś skala lub rodzaj zbrodni, po którym stwierdzilibyście, że jednak nie chcecie mieć z kościołem nic wspólnego?

Dykciarz
                Zgłoś
                Odpowiedz

Witaj Dykciarz,

Świetnie, że udało Ci się wrócić do zdrowia. Czekało tu wiele osób na Ciebie, łącznie z tymi "przeciwnikami" co to pewnie się do tego nie przyznają, ale tak było.

Nie wiem czy widziałeś, zawiązała się tu grupa Avengers Forumowe - stróże dobrego słowa i moralności z niejakim Guciem na czele. Sprawiedliwa możliwe, że nawet zrobi mu odznakę z ziemniaka.

Dobre wieści dla Ciebie też mam. Odstąpili od tych wszystkich paragrafów i ciągania Cie po policji. Ustalili, że pisałeś bzdury, a więc nie trzeba. Była tutaj też niejaka "prawniczka" która siała postrach... oj działo się działo...

Co do samego tekstu, to świetny powrót. Bardzo mocny i mroczny tekst. Warto informować ludzi. Niech zobaczą prawdę o tej instutucji.

Ta petycja do JP2, jeśli na nią nie odpowiedział fkatycznie, to pozostawia spora rysę na jego wizerunku.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4840

Hej Forumowicze:), którzy w ostatnich dniach tak często aktywizowali ten wątek:)- mam prośbę:

zróbmy CISZĘ w tym miejscu do jutra wieczór!

Mam nadzieję, że to nie jest głupi pomysł i ma szczególny sens. Pzdr ze wszystkich sił:)

Gość_sprw
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4841

"24 października 1917 r. (według kalendarza juliańskiego) narodził się ludobójczy terror, którego ofiarą padło łącznie 94 mln ludzi na całym świecie.

Utopijna ideologia materializmu dialektycznego, stworzona przez niemieckich myślicieli Karola Marksa i Fryderyka Engelsa, doprawiona bolszewicką doktryną polityczno-ekonomiczną Włodzimierza Uljanowa vel Lenina, skazała na śmierć więcej istnień ludzkich niż wszystkie wojny, które toczyły się od początków cywilizacji do końca XIX wieku. Zgodnie z wizją Lenina dyktaturę proletariatu, która miała stanowić docelowy ustrój państwa komunistycznego, poprzedzała rewolucja proletariacka, której nadrzędnym celem był terror „oczyszczający" społeczeństwo z „brudów burżuazyjnego porządku". W swojej monumentalnej monografii „Wielki terror" brytyjski historyk George Robert Ackworth Conquest oszacował, że ofiarą komunizmu sowieckiego padło 40 mln ludzi, z czego 20 mln zostało zamordowanych. Aleksander Sołżenicyn uznał te liczby za znacznie zaniżone. Rosyjski historyk uważał, że w latach 1917–1956 Sowieci zabili 60 mln swoich obywateli. W 1997 r. francuskie Krajowe Centrum Badań Naukowych opublikowało pracę zbiorową „Czarna księga komunizmu". Francuscy naukowcy przy wsparciu prof. Andrzeja Paczkowskiego z Polski i czeskiego historyka Karela Bartoška obliczyli liczbę ofiar komunizmu na 94 mln ludzi. Na podstawie danych szacunkowych wyliczyli, że tylko w Chinach komuniści ponoszą odpowiedzialność za śmierć 65 mln ludzi. Gdziekolwiek pojawiała się ta obłąkańcza ideologia, wszędzie dokonywała spustoszenia większego niż najgorsza epidemia. W samej Kambodży reżim Czerwonych Khmerów wymordował 2 mln ludzi, tyle samo istnień ludzkich pochłonęła dyktatura Kimów w Korei czy implantacja marksizmu-leninizmu w Afryce." - któż przebije twoich towarzyszy dykto :)

Ciemniak13
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Ciemniaczku dobrze wiemy że komunizm to zbrodniczy system.

Natomiast "twój wykład" ma się do tematu, jak piernik do wiatraka.

Wysil się trochę i napisz co Kościół zrobił dla ludzkości.

Fakt że komunizm jest zły, nie świadczy że Kościół jest dobry.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
    1234 ... 257258260262263 ... 448449450451
    Przejdź do strony nr
    539 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
    - Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
    - Reklama -
    - Reklama -