Co by było z nami? Odpowiedź jest prosta - nie było przed chrztem czegoś takiego jak "naród polski". Po pierwsze Mieszko i jego przodkowie traktował innych Słowian jako dostawców niewolników - radzę poszukać sobie pochodzenia słowa sklavi oraz z czego znana była choćby Praga. Druga kwestia, to gdzie dziś są Wieleci - niegdyś najpotężniejszy wróg Mieszka, którzy postanowili trwać przy "wierze ojców". Jak słucham tych panslawistów prawiących o jakimś polskim narodzie w czasów pogańskich, to zastanawiam się czy kończyło to w ogóle jakiekolwiek szkoły?
Brawo Ciemniak:) Jak to dobrze, że każdy od siebie przynosi coś ważnego i wzbogaca innych. Świetne przypomnienie historii:)
Ciemniak. Nie ma co licytować szkoły. Kto pyta, nie błądzi. Fajnie, ze ludzie maja potrzebę, żeby rozmawiać bez złośliwości w tych niemiłych czasach. Pilnujemy tylko poziomu. Ja też jestem zwykły człowiekiem. Nie obiecuję, ze znam, odp na wszystkie pytania. Tylko Bóg wszystko wie:)))
Do zobaczenia za jakiś czas...
Widać sprawiedliwa i ciemniak mają sie ku sobie. Dobrana forumowa z nich para. Fajnie się obserwuje jak uczucie kiełkuje. Mam nadzieję, że wyrośnie z tego piękny kwiata z małymi owockami ;) Życzę wam dużo szczęścia, w dobie pandemii i na forum Ostrowca można swoją bratnią duszę spotkać. Już niedługo święto zakochanych :)
Bóg działa w tajemniczy sposób, a może to jakaś strzała Amorka ;)
Ciemniaku XII "jaśnie oświecone" słońce narodu, dzięki ci za niezmierzoną twoją jasność i niepojętą dla nas maluczkich wiedzę. Radujmy się że przewodzi nam tak jaśnie oświecony "pan".
Ps. zajmij się lepiej swoimi problemami i swoją żoną.
Tak boli, że słowa o "nieuku" okazały się nieprawdziwe?
Życie nauczyło mnie, że na złośliwość ktoś zawsze odpowie złośliwością.
Lepiej nie wytykać komuś, ze jest w czymś gorszy:0
Bo zaraz znajdzie się jeszcze lepszy od nas, ktoś i nas wyszydzi.
To tak, jak rozśmieszyło mnie, gdy ktoś z naszego miasta wyśmiewał Częstocice, że to takie peryferie. A tymczasem student Ostrowczanin w Warszawie usłyszał, ze jest WIEŚNIAKIEM
Może w ten sposób ludzie umniejszając, chcą sobie coś udowodnić?
Ustępujmy, gdy inni gwałtownie leczą swoje kompleksy. Każdy niech zna swoją wartość.
A Propos;)CIEMNIAK XII- ciekawe, kto to może być, bo chyba nie znamy:)
sprw - podobno straszna kreatura :)
OOO. To nic, wkładamy zbroję Michała A.:)
A o ciemniaku13 podobno mówią że to dno moralne
Podobno w Twoim domu mieszkają kosmici? Grunt to celna ri;posta;)
Po Mieszku też jeszcze długo nie było narodu Polskiego.
To szereg wojen, podbojów i scalania plemion stworzył bardzo różnorodny polski naród a nie chrzest.
Bajka o stworzeniu Polski przez chrzest Mieszka jest tylko bajką.
Te wojny i podboje nie zjednoczyły nas, to była dzicz..z dzikiego ogrody dopiero powoli kutura i obyczaje chrześcijańskie tworzyły poziom.
Ta dzicz wraca dzisiaj i próbuje rządzić na ulicach. ale my już daleko poszlismy do przodu. Po co się uwsteczniać
Taa ta kultura wymordowała miliony i jak widać się tym chlubi, ciekawe jak istniały potężne państwa kiedy jeszcze nawet nie było tej "kultury" ?
Fakt wysublimowane metody wybijania ludzi innej wiary są wspaniałe.
Normalnie, aż kusi zacytować księdza Józefa Tischnera "Pobożność jest niezwykle ważna, ale rozumu nie zastąpi."
Ksiądz Józef Tischner już na to odpowiedział: "Pobożność jest niezwykle ważna, ale rozumu nie zastąpi."