Gościu22.11. Zostałeś niechcący pominięty w ferworze mocnej dyskusji;)
Bliski Wschód? no tak. Czy to nasza wina, że Jezus urodził się w Izraelu? Byłam. To było wielkie przeżycie dla nas wszystkich. Ludzie z całego świata modlący się razem w sercu. Przejście po śladach Jezusa, Jego ścieżkach... Rejs stateczkiem po jeziorze Galilejskim, bardzo podobnym do tego, na ktorym Jezus uciszył burzę. Na tym statku dla nas zawieszono polską flagę. Wzruszeni do łez zaśpiewaliśmy...
Jezus przyszedł na świat z misją w określonym czasie. To nie był czas dla Polski. ale, czy to taki problem. Kościół radzi sobie, przenika granice...Pozdr:)
Jesteś pewien, że w twoim przypadku jest jeszcze co prać? :)
sprw - to trak trudno ogarnąć, że moje pytanie nie było do ciebie?
Do kogo pytanie?
sprw - masz taki haczyk po lewej stronie. Zobacz sobie co on Tobie wskaże zamiast zadawać pytania.
Trudno było się połapać Ciemniak, ale przepraszam, że przeszkodziłam
sprw - nie masz za co przepraszać i nie przeszkodziłaś.
Ludzie nie odchodzą z kościoła. Są jednak coraz bardziej znużeni coraz to nowymi aferami. Ta ostatnia w Ćmielowie, nie najlepiej świadczy atmosferze panującej wśród księży.
22:46 Rozumiem to wzruszenie gdy znalazlas sie w miejscu narodzin Twojej wiary. Mnie chodzilo o cos innego, mianowicie dlaczego Polacy przyjeli te wiare z Bliskiego Wschodu, w dodatku wiare narzucona im sila. Czy nie mamy w sobie naturalnego instynktu obrony przed narzucona nam ideologia? Nie mam nic do Bliskiego Wschodu i wierzen ktore sie w tamtym regionie ustabilizowaly. Te wierzenia maja korzenie w tamtym regionie i powinny tam byc. Szanuje to. Ale dlaczego Polacy przejeli te wierzenia i te kulturowo nam obca ideologie? Czy nie zastanowialo Cie dlaczego Polacy sie modla: ktorys nas wywiodl z ziemi egipskiej, z domu niewoli? A od kiedy to Polacy byli w niewoli egipskiej?
Mówi się, że nie ma głupich pytań, ale po przeczytani twojej wypowiedzi zaczynam w to wątpić :)
Religie bliskiego wschodu walczą o prymat w Europie.
Żydzi i Arabowie zawładnęli słabymi europejczykami.
100/100
Gościu- do którego dzisiaj sen nie chciał przyjść:(
Na dobry początek rozmowy - wiersz JPII( fragmenty):
Tej ziemi trudno powiedzieć "Jestes piękna"...
Ludzie odeszli daleko.Nie sposób tutaj żyć
..............................................................
Właśnie tutaj przyszedłeś .By nie mówić ziemi "jesteś piękna"?
Obojętne było miejsce Wszędzie szukasz ludzi
Wybrałeś to.
Cała ziemia przychodzi do tej jednej ziemi przez nią
ziemią się staje, tak jak się staje tym, co jest
wszystko przez TEGO, KTÓRY JEST
GOŚCIU 2.50
Ja tak mam, ze jeśli ktoś zadaje pytanie, na które nie da się odpowiedzieć zbyt szybko, bo wymaga wszechstronnej wiedzy...
staram się najpierw dla zebrania myśli tak jakby odwrócić podszewką na wierzch:
Co by było z nami, z naszą cywilizacją, etyką, kulturą- gdybyśmy wbrew innym narodom pozostali poganami??????????????????????????????????????????????????????????????
Z tego, co widać w różnych miejscach- jednostki tęsknią za czasami, gdy było ząb za ząb.
Gdy było dobre, gdy "Kali" dał mnie,a nie ja Kalemu, czyli tylko to jest ok, co mnie pasuje...To ja sobie sam stworzę boga, który mnie stworzył itd...i coraz ciemniej w duszy:(((
Niektórzy myślą że kijem zawrócą Wisłę
Kto odszedł to już nie wróci
Hm, a może jednak NADZIEJA umiera ostatnia?