raczej POpSULI
To nie może ingerować Bóg z niebios? Jakieś gromy zesłać? Potop?
Kiedyś palił sodomę i gomorę, bawił się w plagi egipskie. Ludzi wybijał w pień. Dzisiaj siedzi i nic nie robi? Gdzie on się podział?
Dobre pytanie co do wartości części Starego Testamentu. Jak inaczej uzasadniać własne (Izraelitów) zbrodnie jak nie wolą Pana?
Realność starego testamentu można mocno podważać, wtedy jego obrońcy twierdzą, że to co napisane to przenośnie.
Jest coś dobrego dla wierzących Ostrowczan:)
Proszę koniecznie przeczytajcie dziś ECHODNIA EU
To sprawa honoru dla nas wszystkich!
Święty Józef rządzi w tym roku liturgicznym! Nikomu dobremu nie pozwoli zrobić krzywdy!:))))))))))))))))))))))))))
Po to Jezus przyszedł, żeby wraz z Nim Było Nowe Przymierze - Nowy Testament. Ewangelii wysłuchujemy w kościele na stojąco. Ta postawa wraz krzyżem znaczonym na czole, ustach i na sercu - jest nasza obietnicą serca wobec Jezusa karmiacego nas swoim Słowem:) Nowy Testament jest najważniejszy!
Ten post jest zwłaszcza dla Gościa 17.05.
Jeszcze raz proszę: echodnia.eu:) Dobro niech zwycięży nad złem, a prawda nad kłamstwem:)
Nowy Testament to bajki. Prawdziwy mesjasz jeszcze przyjdzie. Nie wiesz co pleciesz szprawiedliwa! Pójdziesz do piekła za to co głosisz!
Trzeba straszyć. Bojaźń Boża jest bardzo pożądana. Wyznawcy Jezusa pójdą po prostu do piekła.
Pierwsze przykazanie: „Nie będziesz miał bogów cudzych przede Mną”
Grzeszycie przeciwko temu przykazaniu oddając hołdy Jezusowi.
Piekło jest pełne Katolików!
18.11 Jezus Chrystus zaakceptował ST.T słowami, ze nawet jedna jota nie może być zmieniona.
Dekalog jest dla nas bardzo ważny, jeśli uzupełniony jest o Przykazanie miłości Boga i bliźniego. Tyle, że Jezus polecił nam na nowo odczytać nie dekalog oczywiście. Polecił nam podnieść sobie poprzeczkę w realizowaniu Przykazania miłości. W ST.T czytamy: "będziesz miłował bliźniego jak siebie samego"
Na tamte czasy, wychodzenia z pogaństwa- przykazania były prawdziwym wyzwaniem. Dla nas miłowanie bliźniego jak samego siebie to tez pole do dyskusji. ..Przykład: A co, jeśli siebie nienawidzę..
Dlatego Pan odpowiada bezdyskusyjnym: Miłujcie się tak, jak Ja Was...Trwajcie w miłości mojej.
Panie Żyd,
wasz prawdziwy mesjasz przyjdzie i co zrobi?
Ozłoci naród wybrany? Przecież już prawie wszysto, co wartosciowe jest wasze.
Ten ich musiałby być lepszy nawet od Jezusa. Ciekawe w czym;)
@ spraw, im więcej wsłuchuję się w to co "głosisz", tym bardziej nastawiam ucha...że o oczach i widzeniu już nawet nie wspomnę. :)) A swoją drogą, co masz na myśli mówiąc, że "nikomu DOBREMU nie pozwoli zrobić KRZYWDY" ?
Serdecznie zapraszam, ale nie do nadstawiania ucha, tylko uważnego czytania tego, co mam potrzebę przekazać. Wspomniałam św. Józefa w kontekście tego, co przeczytałam dzisiaj (echodnia.eu) , a ponieważ, jak wszyscy wiedzą systematycznie odwiedzający wątek- znam tę Osobę i szanuję bardzo. Więc polecam św. Patronowi i żywię nadzieję, ze wszystko skończy się dobrze!
Felice. Bez urazy, słowo " głosisz" jest przesadne. Dzielę się tylko tym, co wciąż otrzymuje od Boga i ludzi. Nie wymądrzam się, tylko pomagam, jak umiem codziennie w winnicy Pańskiej. takie skromne powołanie.
uuuu ale Sprawiedliwa pojechała Felice. W sumie dobrze, bo Felice powinna czytać uważniej i ze zrozumieniem.
Do tego tak jak mówi sprawiedliwa, nie ośmieszaj jej tym, że coś "głosi". Ona spokojnie przekazuje swoje poglądy.
Nie lubie takich czepialskich jak Felice. Przestań się wywyższać!
Tomek, dzięki. ale może nie trzeba:)
Może troszeczkę się mijamy z Felice, bo uczyłyśmy się o Bogu w innych szkołach.
Tak czy tak, fajnie jest się spotkać ze wszystkimi i czymś tam wymienić.
Jeśli tylko jest szczera życzliwość i asertywność.
Dzisiaj Był pogrzeb bardzo nam znanego Doktora. To są takie chwile w kościele, ze modlą się razem ludzie z różnych stron, a nawet różnych światopogladów. I wtedy znów przychodzą różne myśli.
Np.że Świątynia Jezusa jest jedynym miejscem, gdzie ludzie są świadomie razem. Przychodzą dla kogoś. Wychodzą umocnieni TYm, Co z wysoka.
Trochę lat temu miałam okazję spotkać się z bezintresowną dobrocią ŚP Doktora. Pomagał nam materialnie jako wolontariuszom w fajnych dziełach społecznych dla dzieci. Niech Pan Mu wynagrodzi szczęściem w niebie!!!
My żyjemy i też mamy co robić, poza forum. Pozdrowienia dla wszystkich. Spokojnego wieczoru i nocy:)
Pan Żyd mi grozi, Felice upomina. Już sama nie wiem, czy powinnam się bać. A wcześniej jeszcze ktoś żalił się, że tylko ze sobą walczymy, nic więcej- taki to wątek:(
Święta Scholastyko, pomocy...
Niech się wstydzi Felice. Nie bądź zazdrosna o naszą Sprawiedliwą!