Papież nie chodzi z tacą. A tez musi z czegoś żyć.
Proste. Zakręcić kranik z dopływem gotówki, ale Wy się boicie własnych cieni, to się bójta dalej i nie narzekajta, jelenie z wieloletnim stażem.
To jest jedna z form walki lewactwa z Kościolem: zakręcić kranik.
A ktoś widział księdza Biskupa chodzącego z tacą? Kuria też musi z czegoś żyć.
Gość pewnie nigdy nie pomagał Kościołowi. Nie powinien sie wypowiadać. Za wejście do kościoła się nie płaci, za spowiedź i za Komunię też nie. Drzwi są otwarte zarówno dla jeleni jak i nie jeleni
Papież zabronił kupczenia sakramentami a wy co robicie za wszystko kasa
Za wódkę się placi
12:05. Ojcze wielu imion i twarzy - forumowy aktywisto, ale za to za każdy gest księżowskiej ręki typu: chrzest, ślub, pogrzeb to już w żadnym wypadku nie można liczyć na promocję cenową, a tym bardziej wolontariat ze strony kościoła. Na temat hojnych dotacji rządowych w postaci Funduszu Kościelnego nie wspominajmy. Zastanawiam się dlaczego ludzi są tacy naiwni i po co im pośrednicy w całej tej życiowej bajce. Bo proboszcz napisze na forum "Będzieta chowani jak psy pod płotem?". Płoty cmentarzy zazwyczaj są długi, to i dla niego wystarczy miejsca, jak by co.
Nic Ci do tego 12:18. Chcę to daję ofiarę przy okazji sakramentu i to jest moja sprawa.
Datki są nie ZA sakramenty, tylko NA kościół. Wszystko, co materialne, kosztuje. No chyba, że Ty kradniesz i złodziej krzyczy: łapać złodzieja.
Masz rację, domy i samochody też kosztują jako dobra materialne i ktoś musi to sfinansować. Co z tym domem w Grzegorzowicach? Zabrany już i przekazany dla parafian? Przecież to za ich kasę, to chyba logiczne, że trzeba oddać?
Tutaj parafianie bija się między sobą. Powiem po męsku- ja kibic jestem. Wy jesteście kibole.
Albo plecugi, którym ławki pod blokiem zamarzły, to dawaj ujadać na forum. Nauczcie się kultury. Jak jest jakiś problem, wchodzi się do zakrystii i rozmawia, a nie ujada w prostacki sposób. Chcesz, jedna z drugą, zeby wam ktoś mieszkanie podejrzał przez dziurkę od klucza i podsłuchał, jakie sceny niecenzuralne odbywają się w twoim domu? szanuj się kobieto i ugryż w język, jak masz dalej bajcorzyć
12:27. To już rządowy Fundusz Kościelny nie wystarcza? A dochód z anten satelitarnych na kościele, to gdzie idzie i do kogo? Tak pytam z ciekawości czy to jest gdzieś księgowane, rozliczane i gdzie idą te pieniądze, na jakie konkretnie cele i inwestycje?
Pieniędzmi kościoła zarządzają wspólnoty wiernych - rady parafialne? Ksiądz tylko nawołuje do datków a oni wydają?
Podobno ostatnio Marian z NIKu ostro wziął się za kontrolowanie kościołów. Może nie był jeszcze w Ostrowcu, a chciałby poznać nasze piękne miasto i co niektóre kościoły?
A co to za jakiś Marian? Twój syn, czy wujek?
NIK nie wtrąca się do kościoła, Nie pisz głupot, bo i o tobie coś napiszą