To skoro mózg aż się gotuje... może od innej strony:
kwestia sumienia. Jest czy go nie ma? Odzywa się , czy nie ma nic do powiedzenia?
Ten cichutki głosik w środku. Czasami tak uciążliwy jak kamyk w bucie?
SUMIENIE:)
A konkretnie, co masz na myśli?
20.53 Wytłumacz prościej:)
Felicia, jakbyś miała sumienie, to już byś tu nie pisała.
Czym dla ateisty jest sumienie?
Brak odpowiedzi
"To że ksiądz zgrzeszył? No zgrzeszył. A kto nie ma pokus?"
i tyle w tym temacie! Szach mat lewaku!
Ok, chociaż za dużo mnie tutaj...Na odchodne odniosę się do byle jakiej wypowiedzi ojca Rydzyka. Te słowa były oburzające dla każdego z nas. Nigdy nie przepadałam za o. Dyrektorem, ale doceniam bardzo to, ze dzięki niemu powstały potrzebne wielu ludziom ( mnie też niejednokrotnie) znane media katolickie z nutą patriotyzmu.
Kiedy emocje opadły, pomyślałam sobie, że być może on nigdy osobiście ( podobnie jak my) nie spotkał się w Kościele z przestępcą czy chorym z pewnymi zaburzeniami. Dlatego może może jako starszy człowiek nawet wyobrazić sobie nie potrafi- że kapłan świadomie ściąga na siebie karę piekła.
Absolutnie n ie bronię, odwrotnie brzydzę się takimi krzywdami. Ale staram się nie osądzać starszego człowieka. Może będzie chciał odejść na emeryturę.
Fałsz. Nie ma poprawek z religii. Od dawna nie ufam Wyborczej.
"Czy Ty masz konia w tym wyscigu?" Gościu 20:53 Jesteś mistrzem, dawno się tak nie ubawiłem, czytając coś tutaj. Do tego jeszcze sprawiedliwa nie skumała o co Ci chodzi i się dopytywała. Mistrzostwo.
20.17 Ateista nie wie, tylko wierzy, że Boga nie ma, bo w Konstytucji czy jakiej uchwale i czyjej wyczytał, że zgodnie z wiedzą naukową Boga nie ma-i teraz ma pewnik???
Jan Paweł II zapytany, skąd u niego tak silna wiara, odpowiedział młodzieży:
Kiedy byłem taki młody jak wy, to za prawdziwością tego, co w Ewangelii przemówiło do mnie to, że TAM NIE MA ŻADNYCH TANICH OBIETNIC ( parafraza cytatu)
Do mnie te słowa przemówiły szczególnie. Wierzymy, chociaż byłoby o wiele łatwiej żyć bez Bożych przykazań.
Widzisz gościu 20:04 jak Cię sprawiedliwa pozamiatała?
Dzięki za ten tekst.
Sumienie, HA - to jest nasze Katolickie i dane wszystkim ludziom, niech no tylko jakaś religia się zgłosi, z roszczeniem do niego to powiemy... Hmm... Co wtedy powiemy? Gdzie jest to przypisane do Katolicyzmu i połączone z naszą religią, jako dowodem na to że nasza religia to jest ta jedyna słuszna. Sprawiedliwa RATUJ
Dlaczego ( bez wynoszenia się) trzeba uznać, że nasza religia jest prawdziwa?
Odpowiedź jest prosta. Największe religie świata: Judaizm, Islam i my mamy wspólnego patriarchę Abrahama. I tu jest zgoda pomiędzy nami.
Abraham uwierzył w Boga jedynego, zerwał z pogaństwem. Bóg wyprowadził go z ziemi rodzinnej do Kanaan ( Izrael obecnie, Ziemia święta) Tam potomkowie Abrahama mieli przygotować grunt na przyjście Mesjasza/ Chrystusa. Ktorego w miarę dokładnie zapowiedzieli później prorocy.
Niestety, Nie wszyscy Zydzi uznali w Jezusie Mesjasza. Czekają. Są bardzo przeciw aborcji. Każdy chłopczyk witany jest na świecie okrzykiem radości, ze to może być Mesjasz.
Rozgadałam się. Miało być krótko. Jezus jest dokladnie tym, ktorego zapowiadali prorocy. Jest Zbawicielem. On nauczył nas m iłośći. Zesłał nam Ducha Świętego z darami i charyzmatami. Tylko w Nim jest zbawienie. Za żadnego, nwspanialszego przywódcę innych religii nie ma co oddawać zycia, bo to tylko grzeszni ludzie z aspiracjami przywódczymi.
Choć nie jestem @sprawiedliwa, to mam nadzieję, że nawet jeśli nie uratuję, to może chociaż nie pogrążę...
Dla mnie oczywistym jest teizm ateizmu, gdyż z samego faktu negacji Boga wynika Jego istnienie. No..chyba, że chciałbyś mnie przekonać, że w ogóle istnieją tacy ateiści, dla których negowanie istnienia Boga implikuje założenie, że wszechświat stworzył sam siebie. Zdajesz sobie sprawę, że takie twierdzenie było by logicznie niemożliwe, ponieważ wówczas wszechświat, który sam siebie stworzył, musiałby poprzedzać własne istnienie, aby powołać siebie do życia. :))
nie dość, że molestują, to jeszcze chlają: