"Tak ubarwiwszy nagą mą niecnotę,
Zbutwiałym pierzem z Biblii wyskubanem,
Świętym się wydam, gdym w gruncie szatanem."
William Shakespeare, Ryszard III - (Akt I, scena III).
Premier Irlandii Enda Kenny powiedział w przemówieniu w parlamencie:
"Ustalenia raportu z Cloyne postawiły rząd, irlandzkich katolików i Watykan w bezprecedensowej sytuacji. Nie będzie przesadą powiedzieć, że po raportach Ryana i Murphy Irlandia jest już chyba niezdolna do bycia wstrząśniętą przez cokolwiek, co wiąże się z seksualnymi przestępstwami wobec dzieci. Cloyne okazało się jednak sprawą innego rzędu. Gdyż – po raz pierwszy w Irlandii – śledztwo dotyczące seksualnego napastowania nieletnich odsłoniło wysiłki Stolicy Apostolskiej, mające zakłócić dochodzenie w suwerennym, demokratycznym Państwie…, i to zaledwie trzy lata temu, a nie przed trzema dziesiątkami lat. Raport z Cloyne odsłonił tym samym dysfunkcyjność, oderwanie, elitaryzm, dominujące w kulturze Watykanu aż do dziś. Gwałty i męczenie dzieci były bagatelizowane albo radzono sobie z nimi tak, żeby tylko utrzymać zwierzchność instytucji, jej władzę, pozycję oraz wątpliwą reputację."
Kto by ci wierzył koci pomiocie. Zmykaj do swojej kuwety, nie paskudź więcej
Ale mi nie wierzysz czy premierowi Irlandii? :)
Kiedyś już ktoś zadał to pytanie ,a ja go zadam raz jeszcze. Kto Cię skrzywdził biedny człowieczku? Odpowiesz sobie na to pytanie .Tylko musisz skorzystać z pomocy specjalistów. Tworzysz wyimaginowany , tekturowy świat, a może świat marginesu raczącego się denaturatem? Ale ty to wiesz a forumowicze mogą się domyślać. Twoja paranoidalna niechęć do kościoła i wszystkiego co z nim związane ,może podsuwać myśl że byłeś molestowany i w ten sposób odreagowujesz. Ale ja myślę że ty jesteś zboczeńcem. Może jeszcze nikogo nie skrzywdziłeś, nie wykorzystałeś fizycznie ale ciągle o tym myślisz. Możliwe ze jesteś młodym wikarym zazdrosnym o swojego proboszcza ,kolegę ,organistę lub ministranta?????
TO pytanie, nie TEN pytanie. Może byłem molestowany przez księdza, gdy byłem małym kocięciem, ale na szczęście tego nie pamietam. Ale od wikarych proszę mnie tu nie wyzywać, mam swoją godność a nawet RIGK! (rozum i godność kota).
Zdradź chociaż , co bierzesz na te swoje kocie odloty. Moze poczęstujemy się, będzie miło:)