....Obchodzimy Uroczystosci Rocznicowe wybuchu wojny?
Nie potrafie zrozumieć
Proszę wytłumaczć mi dlaczego mamy uroczystosci upamiętniające początek Wojny a nie jej koniec
Dlatego , ze dla Polakow wojna z wrogami Polski do dzis sie nie skonczyla !
Ludzie,ludzie wielka trwoga,trzeba nam wymyślić wroga,bo inaczej panie,pany sami się powybijamy jak śpiewał Wodecki. Prawdziwy polski "patriota" musi mieć wroga i walczyć z nim do ostatniej kropli krwi. Może to być sąsiad a nawet w ostatecznosci np.teściowa.
Tępaczku toż to proste...by przypomnieć niekoniecznie tylko tępakom do czego prowadzić może ludzi życie bez Boga; życie w omamieniu ideologiami będącymi wytworem człowieka stawiającego się na miejscu Boga ...ba - nawet ponad Nim; by przypomnieć im - ku przestrodze - jakie piekło na ziemi mogą uczynić jedni...a jakże...wolni ludzie... drugim ludziom w imię zaspokojenia czysto materialnych potrzeb ubranych w "szczytne" idee.
Akurat Hitler to był katolikiem i wierzącym a na paskach żołnierze mieli " Got mitt uns"
Gott mit uns to tradycja jeszcze z czasów pruskich, a z hitlera był taki katolik że nie miał prawie wcale poparcia tam gdzie była większość katolików: https://www.google.com/search?safe=active&biw=1680&bih=936&tbm=isch&sa=1&ei=ou1rXejDDovMrgSRu4LIBQ&q=katolicyzm+w+niemczech+a+poparcie+dla+nsdap&oq=katolicyzm+w+niemczech+a+poparcie+dla+nsdap&gs_l=img.3...22737.25694..25886...0.0..0.153.872.11j1......0....1..gws-wiz-img.......35i39.0Su2mDT58bI&ved=0ahUKEwjonIPWgbDkAhULposKHZGdAFkQ4dUDCAY&uact=5
Fela Wehrmacht do walki szedł teź z imieniem Pana Boga na ustach
patrz post z 13.11. Jedność myśli słów i czynów ...mówi ci to coś ?
Mnie może i mówi... jednakże ilu ludzi, tyle sposobów pojmowania jego słów.
To ty wspomniałaś o ideologii,a nie ja. Ja tylko o sposobie pojmowania słów.
Ile wojen wszczeli polacy w imię Boga