Dieta Dukana była w moim odczuciu czymś przełomowym. Ważne jest przeczytanie obu jego książek żeby wiedzieć jak działa mechanizm ten diety.
Okazuje się, że owoce i niektóre warzywa wcale nie służą chudnięciu. Tak jest z warzywami zawierającymi dużo skrobi, owocami takimi jak banany czy winogrona.
Też mi odkrycie wystarczy przeczytać tabelę z indeksem glikemicznym.
Może ty czytasz pasjami tabele z indeksem, ja nie. Zawsze mówiono (piramida żywienia pokazywana w szkole) że w diecie powinno być dużo owoców i warzyw a tu okazuje dla odchudzających się ta zasada nie jest dobra.
Więc dla mnie to było odkrycie bo wiele osób je owoce, warzywa, nie chudnie i nie wie dlaczego.
Ciekawe czy te wszystkie suplementy typu ULTRASLIM, THERMACUTS, THERMOTOX sa bardziej zdrowe? Dziwne,ze nigdzie głośno nie potępiają tego typu środków, choć udowodniono uszkodzenia wątroby, serca i nadzerki w przewodzie pokarmowym po ich zażywaniu, a Dukana potępiają, bo niby na nerki szkodzi. Sama stosuję Dukana od roku- schudłam 35 kg, wszystkie badania mam w normie, nerki też mam całkiem zdrowe.
Jedyne czemu szkodzi Dukan to producentom tych wyzej wymienionych środków, bo dzięki diecie chudnie się bez uczucia głodu a oni nie zarabiają.
Taaaki gruuby porfel przechodzi im koło nosa. To wymyślili sobie ze na nerki szkodzi, ale nigdy takiego uszkodzonego nie pokazali.
Takich co ze mna schudli znam wielu i nikomu nerek nie uszkodziło, a znam też takich, którzy wylądowali na toksykologii po chińskich mieszankach na odchudzanie. Tyle się bębni o szkodliwości Dukana, a ja wśród osób stosujących nie znam nawet jednej, której ona zaszkodziła.
Ja próbowałam na dukanie schudnąć,po 14 dniach i ubytku wagi - 1,1 poddałam się :( Totalnie monotonna dieta :( Na fileta z kurczaka nie mogę patrzeć!A na widok jajek i jogurtów mnie mdli :(
Nie pierdziel faza IV bez jojo.. Nerki to odczuwają. Musiałaś wiadro wody pić by tego nie odczuwać. Mnie nery bolały, koleżankę również, więc coś jest na prawdzie.
Ja schudlam w miesiac jakies 8 kg, ale strasznie bolaly mnie nerki i musialam przerwac niestety. Także dla osob ze slabszymi nerkami zdecydowanie odpada. Dieta wcale nie jest monotonna, w internecie mozna znalezc mnostwo ciekawych przepisow, codziennie tak naprawde mozna wymodzic sobie cos innego, tyle ze czasu troche potrzeba na przygotowanie niektorych posilkow. Na uderzeniowej odradzam cwiczenia, bo ja np bylam bardzo oslabiona i krecilo mi sie w glowie. Duzym plusem jest to , że nie chodzi się glodnym, chociaz oslabionym, mimo wszystko.
ja w 3 miesiace schudlam 11 kg teraz jem wszystko normalnie nie zwracajac na ilosc... i nie przytylam ani grama. stosowalam sie do zalecen duzo pilam wody okolo 6 szklanek dziennie i nerki w porzadku. Ja polecam bardzo szybki i dlugotrwaly efekt.
Ale owoce można jeść tylko jedyne ograniczenie tyczy się bananów, winogron i gruszek. A jeśli chodzi o czytanie pasjami tabeli z indeksem to jest krótka i nie życzę Ci takiej pasji, bo nie wiesz w jakich okolicznościach musiałam jej sie nauczyć. Ichyba łatwiej sprawdzić jedna tabelkę niż dwie książki.
Dieta Dukana jest niebezpieczna dla naszego organizmu. Nie dotyczy to tylko nerek ale i gospodarki węglowodanowej. U bardzo wielu osób spada poziom cukru do bardzo niebezpiecznej granicy. Wiele osób traci przytomnośc, ma częste zawroty głowy. Organizm nie może funkcjonować tylko na białku! Musimy dostarczać mu wszystkich skladników pokarmowych. Najlepsza dietą jest spozywanie 5 posiłków dziennie w małych porcjach.
W prasie fachowej pojawia sie coraz więcej artykułów o szkodliwości diety Dukana. Nie chodzi tu o konkurencję produkującą suplementy na odchudzanie. Ta dieta pustoszy nasz organizm. Wcześniej czy później skutki stosowania tej diety odezwą się.
Moja znajoma często mówi o odchudzaniu, że chciałaby schudnąć i zwykle słyszę to podczas wspólnego posiłku. Z menu wybiera dużą pizzę i zjada sama niemal całą, popija kaloryczną colą. Do tego tryb życia jaki prowadzi, jest pasywny - sprzyjają mu praca i brak samodyscypliny. Jestem sceptycznie nastawiona do modnych diet, jeśli już ktoś taką ma zamiar zastosować, powinien skontaktować się z lekarzem. Lato sprzyja spacerom, jeździe na rowerze, pływaniu, bieganiu czy choćby skakaniu w klasy z dziećmi, do tego małe porcje odżywczych posiłków, dużo wody i dieta "tukana" przegrywa;)
Francuska Agencja do Spraw Bezpieczeństwa żywności umieściła dietę Dukana na czele pięciu najgorszych diet 2011r." Angora nr30, artykuł "Dietę Dukana wyrzuć do kosza".
najlepsza dieta jest dieta odpowiednio zbilansowana!! tj. odpowiednia ilość węglowodanów, białka, tłuszczy przypisana do danego człowieka wszystko spożywane w odpowiednich porach dnia i proporcjach. do tego odpowiedni trening , suplementy i efekt gwarantowany!! tylko tak pozbędziemy się zbędnego tłuszczu(otrzymamy twarda,wysportowana sylwetkę) a nie wody i mięśni jak w przypadku ,,diet cud,, nie róbcie nic na własną rękę to przynosi więcej szkód niż pożytku,
Jestem na diecie Dukana 2 m-ce i 2 tygodnie. Schudłam 16 kg. Czuje się doskonale, nic mi nie dolega. Druga faza to nie tylko białko - 5 dni białka i 5 dni białka z warzywami. Ja stwierdzam, że wcale tego białka nie jem więcej niż poprzednio tylko bez zbędnych dodatków typu chleb i ziemniaki. Podejrzewam, że wiele osób nie będących na diecie je o wiele więcej białka dziennie. Poza tym kiedy mam dni z warzywami jem dużo warzyw. Na razie jestem zadowolona, zamierzam zrobić badania. Myślę, że dla grubasa 100 kg i więcej taka dieta i tak jest zdrowsza niż napychanie się śmieciowym jedzeniem. I oczywiście zero alkoholu i duuuużo picia.
Efekt jojo występuje zawsze jeśli powraca się do dawnych nawyków żywieniowych niezależnie od rodzaju diety. Niestety osoby ze skłonnościami do otyłości muszą zachować pewien reżim jeśli chcą utrzymać wagę.