50 zł na dekorację to chyba wymysł raczej rodziców, których dzieci będą bierzmowane. W tymże kościele na komunię w minioną niedzielę dekoracja była piękna - przed ołtarzem białe mieczyki chyba - w dużej ilości, a przy każdej ławce gałązka żywych storczyków, białych oczywiście. Musiało to kosztować sporo i nie sądzę, że pomysłodawcą był ksiądz czy katechetki. Mogły być tańsze kwiaty, ale ktoś te storczyki zarządził.
Ja tam księdza nie bronię, bo kasę wziął, ale dekoracja to chyba nie jego sprawka.
Za moich czasów nikt nie dekorował kościoła, nie było żadnych składek, a i tak dostaliśmy sakrament bierzmowania. Czyżby teraz, był jakiś szczególny? :) Moim zdaniem to sami ludzie uczą dziadostwa, a póżniej narzekają. Nikt nie powinien dać składki, i co wtedy? Bierzmowanie było by odwołane?? Księża też wstydu już nie mają. A wymagają świętości od zwykłych grzeszników...
Ks do wystroju nic nie ma... Te 50 zł to pewnie na pamiątki i jakiś prezent dla parafii. Zapytajcie najpierw ks jak jest naprawdę a nie siejcie paniki jacy to ks są be bo tylko kasę wołają. Nikt z kieszeni wam tego nie wyjmie.
nie płacić!!!!!!!!!
Drugie tyle płacimy na Sandomierskiej!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Macie teraz odpowiedż na post "Dlaczego w Ostrowcu atakują Kościół"
Ja to nie wiem w czy problem???? Podobnie jak z komunią. Rodzice wymyślają takie rzeczy, że włosy na głowie stają!! Cuda na patyku, dekoracje, kwiatki w takiej ilości że można by było wszystkie kościoły w mieście przystroić!!! I co ksiądż kazał czy katechetka????
Gościu 11:58 masz rację. To rodzice wymyślają cuda na patyku a potem inni mają pretensję. Jeszcze inni wykorzystują temat aby dowalić kościołowi. Mnie to śmieszy ale i przeraża.
a na sandomierskiej skladka po 100zl
Chore, porąbane pomysły... pieniążki na dole dla biskupa, pieniążki na dole dla proboszcza, pamiątka dla kościoła za którą trzeba zapłacić kwotę prawie że z kosmosu...... a jakby tak biskup udzielił sakramentu za friko ponoć od tego jest...a proboszcz bez prezenciku też mógł by się obejść, sytuacja finansowa nie tylko w Ostrowcu jest ciężka, a nie widać żeby akurat jakiemuś księdzu brakowało na jedzenie czy na rachunki...a większość ludzi się boryka z takimi problemami na co dzień... ksiądz powinien służyć ludziom a nie ludzie księdzu...
To jest prawda,takie składki wymyślają sami rodzice.Na Ogrodach składka wynosiła 40 zł.W tym krzyżyk pamiątka bierzmowania 10 ,a resztę uzgadniali rodzice.
nie rodzice wymyślają,tylko ksiądz nam powiedział jakie kwiaty mają być-ile bukietów i dla kogo i jakie pamiątki z bierzmowania.No i oczywiście jaki prezent dla kościoła i jeszcze za tą mszę trzeba zapłacić-organisty już nie.
Nie wierzę, że ksiądz na piaskach kazał te storczyki do ławek podoczepiać. To nowobogackie wymysły.
nie o Piaskach pisałam,tylko o innej parafii-tam gdzie taka duża składka
Ludzie robią sobie sami wystrój za bardzo duże pieniądze, a później plączą ze księża wołają od nich kasę na komunie. W oczach rodziców najważniejsze są kwiaty w kościele, a nie Pan Jezus. Ksiądz czy katecheta wcale nie miesza się w wystrój kościoła na takie uroczystości jak pierwsza komunia czy bierzmowanie.
ja miałam bieżmowanie prawie 5 lat temu, płaciłam 60