W kościele przy ul. Długiej dekoracja kościoła z okazji uroczystości bierzmowania będzie pobrane 50 zł od osoby. Czy to nie jest przegięcie naprawdę 50 zł za osobę od tylu osób. To co tam marmur będą kładli dla biskupa czy coś
sakramenty za kasę - żenada
nie, no biskup musi mieć bibę po bierzmowaniu, a siostrzyczkom plazma się zepsuła i okres urlopowy się zbliża...
Nie na zadna bibe, normalne koszty uslugi. Paliwo i czas kosztuja.
Pismen - paliwo i czas kosztują. Racja, tylko kurna policz średnio 5-6 klas, które w danym roku przystępują do bierzmowania (choć nie wiem, czy nie więcej takowych będzie), w jednej klasie średnio 20-25 osób przystępujących do sakramentu. Mnie wychodzi z tego 7,5 tysiąca. Ja na takie pieniądze pracuję pół roku a nie godzinę, czy dwie. Nie zapominaj o tym, że ksiądz przebiegnie się z tacą w trakcie nabożeństwa więc i tu nazbiera datków co nieco. Po raz kolejny pokazujesz jaki z Ciebie hipokryta.
Nie zgadzajcie sie na takie praktyki.Jezeli wszyscy SOLIDARNIE odmowia i zaprotestuja przeciwko takiej "skladce" wtedy Pan Katabas nie bedzie mial odwrotu.Czy kler ostrowiecki nie zna sytuacji finansowej swoich parafian ? Ale czego mozna wymagac od mistrzow hipokryzji....
nie zapłace!!! i co, nie wpusci mnie klecha???
To nie do końca tak sam idę do bierzmowania ,ale w tą kwotę wlicza się cena krzyża ,który otrzyma każdy bierzmowany (liczcie łańcuszek + zawieszka) ,do tego ozdobienie kościoła .Więc drodzy moi nie wyolbrzymiajcie tak tego .
Jak Ci nie pasuje to przecież nie musisz mieć bierzmowania:) Amen
chce mieć ale nie zapłace bo niemam :)
Poproście proboszcza o rachunek. Jaja sobie robią z ludzi , niedługo będą kasować za ostanie namaszczenie. Powinniście nagrać księdza , jak woła kasę i zgłosić do mediów i Kurii.
Martik, przecież dekoracją Kościoła zajmuje się zwykle świecka osoba, po co od razu atakujesz księży? Nie widzę problemu, aby ludzie sami kupili kwiaty i udekorowali Kościół. Tyle, że to też kosztuje, bo nikt w kwiaciarni im nie da kwiatów za darmo, do tego dojdzie drogocenny czas, bo jednak troszkę z tym schodzi. Ciekawe, czy znajdzie się ktoś, kto się tego podejmie? Poza tym, jeśli już tak bardzo narzekacie, możecie w ogóle nie dekorować kościoła i też będzie ok. Niektórzy to znajdą byle jaki powód byle tylko zaatakować duchownych. Eh, szkoda pisać nawet..
decydując się na mafijny sakrament, trzeba było szykować portfel na haracz. żadna nowość,że ciągną kasę od ludzi.
Księża realizują politykę prorodzinną w naszym kraju. Nie zastanowi się taki bałwan jeden z drugim, że może pięć dych to sporo na rodzinę. Niech na Boga ktoś z MOPS-u ich oświeci, ile wynosi zasiłek na uczące się dziecko!!!