Mam problem, bo chciałbym posadzić roślinki: Cryptocoryne wendtii green/ lub tropica, Microsorium Pteropus, Żabienica wielka. Niestety za podłoże robi mi żwirek z przewagą kamyków 1-2cm. Czy takie podłoże nada się na takie roślinki?
(czytałem na necie i wiem,że najpopularniejsze podłoże to żwirek 3-10mm)
Alternatywą była by doniczka ceramiczna o wymiarach:
Wymiary zewnętrzne:
18,0 x 12,7 x 6,3 cm
Wymiary wewnętrzne:
15,0 x 10,0 x 5,0 cm;
w której to mógłbym umieścić już odpowiednie podłoże, o ile taka doniczka się nadaje.
Co radzicie na ten problem?
Akwarium 112l
Nada się, swego czasu miałem taką granulacje u siebie tylko zanim się ukorzeni zmniejsz siłę przepływu przez filtr lub skieruj wylot filtra tak, by nie płynęło prosto na nowe rośliny bo wyrwie. zawsze możesz jeszcze dosypać drobniejszego żwirku w miejscach gdzie sadzisz, chyba że to jakieś nietypowe podłoże ciężkie do dostania w mniejszej granulacji. Żadnych doniczek, akwarium ma jak najbardziej odzwierciedlać środowisko naturalne przynajmniej z takiego założenia ja wychodzę :)
Owszem -proponował bym jednak doniczki i ich umiejętnie zamaskować.Lepsze utrzymanie i przycinanie/prześwietlanie nadmiaru roślin
W jałowym podłożu o takiej granulacji ciężko będzie. Wzrost roślin raczej będzie słaby nawet przy gatunkach mało wymagających.Pytanie ile cm ma to podłoże? bo powino 10cm-tył; 5cm- przód! roślina musi mieć się w czym ukorzenić! na taki litraż to też za maluśko tych roślin. Radzę wymianę podłoża bo doniczki będą szpetne. Np.
1)ziemię ogrodową na dno np.4cm lub typowe podłoże/ substrat akwarystyczny (np. AS II+ lub JBl AquaBasis itp) a na to 3-4 cm żwirku o granulacji 5mm.
2)sam substrat ( ja w mam AS II+ i polecam! do moich 112l kupiłam 2 worki 5,4 co dało ok.10-8cm z tyłu i 4-5cm przód; koszt z przesyłką ok. 100zł; rośliny extra rosną i zero problemów z glonami na starcie)
3)sam żwirek + kulki gliniano- torfowe w miejscu posadzenia roślin
Micorosorium nie sadzimy w podłożu tylko na korzeniu, kokosie lub kamieniach`