@kobieta mam nadzieję, że będziesz dziś z nami
Tak dla przypomnienia skąd wziął się 8 marca:
Międzynarodowy Dzień Kobiet obchodzono pierwszy raz w 28 lutego 1909 roku w Stanach Zjednoczonych. Kobiety wyszły na ulice dla upamiętnienia stłumionego siłą strajku robotnic z nowojorskich fabryk odzieżowych (1908).
Na przełomie 1909 i 1910 roku pracownice zakładów odzieżowych w całym USA zatrzymały fabryki na trzy miesiące i rozpoczęły tzw. „Powstanie Dwudziestu Tysięcy”.
W 1910 obradująca w Kopenhadze Międzynarodówka Socjalistyczna podjęła decyzję o ustanowieniu corocznych obchodów Międzynarodowego Dnia Kobiet – bez podania daty. W kongresie uczestniczyło ponad 100 kobiet z 17 krajów. Święto miało być symbolem walki robotnic o równouprawnienie i poprawę warunków pracy w zakładach.
Zgodnie z kopenhaskimi postanowieniami w 1911 roku w Austrii, Danii, Szwajcarii i Niemczech zorganizowano wiece z okazji Dnia Kobiet. Uczestniczyło w nich ponad milion kobiet i mężczyzn. Demonstrantki żądały:
prawa do głosowania;
możliwości piastowania stanowisk publicznych;
prawa do pracy i edukacji;
poprawy warunków w fabrykach.
Również w Polsce w 1911 roku sufrażystki zorganizowały protest, domagając się uznania praw wyborczych kobiet.
W latach 1913-1914 charakter Międzynarodowego Dnia Kobiet zmieniły wydarzenia polityczne. Kobiety występowały głównie przeciwko działaniom wojennym. Większość protestów organizowano w okolicach 8 marca.
Tak że wynika z tego jasno,że święto to ustanowiły same kobiety, doprowadzone do ostateczności nierównym traktowaniem ze strony mężczyzn. A nie mężczyźni, po to aby nam tego dnia wręczać kwiaty.
Z tego powodu uważam, iż organizacja Międzynarodowego Strajku Kobiet w ten dzień jest jak najbardziej wskazana.
Oto tłumy na strajku w Ostrowcu
http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/wiadomosci/ostrowiec-swietokrzyski/g/miedzynarodowy-strajk-kobiet-w-ostrowcu-zadali-przestrzegania-praw,11865158,22965246/
i Kielcach
http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/wiadomosci/kielce/g/miedzynarodowy-strajk-kobiet-w-kielcach-wziely-udzial-setki-kobiet,11865126,22964844/
Przynajmniej te "tłumy" przyszły, wysłuchały nas i podzieliły się poglądami. Wiem, że dużo jeszcze pracy przed nami,ale to nas nie zraża. Smutne tylko to, że tak mało młodych osób było.Przyszły panie starsze , z doświadczeniem życiowym, było też kilkunastu panów. z tego miejsca pragnę im podziękować za przybycie i słowa wsparcia.
Ty oczywiście wiesz lepiej po co te panie przyszły. Ehhh narodzie. Czemu wam tak trudno jest uwierzyć i zaakceptować fakt, że są osoby które mają inne od was poglądy? Panie starsze były właśnie zdziwione dlaczego nie ma osób z przedziału 20-30 lat, bo przecież ich to najbardziej dotyczy.
Nasze kobiety,powiadasz to znaczy ze jestes wielkim panem wlaścicielem.Gratuluje,jak na wlaściciela to ci nie zalezy jakie warunki do rodzenia twoja wlasnosc bedzie miala,bo co tam i tak urodzi,a jakie badania beda jej przyslugiwac a za jakie bedziesz musial właścicielu zaplacic.To jest wg ciebie feminizm
Pisząc "nasze" miałem na myśli naszą lokalną społeczność. Tak się przecież mówi, nieprawdaż? A może coś się zmieniło w naszym języku ? Może już też nie jest nasz ? Nie doszukuj się jakiejś ideologii tam, gdzie jej nie ma. Żadnym panem nie jestem i nigdy nie byłem. Mało tego, nigdy nie chciałem nim być więc daruj sobie takie stwierdzenia. Cała reszta Twojego wywodu jest niestety dla mnie nielogiczna. Pozdrawiam.
Na siłę nikogo nie przekonujemy, bo nie da się przekonać osoby,która postanowiła mnie nie zrozumieć. Jeśli rozumiesz co mam na myśli. Bardzo cieszymy się, że zainteresowały się naszą inicjatywą wszystkie te osoby ,które przyszły.Było bardzo miło,kulturalnie, nikt nie naśmiecił( pisze o tym, bo wcześniej ktoś uszczypliwie stwierdził ,abyśmy potem po sobie posprzątały). Mój wniosek jest taki: osoby które przyszły i ich wiek wskazują na to, iż pamiętają dobrze czasy komuny i to jak było wtedy, a jak teraz i są zażenowane obecną sytuacją polityczną w kraju. I dlatego były zdziwione brakiem młodych. I nie śmiejcie się z nich, ich średniej wieku, bo to bardzo mądre osoby. Miałam okazję rozmawiać.
To coś mało tych osób zażenowanych obecną sytuacją w kraju, zwłaszcza, że czasy komuny pamięta dużo więcej osób ;) Nie to żebym był uszczypliwy ... Ja uważam że sytuacja jest całkiem dobra a już na pewno nie gorsza niż parę lat temu i mam prawo tak uważać. Tak samo jak Wy macie prawo myśleć inaczej i to jest piękne ;)
Nie widziałem pań, kiedy Tusk podnosił kobietom wiek emerytalny.
Bo panie Starsze mają dobrze w głowach!