Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 409

Odp.: Czarny Protest 8 marca 2017 r. w Ostrowcu

Tak dla przypomnienia skąd wziął się 8 marca:

Międzynarodowy Dzień Kobiet obchodzono pierwszy raz w 28 lutego 1909 roku w Stanach Zjednoczonych. Kobiety wyszły na ulice dla upamiętnienia stłumionego siłą strajku robotnic z nowojorskich fabryk odzieżowych (1908).

Na przełomie 1909 i 1910 roku pracownice zakładów odzieżowych w całym USA zatrzymały fabryki na trzy miesiące i rozpoczęły tzw. „Powstanie Dwudziestu Tysięcy”.

W 1910 obradująca w Kopenhadze Międzynarodówka Socjalistyczna podjęła decyzję o ustanowieniu corocznych obchodów Międzynarodowego Dnia Kobiet – bez podania daty. W kongresie uczestniczyło ponad 100 kobiet z 17 krajów. Święto miało być symbolem walki robotnic o równouprawnienie i poprawę warunków pracy w zakładach.

Zgodnie z kopenhaskimi postanowieniami w 1911 roku w Austrii, Danii, Szwajcarii i Niemczech zorganizowano wiece z okazji Dnia Kobiet. Uczestniczyło w nich ponad milion kobiet i mężczyzn. Demonstrantki żądały:

prawa do głosowania;

możliwości piastowania stanowisk publicznych;

prawa do pracy i edukacji;

poprawy warunków w fabrykach.

Również w Polsce w 1911 roku sufrażystki zorganizowały protest, domagając się uznania praw wyborczych kobiet.

W latach 1913-1914 charakter Międzynarodowego Dnia Kobiet zmieniły wydarzenia polityczne. Kobiety występowały głównie przeciwko działaniom wojennym. Większość protestów organizowano w okolicach 8 marca.

Tak że wynika z tego jasno,że święto to ustanowiły same kobiety, doprowadzone do ostateczności nierównym traktowaniem ze strony mężczyzn. A nie mężczyźni, po to aby nam tego dnia wręczać kwiaty.

Z tego powodu uważam, iż organizacja Międzynarodowego Strajku Kobiet w ten dzień jest jak najbardziej wskazana.

Kasandra66
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Czarny Protest 8 marca 2017 r. w Ostrowcu

Oto tłumy na strajku w Ostrowcu

http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/wiadomosci/ostrowiec-swietokrzyski/g/miedzynarodowy-strajk-kobiet-w-ostrowcu-zadali-przestrzegania-praw,11865158,22965246/

i Kielcach

http://www.echodnia.eu/swietokrzyskie/wiadomosci/kielce/g/miedzynarodowy-strajk-kobiet-w-kielcach-wziely-udzial-setki-kobiet,11865126,22964844/

gustafson
              Zgłoś
              Odpowiedz

Przynajmniej te "tłumy" przyszły, wysłuchały nas i podzieliły się poglądami. Wiem, że dużo jeszcze pracy przed nami,ale to nas nie zraża. Smutne tylko to, że tak mało młodych osób było.Przyszły panie starsze , z doświadczeniem życiowym, było też kilkunastu panów. z tego miejsca pragnę im podziękować za przybycie i słowa wsparcia.

Kasandra66
                Zgłoś
                Odpowiedz

Panie z doświadzczeniem przyszły z ciekawości zobaczyć jak to się w głowach poprzewracało

gustafson
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Ty oczywiście wiesz lepiej po co te panie przyszły. Ehhh narodzie. Czemu wam tak trudno jest uwierzyć i zaakceptować fakt, że są osoby które mają inne od was poglądy? Panie starsze były właśnie zdziwione dlaczego nie ma osób z przedziału 20-30 lat, bo przecież ich to najbardziej dotyczy.

Kasandra66
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

a dlaczego i wam jest trudno zaakceptowac kobiety o innych poglądach........

acha
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

No właśnie. Nasze kobiety dobitnie pokazały że potrafią myśleć samodzielnie a poglądy feministyczne są im obce. Powinnyście to zaakceptować i pogodzić się z tym, że większość nie myśli tak jak wy.

crazyman
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

Nasze kobiety,powiadasz to znaczy ze jestes wielkim panem wlaścicielem.Gratuluje,jak na wlaściciela to ci nie zalezy jakie warunki do rodzenia twoja wlasnosc bedzie miala,bo co tam i tak urodzi,a jakie badania beda jej przyslugiwac a za jakie bedziesz musial właścicielu zaplacic.To jest wg ciebie feminizm

anika1
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Pisząc "nasze" miałem na myśli naszą lokalną społeczność. Tak się przecież mówi, nieprawdaż? A może coś się zmieniło w naszym języku ? Może już też nie jest nasz ? Nie doszukuj się jakiejś ideologii tam, gdzie jej nie ma. Żadnym panem nie jestem i nigdy nie byłem. Mało tego, nigdy nie chciałem nim być więc daruj sobie takie stwierdzenia. Cała reszta Twojego wywodu jest niestety dla mnie nielogiczna. Pozdrawiam.

crazyman
                            Zgłoś
                            Odpowiedz
                      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 417

Na siłę nikogo nie przekonujemy, bo nie da się przekonać osoby,która postanowiła mnie nie zrozumieć. Jeśli rozumiesz co mam na myśli. Bardzo cieszymy się, że zainteresowały się naszą inicjatywą wszystkie te osoby ,które przyszły.Było bardzo miło,kulturalnie, nikt nie naśmiecił( pisze o tym, bo wcześniej ktoś uszczypliwie stwierdził ,abyśmy potem po sobie posprzątały). Mój wniosek jest taki: osoby które przyszły i ich wiek wskazują na to, iż pamiętają dobrze czasy komuny i to jak było wtedy, a jak teraz i są zażenowane obecną sytuacją polityczną w kraju. I dlatego były zdziwione brakiem młodych. I nie śmiejcie się z nich, ich średniej wieku, bo to bardzo mądre osoby. Miałam okazję rozmawiać.

Kasandra66
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

To coś mało tych osób zażenowanych obecną sytuacją w kraju, zwłaszcza, że czasy komuny pamięta dużo więcej osób ;) Nie to żebym był uszczypliwy ... Ja uważam że sytuacja jest całkiem dobra a już na pewno nie gorsza niż parę lat temu i mam prawo tak uważać. Tak samo jak Wy macie prawo myśleć inaczej i to jest piękne ;)

crazyman
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 421

Nie widziałem pań, kiedy Tusk podnosił kobietom wiek emerytalny.

ciemniak12
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 414

Bo panie Starsze mają dobrze w głowach!

cichy
                    Zgłoś
                    Odpowiedz
    120 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
    - Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
    - Reklama -
    - Reklama -
    Losowa firma:Dodaj firmę