abonament to podatek za posiadanie telewizora, a nie za odbiór jakiegoś programu.
Najbardziej bzdurny podatek o jakim słyszałem. Niedługo opodatkują nas za posiadanie czajnika, kuchenki i własnego zdjęcia w ramce stojącego na komodzie - 1 zdjęcie 5zł/miesiąc, 2 zdjęcia - 8zł, 3 zdjęcia - 10zł. Wszystkie ceny w górę, a pensje zamrożone.
Abonament powinien być zawarty w kablówce czy platformie cyfrowej (a te powinny odprowadzać opłaty do TV, które mają w swojej ofercie). Ktoś zapyta co w przypadku multipleksów, które nadają do odbiorców bez pobierania opłat? Przecież producenci tych wszystkich programów, które możemy odbierać za pośrednictwem DVB-T, wręcz walczą o to, by tam się znaleźć? Dlaczego? Bo to ogromny rynek reklamy! Właśnie z reklam powinny się przede wszystkim utrzymywać TV. Skoro mogą komercyjne Polsat, TVN i inne dużo mniejsze, to tym bardziej może TVP. I niech nie opowiadają głupot o misji.
mam pytanie?
kupiłem antenę DVB-T i podłączyłem do telewizora z tunerem dvb-t i nic, na wyszukaniu tylko dwójkę analogową łapię ze śniegiem.
Co robię nie tak, a może przyczyną jest rusztowanie wokół bloku które zakłóca fale?
Musze wyjść ,nie mniej napisz jaki masz telewizor nie wszystkie mają MPG4 ,niestety jest sporo osób nabitych w butelkę które mają MPG2 .
Szukanie musi być na cyfrowym a nie na analogowym przedziale ? ,nie wiem jak to dokładnie wyjaśnić ,u mnie by szukał cyfrowych muszę włączyć inny kraj niż Polska np i tak mi to niewiele daję bo niestety niedługo przed zakupem zmieniono plany i zamiast MPG2 wprowadzono MPG4 ale w sklepach nie wyjaśniano tego bo po co .
A anteny do DVBT to nabijanie w butelkę najczęściej ,choć są modele na pewno lepiej dostosowane do tego standardu .
Philps MPG-4 mam, chyba muszę zmienić kraj wyszukiwania bo jak wezmę Polska to jest analogowy i cyfrowy, szuka odrazu jednego i drugiego
Przechodziłem wiele z antenami. Jeśli masz pokojową i dobrze ją ustawisz w kierunku Świętego Krzyża (wysunięte maksymalnie dwa pręty, o ile je masz), to złapiesz spokojnie stary MUKS z bodajże 8 kanałami. Czasami u mnie łapało kanały z nowego MUKSa, ale nie działało właściwie. W końcu kupiłem antenę zewnętrzną, ale udało się ją ze względu na jej kształ zamontować w pokoju i wszystko działa idealnie.
Śnieżąca TVP 2 to objaw szukania analogowego. Musisz szukać wyłącznie na cyfrowym paśmie, inaczej niczego nie znajdziesz.
Antena pokojowa jest za słaba, żeby w pełni odbierać pasmo nowego MUKSa, musi być zewnętrzna. Nie wierzyłem w to, dopóki nie spróbowałem.
mam własnie pokojową dvb-T i nic tylko ta śnieżąca dwójka
Skoro przeszukuje ci oba pasma i zapisał rezultat przeszukiwań na obu pasmach - analogowym i cyfrowym - poszukaj na pilocie lub w menu przejścia na pasmo cyfrowe, bo być może masz ustawione na analogowym i widzisz tylko to co wyszukał w paśmie analogowym. U mnie na pilocie mam przycisk "DIGITAL/ANALOG" - oddzielnie mam zapisane analogowe, oddzielnie cyfrowe kanały.
A co do anten... mieszkam w górnej części miasta, na 4 piętrze, fakt nie zasłania mi w zasadzie nic widoku na Św. Krzyż i bez problemu odbieram wszystkie kanały z obu multipleksów na zwykłej pokojowej antenie ze wzmacniaczem, kupowanej "wieki" temu ;)
u mnie w TV jest taka opcja wynik wyszukiwania w pasmie cyfrowym i analogowym jednocześnie szuka tu i tu i rezultat jest 0 kanałów.
mam tak:
1.konfiguracje
2. zainstaluj nowe programy
3. pojawia mi sie opcja antena dvb-t lub kabel dvb-c, wybieram antene
4. szukaj: a wyszukiwanie cyfrowe
b. wyszukiwanie analogowe
nie ma możliwości rozdzielenia szuka obydwóch na raz
5. 0 zapisanych kanałów
To najpewniej coś źle podłączyłeś. TV ma wbudowany dekoder DVB-T, czy masz zewnętrzny sprzęt do odbioru naziemnej cyfrówki?
@oś.Ogrody nie napisałeś co to za TV być może nie będziesz wcale oglądał tych kanałów bo masz MPG2 to też DVBT tyle ,że inny standard ,inna opcja to masz słabą czułość wewnętrznego tunera i musisz dokładnie wycelować w świety Krzyż ale na Ogrodach to raczej nie wchodzi w rachubę tam nawet satelitka odbierała mi dużo mocniejszy sygnał jak mieszkałem .
Ostatnia możliwość to coś z kablem ,źle podłączone końcówki lub uszkodzony kabel .