Dodaję do tego jeszcze szynkę gotowaną pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w krążki.
Sałatka caprese
Ta wspaniała w swojej prostocie potrawa wywodzi się z kuchni włoskiej. Plastry sera mozarella z pomidorami i lekkim sosem będą doskonałym początkiem każdego obiadu.
czas: 15 minut
liczba porcji: 1
składniki: 100-150 g sera mozarella
2 dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie: Mozarellę pokroić w cienkie plastry, podobnie jak pomidory i ułożyć na przemian na talerzu. Z octu, oliwy i soli zrobić sos, posypac świeżo zmielonym pieprzem, udekorować liśćmi bazylii. Podawać z białym pieczywem.
uwagi: Optymalny smak sałatki otrzymamy schładzając ją przez godzinę w lodówce - składniki nabiorą wówczas delikatnego smaku szlachetnego sosu.