Coś dla gości... i to dość eleganckich!.szybka,ale pyszna sałatka lub inne nie oklepane przepisy-bardzo proszę :) i dziękuję za pomoc.
puszka ananasa
słoik selera konserowowego
6 jajek
majonez
Jajka ugotować pokroić w kostke, seler odcisnąć z soku, ananasa też i dodać majonez, sól i pieprz do smaku
Dodaję do tego jeszcze szynkę gotowaną pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w krążki.
Sałatka caprese
Ta wspaniała w swojej prostocie potrawa wywodzi się z kuchni włoskiej. Plastry sera mozarella z pomidorami i lekkim sosem będą doskonałym początkiem każdego obiadu.
czas: 15 minut
liczba porcji: 1
składniki: 100-150 g sera mozarella
2 dojrzałe pomidory
kilka listków bazylii
oliwa z oliwek
ocet winny
sól
świeżo zmielony pieprz
przyrządzanie: Mozarellę pokroić w cienkie plastry, podobnie jak pomidory i ułożyć na przemian na talerzu. Z octu, oliwy i soli zrobić sos, posypac świeżo zmielonym pieprzem, udekorować liśćmi bazylii. Podawać z białym pieczywem.
uwagi: Optymalny smak sałatki otrzymamy schładzając ją przez godzinę w lodówce - składniki nabiorą wówczas delikatnego smaku szlachetnego sosu.
a na gorąco
3 piersi pojedyncze
2 zupy cebulowe w proszku Winiary
2 kubki śmietany 30%
ryż
kukurydza
W naczyniu żaroodpornym położyć pokrojony filet na kawałki, zalać śmietaną wymieszaną z zupą cebulową i wstawić do piekarnika na 1 - 1,5 godziny 150C.
Ryż ugotować i dodać kukurydze
Śniadanie: kawa + tiramisu
Obiad: tiramisu (dużo)
Kolacja: tiramisu, potem gorące mleko
Śledzie pod pierzynką...
Składniki:
250g filetów śledziowych w oleju odcedzonych i pokrojonych na kawałki
3-4 ugotowane ziemniaczki pokrojone w kostkę
2 duże ugotowane buraki pokrojone w kostkę
2 cebulki drobno posiekane
1 jabłko pokrojone w kostkę
4-5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę
1 puszka groszku konserwowego
1 duży słoik pieczarek marynowanych pokrojonych w kostkę
4-5 jajek ugotowanych na twardo pokrojonych w kostkę
Składniki na pierzynkę:
125 ml jogurtu naturalnego
125 ml majonezu
1 łyżeczka cukru
1 łyżka musztardy z pełną gorczycą
2 przeciśnięte ząbki czosnku
sól
Majonez, jogurt, cukier, czosnek i musztardę mieszamy. Doprawiamy.
W przeźroczystej wysokiej salaterce układać kolejno warstwami:
- buraki
- ziemniaki
- śledzie
- cebule
- jabłko
- ogórki
- groszek
- pieczarki
- jajka
Całość polać sosem majonezowo- jogurtowym.
Smacznego :)
TIRAMISU
Składniki:
500g serka mascarpone
4 jajka (koniecznie rozm S lub M - większe spowodują że deser będzie za rzadki. Potrzebujemy tylko 3 żółtka i 4 białka)
12 czubatych łyżeczek cukru pudru
biszkopty "języczki" (ja lubię te z Sanu)
ok.340ml bardzo mocnej kawy*
ok.160ml wina marsala
kakao do posypania
*zamiast wina można użyć 500ml bardzo mocnej kawy wymieszanej z 25ml likieru amaretto
Jajka dokładnie umyć i wyparzyć przez 1/2 min we wrzątku. Po tym czasie wyjąc je i ostudzić.
Żółtka ubić do białości z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i delikatnie ale starannie razem wymieszać. Białka ubić na sztywno i również delikatnie wmieszać do masy.
Podłużne biszkopty maczać w kawie wymieszanej z marsalą i układać na dnie naczynia. Należy robić to szybkim i sprawnym ruchem gdyż szybko namakają. Na to wykładamy warstwę serka, znów namoczone biszkopty i kolejna warstwa serka. Chłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.
Tiramisu można podawać na talerzyku delikatnie krojąc je w kwadraty, lub przygotowywać w pucharkach bezpośrednio do podania ;)
Smacznego :)
17:59 - to oszukane Tiramisu ;-) Do oryginalnego nie idą białka ani wino marsal ;-)
Do Pana z godz. 18:04
Robię tiramisu na różne sposoby ... w zależności od nastroju i zapotrzebowania na smaki, zapachy...
Grecka sałatka
Składniki na dwie porcje:
ok 300g mieszanki sałat lub sałaty lodowej porwanej na kawałki
1 mała cebula czerwona
2 pomidory
1/2 zielonego ogórka
1/2 papryki czerwonej
kilka szt. zielonych oliwek
kilka szt. czarnych oliwek
ok 70g sera feta pokrojonego w kostkę
2 łyżki oliwy
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyzki soku z cytryny
sól, pieprz.
W miseczkach ułożyć sałatę, cebulę pokrojoną w krążki, ogórka w półplastry, pomidora w ósemki, paprykę w paski, oliwki, ser feta.
Oliwę wymieszać z tymiankiem i oregano, dodac przeciśnięty czosnek, sok z cytryny i doprawić sola i pieprzem. Sosem polać sałatkę.
Smacznego :)
Brokułowa
Składniki na 2 porcje:
1 duży brokuł
4 jajka
2 średnie pomidory
1 pęczek szczypiorku
3 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Brokuła podzielić na różyczki i ugotować krótko we wrzątku (3-4 min) lub na parze (ma być lekko twardy)
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również podzielić na ćwiartki.
Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać go z jogurtem i majonezem. Doprawić sola i pieprzem.
Na półmisku układamy brokuła, pomidory i jajko. Całośc polewamy sosem czosnkowym i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Cukinia a'la caprese
Składniki:
1 średnia cukinia
2 pomidory
sól, pieprz
2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany
Składniki na ciasto:
100g mąki pszennej
1 jajko
szczypta soli
ok. 1/4 szkl wody
ponadto:
olej do smażenia
listki bazylii do dekoracji
Składniki ciasta dobrze wymieszać. Powinno ono mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.
Cukinię umyć, odkroić końcówki i pokroić ja w plastry ok 5-7mm. Obustronnie oprószyć solą, pieprzem i natrzeć przeciśniętym czosnkiem. Odstawić na 10 minut.
Pomidory pokroić w plastry i posypać czosnkiem.
Cukinię maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Odkładać na papierowy ręcznik by odciągnąć nadmiar tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich cukinii smażymy krótko plastry pomidora z dwóch stron (pomidor powinien być mięsisty). Układać naprzemiennie z cukinią. Udekorować listkami bazylii. Smacznego :)
Tęczowy drink
Składniki:
100 ml soku pomarańczowego
10-15 ml syropu z grenadiny (ja korzystam z takich klik)
50 ml wódki
ok 50-70 ml zielonego frugo
Do wysokiej szklanki wlać sok pomarańczowy wymieszany z wódką. Następnie baaardzo delikatnie wlewamy syrop z grenadiny. Chwilę należy odczekać, aż ładnie przejdą kolory. Następnie bardzo delikatnie lejąc po ściance szklanki wlewamy zielone frugo. Dekorujemy dowolnie.
Miłej zabawy :)
12:15 to menu jest swietne. Staram sie sobie przypomniec kto tu tak lubi tiramisu:P
Proponuję jeszcze drink "Błękitna Laguna"
Składniki:
50 ml wódki
20 ml syropu Blue Curacao
7 Up lub sprite
kostki lodu
Do wysokiej szklanki na dno wrzucić kostki lodu, wlać syrop Blue Curacao. Następnie delikatnie wlewamy wódkę i uzupełniamy sprit-em lub 7Up-em. Można tez wszystkie składniki od razu wymieszać i wlać do szklanki z lodem. Udekorować dowolnie :)