Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Coś dla gości...

Ilość postów: 18 | Odsłon: 1503 | Najnowszy post
  • Coś dla gości...

    Coś dla gości... i to dość eleganckich!.szybka,ale pyszna sałatka lub inne nie oklepane przepisy-bardzo proszę :) i dziękuję za pomoc.

    Gość_Dora
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Coś dla gości...

      puszka ananasa

      słoik selera konserowowego

      6 jajek

      majonez

      Jajka ugotować pokroić w kostke, seler odcisnąć z soku, ananasa też i dodać majonez, sól i pieprz do smaku

      Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Coś dla gości...

        ananasa tez pokroic :)

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Coś dla gości...

          Dodaję do tego jeszcze szynkę gotowaną pokrojoną w paseczki oraz por pokrojony w krążki.

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Coś dla gości...

            Sałatka caprese

            Ta wspaniała w swojej prostocie potrawa wywodzi się z kuchni włoskiej. Plastry sera mozarella z pomidorami i lekkim sosem będą doskonałym początkiem każdego obiadu.

            czas: 15 minut

            liczba porcji: 1

            składniki: 100-150 g sera mozarella

            2 dojrzałe pomidory

            kilka listków bazylii

            oliwa z oliwek

            ocet winny

            sól

            świeżo zmielony pieprz

            przyrządzanie: Mozarellę pokroić w cienkie plastry, podobnie jak pomidory i ułożyć na przemian na talerzu. Z octu, oliwy i soli zrobić sos, posypac świeżo zmielonym pieprzem, udekorować liśćmi bazylii. Podawać z białym pieczywem.

            uwagi: Optymalny smak sałatki otrzymamy schładzając ją przez godzinę w lodówce - składniki nabiorą wówczas delikatnego smaku szlachetnego sosu.

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 6

          Odp.: Coś dla gości...

          a na gorąco

          3 piersi pojedyncze

          2 zupy cebulowe w proszku Winiary

          2 kubki śmietany 30%

          ryż

          kukurydza

          W naczyniu żaroodpornym położyć pokrojony filet na kawałki, zalać śmietaną wymieszaną z zupą cebulową i wstawić do piekarnika na 1 - 1,5 godziny 150C.

          Ryż ugotować i dodać kukurydze

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Coś dla gości...

            o boże - zupy w proszku - chemia i syf

            Gość_marta
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 4

      Odp.: Coś dla gości...

      Śniadanie: kawa + tiramisu

      Obiad: tiramisu (dużo)

      Kolacja: tiramisu, potem gorące mleko

      Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Coś dla gości...

        Śledzie pod pierzynką...

        Składniki:

        250g filetów śledziowych w oleju odcedzonych i pokrojonych na kawałki

        3-4 ugotowane ziemniaczki pokrojone w kostkę

        2 duże ugotowane buraki pokrojone w kostkę

        2 cebulki drobno posiekane

        1 jabłko pokrojone w kostkę

        4-5 ogórków kiszonych pokrojonych w kostkę

        1 puszka groszku konserwowego

        1 duży słoik pieczarek marynowanych pokrojonych w kostkę

        4-5 jajek ugotowanych na twardo pokrojonych w kostkę

        Składniki na pierzynkę:

        125 ml jogurtu naturalnego

        125 ml majonezu

        1 łyżeczka cukru

        1 łyżka musztardy z pełną gorczycą

        2 przeciśnięte ząbki czosnku

        sól

        Majonez, jogurt, cukier, czosnek i musztardę mieszamy. Doprawiamy.

        W przeźroczystej wysokiej salaterce układać kolejno warstwami:

        - buraki

        - ziemniaki

        - śledzie

        - cebule

        - jabłko

        - ogórki

        - groszek

        - pieczarki

        - jajka

        Całość polać sosem majonezowo- jogurtowym.

        Smacznego :)

        Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Coś dla gości...

          TIRAMISU

          Składniki:

          500g serka mascarpone

          4 jajka (koniecznie rozm S lub M - większe spowodują że deser będzie za rzadki. Potrzebujemy tylko 3 żółtka i 4 białka)

          12 czubatych łyżeczek cukru pudru

          biszkopty "języczki" (ja lubię te z Sanu)

          ok.340ml bardzo mocnej kawy*

          ok.160ml wina marsala

          kakao do posypania

          *zamiast wina można użyć 500ml bardzo mocnej kawy wymieszanej z 25ml likieru amaretto

          Jajka dokładnie umyć i wyparzyć przez 1/2 min we wrzątku. Po tym czasie wyjąc je i ostudzić.

          Żółtka ubić do białości z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i delikatnie ale starannie razem wymieszać. Białka ubić na sztywno i również delikatnie wmieszać do masy.

          Podłużne biszkopty maczać w kawie wymieszanej z marsalą i układać na dnie naczynia. Należy robić to szybkim i sprawnym ruchem gdyż szybko namakają. Na to wykładamy warstwę serka, znów namoczone biszkopty i kolejna warstwa serka. Chłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy kakao.

          Tiramisu można podawać na talerzyku delikatnie krojąc je w kwadraty, lub przygotowywać w pucharkach bezpośrednio do podania ;)

          Smacznego :)

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Coś dla gości...

            17:59 - to oszukane Tiramisu ;-) Do oryginalnego nie idą białka ani wino marsal ;-)

            GienekkeneiG
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Coś dla gości...

              Do Pana z godz. 18:04

              Robię tiramisu na różne sposoby ... w zależności od nastroju i zapotrzebowania na smaki, zapachy...

              Gość_zakochana kobieta
              Zgłoś
              Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 12

            Odp.: Coś dla gości...

            Grecka sałatka

            Składniki na dwie porcje:

            ok 300g mieszanki sałat lub sałaty lodowej porwanej na kawałki

            1 mała cebula czerwona

            2 pomidory

            1/2 zielonego ogórka

            1/2 papryki czerwonej

            kilka szt. zielonych oliwek

            kilka szt. czarnych oliwek

            ok 70g sera feta pokrojonego w kostkę

            2 łyżki oliwy

            1 ząbek czosnku

            1/2 łyżeczki oregano

            1/2 łyżeczki tymianku

            1/2 łyzki soku z cytryny

            sól, pieprz.

            W miseczkach ułożyć sałatę, cebulę pokrojoną w krążki, ogórka w półplastry, pomidora w ósemki, paprykę w paski, oliwki, ser feta.

            Oliwę wymieszać z tymiankiem i oregano, dodac przeciśnięty czosnek, sok z cytryny i doprawić sola i pieprzem. Sosem polać sałatkę.

            Smacznego :)

            Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz
            • Odp.: Coś dla gości...

              Brokułowa

              Składniki na 2 porcje:

              1 duży brokuł

              4 jajka

              2 średnie pomidory

              1 pęczek szczypiorku

              3 ząbki czosnku

              1 łyżka majonezu

              4 łyżki jogurtu naturalnego

              sól, pieprz

              Brokuła podzielić na różyczki i ugotować krótko we wrzątku (3-4 min) lub na parze (ma być lekko twardy)

              Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i również podzielić na ćwiartki.

              Czosnek przecisnąć przez praskę i wymieszać go z jogurtem i majonezem. Doprawić sola i pieprzem.

              Na półmisku układamy brokuła, pomidory i jajko. Całośc polewamy sosem czosnkowym i posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

              Smacznego :)

              Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
              • Odp.: Coś dla gości...

                Cukinia a'la caprese

                Składniki:

                1 średnia cukinia

                2 pomidory

                sól, pieprz

                2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany

                Składniki na ciasto:

                100g mąki pszennej

                1 jajko

                szczypta soli

                ok. 1/4 szkl wody

                ponadto:

                olej do smażenia

                listki bazylii do dekoracji

                Składniki ciasta dobrze wymieszać. Powinno ono mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać mąki lub wody.

                Cukinię umyć, odkroić końcówki i pokroić ja w plastry ok 5-7mm. Obustronnie oprószyć solą, pieprzem i natrzeć przeciśniętym czosnkiem. Odstawić na 10 minut.

                Pomidory pokroić w plastry i posypać czosnkiem.

                Cukinię maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoto. Odkładać na papierowy ręcznik by odciągnąć nadmiar tłuszczu. Po usmażeniu wszystkich cukinii smażymy krótko plastry pomidora z dwóch stron (pomidor powinien być mięsisty). Układać naprzemiennie z cukinią. Udekorować listkami bazylii. Smacznego :)

                Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz
                • Odp.: Coś dla gości...

                  Tęczowy drink

                  Składniki:

                  100 ml soku pomarańczowego

                  10-15 ml syropu z grenadiny (ja korzystam z takich klik)

                  50 ml wódki

                  ok 50-70 ml zielonego frugo

                  Do wysokiej szklanki wlać sok pomarańczowy wymieszany z wódką. Następnie baaardzo delikatnie wlewamy syrop z grenadiny. Chwilę należy odczekać, aż ładnie przejdą kolory. Następnie bardzo delikatnie lejąc po ściance szklanki wlewamy zielone frugo. Dekorujemy dowolnie.

                  Miłej zabawy :)

                  Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 15

        Odp.: Coś dla gości...

        12:15 to menu jest swietne. Staram sie sobie przypomniec kto tu tak lubi tiramisu:P

        zenka
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Coś dla gości...

          Proponuję jeszcze drink "Błękitna Laguna"

          Składniki:

          50 ml wódki

          20 ml syropu Blue Curacao

          7 Up lub sprite

          kostki lodu

          Do wysokiej szklanki na dno wrzucić kostki lodu, wlać syrop Blue Curacao. Następnie delikatnie wlewamy wódkę i uzupełniamy sprit-em lub 7Up-em. Można tez wszystkie składniki od razu wymieszać i wlać do szklanki z lodem. Udekorować dowolnie :)

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
1 post w tym wątku został wyłączony z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tym postem.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -