Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Co z tą siecią szerokopasmową polski wschodniej? (Na Henrykowie maksymalnie 4 Mbps)

Ilość postów: 21 | Odsłon: 3261 | Najnowszy post
  • Co z tą siecią szerokopasmową polski wschodniej? (Na Henrykowie maksymalnie 4 Mbps)

Witam, podobno projekt ukończony w 95% a u mnie na Henrykowie nie ma innej możliwości niż internet z tpsa 4mbps za 80 zł, przecież to jest chore. Ostrowiec nie został objęty tym programem czy jak? We wszystkich blokach jest vectra, 50mb za śmieszne pieniądze a domy prywatne są praktycznie wykluczone cyfrowo. Ma ktoś jakieś informacje?

Gość_Paweł G.
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Co z tą siecią szerokopasmową polski wschodniej? (Na Henrykowie maksymalnie 4 Mbps)

vectra jakie śmieszne pieniądze powinno być góra 25 zł

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Co z tą siecią szerokopasmową polski wschodniej? (Na Henrykowie maksymalnie 4 Mbps)

Ten projekt nie dotyczy, indywidualnego dostępu do internetu. Został wybudowany tak jakby szkielet światłowodowy, na którym będzie opierać się sieć. Teraz, będzie następował etap drugi, budowa tak zwanych sieci lokalnych; lokali operatorzy będa mogli budować sieci dostępowe, podłączać się do tego co teraz wybudowano i udostępniać internet indywidualnym klientom. Także, nie tak szybko, trzeba będzie poczekać. Tak na marginesie, Ostrowiec został "obudowany " siecią światłowodową w ramach projektu e-świętokrzyskie, 2 lata temu, ale na razie do tej sieci podpięte są szkoły, urzedy. Teoretycznie operatorem jest Politechnika św i można się podłączyć, ale ceny jakie sobie za to wołają sa irracjonalne.

Gość_Boom
        Zgłoś
        Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 8

Odp.: Co z tą siecią szerokopasmową polski wschodniej? (Na Henrykowie maksymalnie 4 Mbps)

25zł za 50Mb? Może i frytki do tego???

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 3

Odp.: Co z tą siecią szerokopasmową polski wschodniej? (Na Henrykowie maksymalnie 4 Mbps)

Nie wierz w te 95%. Dopiero co ukończono budowę szkieletu sieci i wybrano firmę, która będzie zarządzała tą siecią. Sieć trzeba jeszcze doposażyć i rozbudować główny szkielet o mniejsze podsieci. Dopiero później będzie można zaoferować dostęp do niej operatorom, którzy będą mogli dzięki niej zaoferować szybszy internet. Oczywiście nie będzie to internet darmowy bądź bardzo tani, wbrew temu co myśli większość ludzi. To będzie jedynie możliwość dopisania kolejnych opcji abonamentowych przez usługodawców do aktualnych ofert. Zanim mieszkańcy będą mogli korzystać z dostępu do sieci szerokopasmowej minie jeszcze ze 2-3 lata.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Ależ bzdurzysz. W Świętokrzyskim para poszła w gwizdek i pieniążki przeznaczono na urzędasów, wybudowanie i podłączenie do sieci szkół na wsiach (to akurat na +) i inne durnoty. Już widzę jak firma z kapitałem powiedzmy 300 tyś. leci do operatora publicznej sieci wybudowanej za nasze pieniądze (w końcu jest moda, więc "unija" daje, a województwa "bioro"). Prościej się dogadać z dużym prywatnym operatorem, który działa na danym terenie i od niego brać transmisję, czy zaciągać swój światłowód w ich studzienki, niż bujać się z biurokracją, nie chciejstwem i zaporowymi stawkami za dostęp do wybudowanej sieci. http://www.uke.gov.pl/mapa/ tutaj jest mapka od UKE. Doskonałym przykładem takiego działania jest kielecki Nettelekom. Dostali dotację z programu 8.4 i weszli szturmem na podkieleckie wsie, oferując szybki internet dostarczany światłowodem. Dogadali się z zakładem energetycznym i światłowody (poza nielicznymi wyjątkami) zakładają na ich słupach NN. Dzięki temu, że jak już napisałem wyżej, dogadali się z dużym prywatnym operatorem (Orange), zamiast układać się z biurokratycznym tworem, mogli wejść na znacznie większy teren (zasięg sieci światłowodowej Orange jest N razy większy). Jak to się przekłada na warunki ostrowieckie? Z lokalnych "biznesów internetowych" tylko blokowe.pl działa dzięki podobnej technologii, Orange coś tam dziobie z VDSL2+ na większą skalę, Netia dopiero się obudziła, a reszta tkwi w prehistorii - oferując dostęp do sieci dzięki wifi. Gdyby ktoś rozsądny zastanawiał się nad rozwojem swojego biznesu opartego na dostarczaniu internetu, musiałby w miarę wcześnie napisać projekt dot. białych plam i czekać na pieniążki z UE. W grę najpierw wchodziłby niestety podostrowieckie wsie (w końcu o to chodzi w projekcie), a w międzyczasie korzystając z już wybudowanej własnej sieci mógłby wykosić konkurencję na osiedlach domków jednorodzinnych. Wystarczy dobry projektant, odpowiednie rozreklamowanie, umowa z zakładem energetycznym, dobra wola mieszkańców (jeśli słupy stoją na ich działkach każdy z nich musi wyrazić zgodę na powieszenie czegokolwiek) i odpowiednia ilość chętnych. Dokładnie takim tokiem myślenia idą firmy, które oferują dostęp do internetu w innych miastach, a Ostrowiec nie powinien być tutaj wyjątkiem.

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz

Nie znasz założeń tej sieci szerokopasmowej, więc nie skomentuje bzdur jakie wypisujesz...

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Chociaż skomentuję jedną głupotę - słupy przy sieciach światłowodowych... Ależ się uśmiałem. :D

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

http://www.nettelekom.pl/uruchomienie-sieci-ftth-gminie-gorno-maslow/ - przejedz się po podkieleckich wsiach, albo chociażby do Kielc i zobacz jak rozwiązano to w chociażby w Górnie, czy Radlinie. Wieszanie światłowodu na słupach jest praktykowane praktycznie od początku przez same zakłady energetyczne.. Wyjedz z powiatu i odśwież umysł.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 13

niewiedza boli. Tak można wieszać światłowody na słupach, bardzo często używa się do tego wydzierżawionych słupów energetycznych, jest to tańsze niż robienie sieci metodą wykopu. Co prawda, tej metody używa się przeważnie do tworzenia sieci dystrybucyjnej, ale używa się i to dość powszechnie.

Gość_Boom
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

https://www.facebook.com/Nettelekom/photos/pb.186075428223213.-2207520000.1440414427./452382614925825/?type=3&theater ponieważ nie da się edytować wyżej dodaję. Nie - nie pracuję dla tej firmy, a podałem jej przykład jako wzorowego rozwiązania dla osób, które planują się zajmować "dostarczaniem internetu". Jak widać konkurencja nie jest w stanie zrozumieć, że tylko światło i dostarczanie wielu usług klientowi zapewni im płynność finansową.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 15

Wszystkie okoliczne wsie Kielc, Bodzentyna, Pińczowa tam gdzie nie ma istniejącej kanalizacji tt. rozciągane są na słupach. Jak nie masz pojęcia o tym co piszesz to nie komentuj bo sam stajesz się pośmiewiskiem.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
            • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 16

http://www.xpon.com.pl/technologie/gpon opis technologii

http://www.computerworld.pl/news/399550/Wojna.technologii.PON.czy.DOCSIS.html GPON vs DOCSIS.

Przykładów wdrożeń proszę szukać we własnym zakresie. W Ostrowcu ze względu na zagęszczenie opłacalnym byłoby wejście np. na Henryków. Jedynym problemem są środki na projekt i wyważony stosunek ceny do prędkości pozwalający na wykończenie okolicznej konkurencji

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz
          • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 11

Wiem jakie są założenia i dlatego je wyszydziłem? Ktoś musiał zarobić i tak się stało. Parę firm nie podołało. I tak - mogę napisać, że jestem z "branży"

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

pisząc "z branży" - mamy rozumieć, że jesteś odpowiedzialny za planowanie, budżetowanie, analizę ryzyka ? czy też wkopujesz słupki w ziemie ?

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Ogólnie rzecz ujmując projektuję. Mam rozumieć, że jako mieszkaniec Ostrowca nadaję się tylko do kopania rowów i muszę zarabiać najniższą, prawda? Taki był sens wypowiedzi? Jakbyś nie wiedział, to każdy projekt robiony dla "budżetówki" po prostu musi kosztować drożej, by wszyscy krewni i znajomi królika coś przygarnęli. Tak samo jest w przypadku "e-śmiesznokrzyskiego". Przykład wzięty prosto z brzegu - mocno przepłacony "hot-spot" na rynku zrobiony przez jakichś "Januszy" i oparty Mikrotiku. Żeby to chociaż działało. Drugi - "serwerownia" zrobiona przez Asseco, które jakimś cudem ma wyłączność na publiczne przetargi. Podobnie wygląda sprawa z tymi nieszczęsnymi światłowodami. Siec została położona, a koszty obsługi i napraw poniesie podatnik.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Odgrzewam kotleta. http://sspw.umws.pl/images/mapa/sspw-ws_mapa_planowanej_sieci_szerokopasmowej.pdf - mapka już jest.

http://sspw.umws.pl/aktualnosci/153-podpisanie-umowy-z-operatorem-infrastruktury-w-ramach-projektu-%E2%80%9Esie%C4%87-szerokopasmowa-polski-wschodniej-wojew%C3%B3dztwo-%C5%9Bwi%C4%99tokrzyskie - firma krzak wygrała przetarg. Próbowałem wygooglać cóż to za twór i z kim są powiązani, ale nie udało mi się ustalić niczego szczególnego. Oficjalnego cenniczka jeszcze nie dostaliśmy, ale ponieważ jest to projekt, który ma w teorii się bilansować, myślę, że ceny mile "zaskoczą" :) Mam nadzieję, że nikt tematu nie zamknie, a ja postaram się dorzucić więcej info.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
3 posty w tym wątku zostały wyłączone z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Salon Kosmetyczny Agata Żelazowska
Branża: Kosmetyczne salony
Dodaj firmę