Mnóstwo wolnego, wakacje, ferie, przed świętami, urlopy na poratowanie zdrowia czy jak się to zwie. Cała KN jest niestety głupotą i mam nadzieję, że zaczną nas traktować jednakowo. No i ...prezenty, które przyjmują.
Nie ma czego zazdrościć, każdy zawód ma swoje przywileje też są urlopy , premie i inne atrakce. W domu już nie myśli o pracy...Trudno porównywać zmęczenie umysłowe jest inne od fizycznego.
16:37 a jakież zmęczenie umysłowe jest np u nauczyciela w 1-3, nauczyciela w-fu, czy muzyki, plastyki? Już bardziej umysłowo pracuje kasjerka czy kierowca ale tego nikt nie docenia a bez nich nie mielibyśmy co jeść. Bez nauczycieli dalibyśmy radę.
Ciekawe kasjerka czy kierowca sami się kształcili
No wiesz, raczej nauczyciel prawa jazdy nie pomaga zrobić, czy kursu na kasę fiskalną. A jakaś pani nauczycielka pisze, ze jest za stara bo kurs na kasę itd. Ja miałam dg i dwie kasy ogarnęłam obsługując jednocześnie klientów, bo czasu na szkolenie nie miałam.
Każdy przechodzi wszyskie etapy kształcenia zanim się zdobędzie zawód. Są nauczyciele nauczania początkowego, którzy nauczyli Cię literek i liczenia. Są nauczyciele zawodu w dalszym etapie kształcenia. Ktoś Ci chyba też pokazał jak się obsługuje kasę fiskalną. Nie jest to wyższa matematyka, taki kurs jest to tylko 2 dni po 4 godziny i kosztuje 150 zł. Jak ktoś kończył handlówkę nie musi mieć takiego zaświadczenia.
Literek nauczyła mnie mama. Nauczyciel czasem przeszkadza w edukacji. Litetu, tabliczkę mnożenia znamy wszyscy.
szooko, ale jakie poświęcenie? Pracowałaś za friko? Nie. Trzeba sobie w życiu radzić, bo jest Was więcej niż dzieci a nadal młodzi wybierają tą drogę a później płacz.
Nigdy nic nie zrobiłeś gościu za friko? Nie wiem ilu młodych będzie chciało pracować kiedyś w tym zawodzie. Był sondaż w liceum, to większość myślała o zawodzie lekarza lub adwokata.
Kiedyś nauczyciele, obok górników,milicjantów itp. należeli do kasty uprzywilejowanej.Pieniędzy może i nie mieli za dużo, ale innych przywilejów tak. Ostatnio zostali zepchnięci z piedestału. Stąd twarde lądowanie trochę boli.
Wszystkim nauczycielom życzę powodzenia.
Na pewno nigdy nie mieli takich przywilejów jak mundurowi, ale w zawodzie nauczycielskim to przede wszyskim kobiety i dlatego łatwo było zabrać im marne przywileje. W 21 wieku dalej jest dyskryminacja kobiet. Mężczyzna nawet jak go zwolnią łatwo znajdzie inną pracę i lepiej płatną.
19:34 zapewniam Cię, ze nie zamieniłabyś się ze strażakiem, policjantem czy żołnierzem. To ciężka praca i zero przywilejów poza wcześniejszym odejściem na emeryturę. Tyle, że oni pracują świątek, piątek i niedziela, nocki i w sumie przez te 15 lat więcej wypracują niż nauczyciel przez 40lat.
I jeszcze zagrożenie życia jeśli chodzi o mundurowych.
Skąd wiesz czy bym się nie zamieniła gdybym mogła. Wcale nie mają tak źle. Na koloni czy obozie z dziećmi nauczyciel też był w pracy 24 godziny na dobę i jaka przy tym odpowiedzialność.
21:17 no jaka? Mieliście gratis wypoczynek a nie gasiliście pożar, ścigali przestępców, czy byli w Kosowie. Nie ma co porównywać. Osoba z IQ kury też wychowa dzieci i wyjedzie z nimi.
czytając wypowiedzi z przykrością stwierdzam, że jest straszna wrogość, zazdrość-szkoda ........................................................
jaka straszna zawiść, zazdrość w wypowiedziach. Inne narody popierają się, pomagają, a Polacy aby zniszcić jeden drugiego,poniżyć- szkoda!
..
Nic dodać, nic ująć, szkoda słów.
Ja czytając zauważyłam, że nauczyciele za bardzo narzekają. Policjant po nocce się nie żali, taką wybrał ścieżkę a nauczyciel nawet w wakacje narzeka. Niech się więc cieszy, że nie ma już pracy w szkole i wykłada towar w tesco, skoro wszystko łatwiejsze od pracy nauczyciela. Nie cieszy mnie fakt, że Was zwalniają, ale co roku będzie to samo. Niestety nie macie kogo uczyć.