Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.
        • Odp.: Co z nauczycielami z 30-letnim stażem bez środków do życia?

No to dopiero problem a jesli przecietny obywatel nie ma przywileji i musi czekac do wieku emerytalnego w tym kraju to czym sie roznia nauczyciele czy mundurowka ze moga korzystac z przywileji tak nie powinno byc prawo ujednolicic po latach pracy i wiek emerytalny a nie po przywilejach bo nie ma ludzi młodych a nauczyciele tez mogą sie przekwalifikowac jak przecietny obywatel i pracowac do emeryturki nedznej jak sie zapowiada przez rzad no a przeciez zoładki mamy takie same i potrzeby do zycia tez .

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 14

Odp.: Co z nauczycielami z 30-letnim stażem bez środków do życia?

cos mi sie nie zgadza ......nauczyciel, który przepracował 30 lat i ma 55 lat może przejść na świadczenie kompensacyjne, które wynosi obecnie 1500-2300 zł.Jak to nie da się za to wyżyć? i poczekać na wiek emerytalny( z tymi marnymi pieniędzmi)

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Wyjaśniam, mam 52 i nie załapuję się na świadczenie kompensacyjne. Pracę zaczełam gdy miałam 20lat

Gość_szooko
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 15

Popieram gościa z 08:43-mam bliskich znajomych którzy stracili pracę jako nauczyciele i teraz będą szczęśliwymi obywatelami naszego kraju bo zawsze tylko narzekania i strajki a najważniejszy w życiu chyba jest spokój i brak stresu bo z tego to same zawały i udary.Mogą iść do pracy do sklepu(zwłaszcza matematycy)bo dobrze liczą i będą żyć bezstresowo jak większość społeczeństwa w naszej ojczyżnie-życzę powodzenia na nowej drodze zawodowej!!!

Gość_kasjerka z mgr
          Zgłoś
          Odpowiedz

Dziękuję za podpowiedź, dobry pomysł. Jest jeden problem, obecnie dużo młodych kończy szkołę handlową.

Gość_szooko
            Zgłoś
            Odpowiedz
        • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 18

to samo mają hutnicy kiedys były warunki szkodliwe teraz niema tak to juz jest tylko hutnicy pracuja 8 godzin w niedziele swieta itd i nie maja wakacji

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

Nie mają wakacji, ale maja urlopy i po pracy nie przygotowują się do kolejnych lekcji i nie sprawdzają sprawdzianów. Nie muszą się użerać z niewychowanymi dziećmi, roszczeniowymi rodzicami, zastraszoną dyrekcją szkoły. Specyfika każdego zadu jest inna.

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

15:20 to cieszyć się, że Was zwalniają. Będzie tylko lepiej. Po co się użerać z dziećmi niewychowanymi i ich rodzicami? Nie rozumiem nic, narzekacie na dzieci, na nas a jak nie ma pracy to płacz.

Gość
              Zgłoś
              Odpowiedz

Nikt nie narzeka, tylko stwierdza fakty. Podejmując pracę w szkole miałem świadomość jak będzie ona wyglądać. Jeśli Ci sprawia radość, że ktoś zostaje zwolniony z pracy i uważasz, że dzięki temu będzie tylko lepiej, to życzę Ci wiele radości z tego powodu.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

9:10 odniosłam się do postu powyżej. Narzekań ciężko nie zauważyć, więc wniosek się nasuwa, że tylko lepiej będzie taki/a nauczyciel/ka jak zmieni pracę. Nie będzie już użerania się z niewychowanymi dziećmi. Najwyraźniej nie sprawiała tej osobie ta praca satysfakcji. Ja się absolutnie nie cieszę, że zwolnią nauczyciela czy hutnika, sklepową.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
      • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 153

było odkładać przez te 30 lat po 100 zł to byś nie miała takich problemów

Gość
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 9

Trzeba było wcześniej zmienić pracę, skoro ta taka ciężka. Nie ma dzieci, więc i nauczycieli większość zbędna. Aczkolwiek nie życzę nikomu źle. Moja mama jakoś sobie musiała radzić jak zlikwidowali szkołę, w której pracowała. Nie dostała nic. Nie rozumiem tych roszczeń. A KN powinna byc dawno zlikwidowana.

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Nadal chcę pracować ale brakuje pracy w tym zawodzie, w innych zawodach mają swoich wykwalifikowanych. Nigdy nie narzekałam na pracę.

Gość_szooko
        Zgłoś
        Odpowiedz

12:29 i tacy jak Ty powinni zostać, skoro nie narzekałaś. Fakt, że większość nauczycieli jest dziś naprawdę w porządku, ale kilku sprawia, że ludzie leją jad.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 16

Droga założycielko tego wątku:

1. Czas zrozumieć, że wiek ok. 55 (zakładam 25+30 lat pracy) to trochę za wcześnie na leniuchowanie na koszt innych płatników składek pracujących do 60 i 65 lat.

2. Nie jest żadnym argumentem fakt, że są redukcje etatów spowodowane niżem demograficznym. Nikogo przecież nie interesuje kiedy huta czy inny zakład produkcyjny zwalnia ludzi, radzą w PUP przekwalifikowanie się, albo szukanie po prostu innej pracy jak na całym świecie. Więc Tobie radzę to samo.

3. Po tylu latach pracy masz chyba jakiś dach nad głową i głowę na karku, aby nie mieszkać pod mostem i żebrać na ulicy.

4. Nikt nie każe poświęcać się nauczycielom, bo sami przecież wybierają ten zawód oceniając go jako atrakcyjny i rozumiem że są zapoznaniu z jego specyfiką. Bez przesady z tym poświęceniem. Nauczyciele mylą słowo poświęcenie z dobrze wykonywaną pracą. Nie nadużywajmy tego słowa, zostawmy go dla bohaterów.

I jeśli to zrozumiesz Szanowna nauczycielko (zakładam że to jest kobieta) nie będziesz miała pretensji do całego świata.

Powodzenia!

Gość_iza
      Zgłoś
      Odpowiedz

Nie mam pretensji do całego świata, jak sugerujesz. Upominam się tylko o swoje podstawowe prawa jako obywatela. 30 lat potrącano mi składki, więc nie byłam bezużyteczna. Ktoś z tych pieniędzy korzystał. Nie leniuchowałam i nie mam zamiaru leniuchować. Nie zrozumiałeś(aś). Nie mogę znaleźć pracy więc upominam się o prawo do emerytury. Muszę z czegoś żyć. Pensje nauczycielskie nie były wysokie aby odłożyć. Słowo poświęcenie rozumiem jako zaangażowanie, poświęcanie swojego czasu i pieniędzy dodatkowo po godzinach pracy i w czasie wolnym, a na co to zajeło to by kilka stron. Apropo domu to opłaty z czegoś trzeba robić. Tak trudno to zrozumieć.

Gość_szooko
        Zgłoś
        Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 24

Inni mogą pracować w nie swoich zawodach, a nauczyciele nie mogą?

Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz

Prosze przeczytac co napisałam wyżej, już ponad 2 lata zmagam się z problemem aby pracować w nie swoim zawodzie wszędzie chcą doświadczenia i kwalifikacji. Nadal podejmuje dokształcanie. Pracowałam na czas określony, nie przedłużono mi bo miałam mniejsze doświadczenie niż inni. Na to wszystko potrzeba czasu. Przyuczać do zawodu wolą młodszego.

Gość_szooko
        Zgłoś
        Odpowiedz
21 postów w tym wątku zostało wyłączonych z wyświetlania ze względu na sprzeczność z Zasadami Forum lub czasowo. Możesz wyświetlić wątek wraz z tymi postami.

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
Kamo Polska Kamil Pastuszko
Branża: Elektryczne usługi
Dodaj firmę