Co zobaczyc?
Muzeum Historyczno- Archeologiczne, Krzemionki, Gutwin, Rynek, Galeria Ostrowiec
Dziękuję :) 100 lat nie byłam w Muzeum H.-A. Pamiętam, że mi się tam podobało, a zwłaszcza okalający go park :) Na pewno tam zajrzymy.
Do xxx - Nie ma co oglądać przez takich jak Ty, którzy zamiast przyciągać i zachęcać turystów piszą im "czym prędzej wracaj skąd przyjechałaś".
Polecam
1. Basen Rawszczyzna - diametralna zmiana
2. Gutwin - totalnie co innego niż 15 lat temu
3. Galeria
4. Zjeść smacznie można w Apropos (Sienkiewicza danwa magdalenka), Nic Nowego (dawny bar na Pułankach - nie pamiętam nazwy), Marghericie (Słoneczne)
5. Pobawić można się w Perspektywach. Chyba, że lubicie muzykę klubową to Platinium lub muzyka pop, disco, rnb Margherita Pub.
6. Pospacerujcie po parku - w nim też się wiele zmieniło
7. Klubu Rawszczyzna niestety już nie ma
8. Wystawy artystyczne, fotograficzne w budynku kina lub Mck
Nie napisałaś co lubisz, co chciałabyś zobaczyć, gdzie się wybrać.
Podpisze się pod Teo. Jeśli będziecie na majówke, perspektywy będą pełne, więc odrobine dawnego klimatu powróci. Polecam szczególnie wówczas. Pewnie też będe więc miłego ;) Pod całą resztą też się oczywiście podpisuję.
do "M."
Podpisując się pod powyższymi informacjami ja dodam że:
-warto odwiedzić restaurację w Pałacu Tarnowskich ul. Kuźnia,
dodatkowo warto się wybrać:
- na bardzo dobre lody w centrum Iłży i odwiedzić tamtejszy zamek, jest tam w iłzy też fajne jeziorko, a jak lubicie las polecam odwiedzić Nadleslnictwo Marcule w drodze do Iłży (ciekawe okazy flory i fauny),
- odwiedzić starówkę w Sandomierzu i wypić tam smaczną kawę - mozna wybrać się nad Wisłę jest nowa tam też nowa okazała przystań,
- zaporę Wióry i jezioro na rzece Świslinie przed Kałkowem,
- w drodze w Góry Świętokrzyskie i na Święty Krzyż sfotografować odnowiony wiatrak w Szwarszowicach,
- Bałtów, Gutwin i inne opisane powyżej.
p.s. smaczna pizza jest np. w lokalu Labirynt
Miłego pobytu.
Nie wolno zapomnieć o przebudowanych KRZEMIONKACH i tamtejszej podziemnej trasie turystycznej! :)
Jeżeli chodzi o dobrą kawę i ciacho to polecam cukiernię Słodka Manufaktura na ulicy Polnej w tzw. liniowcu :)
Jeżeli zawitacie na majówkę, to w Iłży będzie można obejrzeć turniej rycerski (3-4 maja) w tym pokazy ptactwa i koni.