Dobra zmiana. Ojczyznę dojną racz nam dac ... No i ją dostali. Poprzednim wytykali a teraz robią to samo ale ze zdwojoną siłą.
Początkowo zaczynał karierę jako doradca Antonia, tak doradca ministra obrony narodowej, syn lekarzy wiedzący wielkie G o wojsku i jego strukturach. Zrobiła się burza medialna więc podziękował za współpracę ale jak widać nie do końca. Prawda jest taka, że Antoni (nie wiem na czyje zlecenie) rozbraja naszą armię. Kto normalny w czasach, gdzie wojna wisi na włosku, zwalnia generałów i dowódców jednostek, opóźnia dostawy sprzętu i amunicji, rozczłonkowuje najpotężniejszy element naszej armii tj. pancerniaków z Żagania itp. W chwili obecnej nie mamy wojska, które jest wojskiem bo jeżeli pułkownik czy generał oddaje honory aptekarzowi, który jest rzecznikiem prasowym to sory ale coś tu jest nie tak. Aha, które państwo ma żołnierzy weekendowych w swoich szeregach jako struktura sił zbrojnych z lepszym wyposażeniem niż regularna armia? Odp: nikt tak nie ma, są struktury obrony cywilnej, gwardii narowodej itp. ale nie działa to tak jak nasze wielkie OT. W Szwajcarii możesz iść na szkolenie wojskowe, po którym dostajesz pełne wyposażenie żołnierza z podstawową bronią włącznie, które masz w domu. W każdym mieście gdzie są struktury obrony narodowej jest skład z amunicją, gdzie w razie wojny stawiasz się w pełnym wyposażeniu, dostajesz amunicję i bronisz kraju, to tak w wielkim skrócie. A u nas? Nie lepiej wpakować te 5 mld złotych rocznie co idzie na OT na zwiększenie liczebności armii zawodowej tylko dawać karabin sebixom i bezmózgom z osiedla za 500zł miesięcznie? Jako osoba związana z wojskiem wstyd mi za to co się dzieje ale taka prawda mili państwo, staliśmy się bezbronni wobec jakiego kolwiek zagrożenia, które stoi za ścianą i czeka na nasz kolejny błąd. Nie boję się mówić o tym głośno, za moje poglądy zostałem zwolniony i przeniesiony do rezerwy bo powiedziałem co myślę mojemu przełożonemu, który bardzo jest oddany nowej władzy. Żal w sercu zostaje a jeszcze większy jak patrze na to, co się dzieje w wojsku.
I dlaczego kasujesz? Wiesz chociaż?