Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu


- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Ciasto szrek - sprawdzony przepis

Ilość postów: 7 | Odsłon: 998 | Najnowszy post
  • Ciasto szrek - sprawdzony przepis

    Potrzebuję sprawdzonego przepisu na ciasto SZREK. Jak ktoś piekł to proszę o podanie przepisu...

    Gość_Magda
    Zgłoś
    Odpowiedz
    • Odp.: Ciasto szrek - sprawdzony przepis

      Nikt nie piekł?

      Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 3

      Odp.: Ciasto szrek - sprawdzony przepis

      Podajcie przepis

      Gość
      Zgłoś
      Odpowiedz
      • Odp.: Ciasto szrek - sprawdzony przepis

        Czy takie dobre, to bym polemizowała, ale co kto lubi ;-)

        http://ostra-na-slodko.pl/2014/01/31/ciasto-shrek/

        Jeśli używasz FF, możesz nie widzieć składników - wklejam:

        "Ciasto Shrek

        Shrek – znany nie tylko jako bajkowy stwór z filmu ” Shrek „, który podbił sera zarówno dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze.

        Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.

        Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która na pewno znajdzie wielu zwolenników!

        A zatem do dzieła!

        SKŁADNIKI :

        BISZKOPT :

        * jajko - 4 szt

        * mąka pszenna - 4 łyżki

        * budyń waniliowy bez cukru - 1,5 łyżki

        * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

        * cukier wanilinowy - 1 op

        * cukier - 4 łyżki

        * sól - 1 szczypta

        MASA PYSIO :

        * sok Pysio - 900 ml

        * budyń śmietankowy - 3 op

        WIERZCH:

        * śmietana 30% ( zimna ) - 500 ml

        * galaretka agrestowa - 3 op

        * cukier puder - 2 łyżki

        * delicje - 1 op

        SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

        BISZKOPT:

        Rozdzielamy żółtka od białek.

        Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy obydwa cukry.

        Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka. Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.

        Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką.

        Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

        MASA PYSIO:

        250 ml soku Pysio dokładnie mieszamy z 3 budyniami ( jeśli chcemy mieć bardziej słodką masę dodajemy budynie z cukrem , a jeśli nie , to bezcukrowych ).

        Resztę soku gotujemy , a następnie wlewamy do niego masę budyniową. Szybko i dokładnie mieszamy.Gorące wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

        WIERZCH:

        W 250 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki , studzimy.

        Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.

        Mieszamy z lekko tężejącą galaretką i miksujemy do momentu połączenia. Wylewamy na zastygniętą zieloną warstwę i wkładamy na ok. 5 minut do lodówki.

        Na lekko stężałą wyciągamy delicje , lekko wciskając. Wkładamy ponownie do lodówki.

        Ostatnią galaretkę rozpuszczamy wg. instrukcji na opakowaniu.

        Zostawiamy do ostygnięcia i lekko tężejącą zalewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

        Smacznego!"

        Tennessee
        Zgłoś
        Odpowiedz
        • Odp.: Ciasto szrek - sprawdzony przepis

          ja znam to ciasto jako'' kubus "-tylko soczek jest z marchewka a galaretka pomarańczowa .Ile kolorów tyle nazw jednego ciasta .....

          Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz
          • Odp.: Ciasto szrek - sprawdzony przepis

            Tez prawda.

            Tennessee
            Zgłoś
            Odpowiedz
    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 7

      Odp.: Ciasto szrek - sprawdzony przepis

      Jadłem takie kiedyś u matki i nawet nieźle smakowało, tyle, że nie było zielone, a pomarańczowe, ale to chyba dlatego, że soczek miał inny smak :-)

      GienekkeneiG
      Zgłoś
      Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Losowa firma:
"Ilando" Grzegorz Drogosz
Branża: Komputery
Dodaj firmę