Potrzebuję sprawdzonego przepisu na ciasto SZREK. Jak ktoś piekł to proszę o podanie przepisu...
Podajcie przepis
Czy takie dobre, to bym polemizowała, ale co kto lubi ;-)
http://ostra-na-slodko.pl/2014/01/31/ciasto-shrek/
Jeśli używasz FF, możesz nie widzieć składników - wklejam:
"Ciasto Shrek
Shrek – znany nie tylko jako bajkowy stwór z filmu ” Shrek „, który podbił sera zarówno dzieci i dorosłych , ale również jako ciasto o intensywnie zielonym kolorze.
Shrek jest delikatnym , piankowym ciastem … jak ptasie mleczko … a swój kolor zawdzięcza dodatkowi zielonego , gęstego soku Pysio.
Pokryte delicjami i galaretką jest istną mieszanką smaków , która na pewno znajdzie wielu zwolenników!
A zatem do dzieła!
SKŁADNIKI :
BISZKOPT :
* jajko - 4 szt
* mąka pszenna - 4 łyżki
* budyń waniliowy bez cukru - 1,5 łyżki
* proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
* cukier wanilinowy - 1 op
* cukier - 4 łyżki
* sól - 1 szczypta
MASA PYSIO :
* sok Pysio - 900 ml
* budyń śmietankowy - 3 op
WIERZCH:
* śmietana 30% ( zimna ) - 500 ml
* galaretka agrestowa - 3 op
* cukier puder - 2 łyżki
* delicje - 1 op
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
BISZKOPT:
Rozdzielamy żółtka od białek.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę. Stopniowo dodajemy obydwa cukry.
Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka. Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy łyżką.
Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25-30 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
MASA PYSIO:
250 ml soku Pysio dokładnie mieszamy z 3 budyniami ( jeśli chcemy mieć bardziej słodką masę dodajemy budynie z cukrem , a jeśli nie , to bezcukrowych ).
Resztę soku gotujemy , a następnie wlewamy do niego masę budyniową. Szybko i dokładnie mieszamy.Gorące wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.
WIERZCH:
W 250 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki , studzimy.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Mieszamy z lekko tężejącą galaretką i miksujemy do momentu połączenia. Wylewamy na zastygniętą zieloną warstwę i wkładamy na ok. 5 minut do lodówki.
Na lekko stężałą wyciągamy delicje , lekko wciskając. Wkładamy ponownie do lodówki.
Ostatnią galaretkę rozpuszczamy wg. instrukcji na opakowaniu.
Zostawiamy do ostygnięcia i lekko tężejącą zalewamy ciasto. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!"
ja znam to ciasto jako'' kubus "-tylko soczek jest z marchewka a galaretka pomarańczowa .Ile kolorów tyle nazw jednego ciasta .....
Jadłem takie kiedyś u matki i nawet nieźle smakowało, tyle, że nie było zielone, a pomarańczowe, ale to chyba dlatego, że soczek miał inny smak :-)