Ostrowiec Świętokrzyski - Widok na fragment miasta

Ostrowiec Świętokrzyski www.ostrowiecnr1.pl

Szukaj
Właściciel portalu

- Reklama -

Logowanie

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -
Zaloguj się, aby zbaczyć, kto jest teraz on-line.
Aktualna sonda
Czy jesteś za przeprowadzeniem w Ostrowcu Świętokrzyskim referendum odwołującego prezydenta miasta
Aby skorzystać
z mailingu, wpisz...
Korzystając z Portalu zgadzasz się na postanowienia Regulaminu.

Chrzest

Ilość postów: 49 | Odsłon: 1887 | Najnowszy post | Post rozpoczynający
        • Odp.: Chrzest

Ważną kwestią w chrzcie jest to żeby chrzestni przyjęli komunię. To że siostra jest po rozwodzie nie przeszkadza by ją przyjmowała. Warunkiem jest że nie może być w innym związku bo wtedy jest to świętokradztwo. Jednak życie rządzi się swoimi prawami. Osobiście znam panią która jest po rozwodzie, pomieszkuje na weekendach z rozwodnikiem ale w niedzielę jak gdyby nic chodzila do komunii... Jakiś czas jej nie widzę więc nie wiem czy robi tak do dziś.

Gość
          Zgłoś
          Odpowiedz

21:53. Bo ta pani czym nie była związana i robiła to dobrowolnie, bez użycia siły:)

Gość
            Zgłoś
            Odpowiedz

Czemu nie chcecie dać swoim dzieciom wyboru? Skąd wiecie, że kiedyś syn/córka nie będzie mieć do was pretensji, że zadecydowaliście za nich. Mam przyjaciółkę, która ma do rodziców żal, że ją ochrzczono i figuruje w księgach jako katoliczka, a katoliczką nie jest i nie zamierza być. Chce dokonać apostazji i zdaje sobie sprawę, że ciężka droga przed nią. Jest dobrą, przyjazną dziewczyną. Mam nadzieję, że katolicka część forum nie będzie rzucać oskarżeń i kalumnii.

marianka
              Zgłoś
              Odpowiedz

Wydaje mi się że koleżanka walczy z katolicyzmem bo jeśli rzeczywiście byłoby jej to obojętne to zwyczajnie nie chodziłaby do kościoła a tak to sama sobie robi sztuczne problemy. Gdyby jej to wisiało to nie robiłaby NIC.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

22.48, zgadzam się z Tobą w 100%. To, ze rodzice ochrzczą dziecko czy wyślą do pierwszej komunii, nie oznacza, ze musi ono w dorosłym życiu być katolikiem. Znam ludzi, którzy przyjęli wszystkie sakramenty łącznie ze ślubem kościelnym, ich dzieci były ochrzczone i przyjęły komunię, a dziś są wyznawcami innej religii.I nie dokonywali apostazji.

Gość
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
                • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 23

Odp.: Chrzest

Nie do końca się z Tobą zgodzę 22;48. Czy walczy, czy nie to nie moja sprawa. Jednak dla przejrzystości - gdyby bez problemu dokonać można było tzw. aktu apostazji, to automatycznie powinno się wykreślać te osoby z ksiąg parafialnych i automatycznie nasz kraj nie byłby prawie w 100% (jak to wielu głosi) krajem katolickim. Tu interes hierarchów odgrywa najważniejszą rolę - takie moje skromne zdanie.

leming
                  Zgłoś
                  Odpowiedz
              • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 25

Dlaczego ma dziecko mieć pretensje ? W jaki sposób mam je wychowywać po katolicku jeśli go nie ochrzczę ? Taka jest nasza wiara i Twoje pytania są bez sensu Marianko. Jeśli ktoś jest nie wierzący i na co dzień nie łączy go nic z kościołem to nie powinien chrzcić dziecka bo wtedy faktycznie nic to nie daje. Jednak w wierzących i praktykujących rodzinach jest to ważny sakrament.

Gość
                Zgłoś
                Odpowiedz

Uważajcie potem na chłopców w czarnych kieckach bo ich łapska

I nie tylko łapska mogą zrobić krzywdę tym ochrzczonym i chodzącym na religie dzieciom

Gość_Apocomito
                  Zgłoś
                  Odpowiedz

Nie martw się Apocomito, nic im się nie stanie. Pedofile są wszędzie więc uważać trzeba bez względu na to czy dzieci są ochrzczone czy nie. Nie życzę sobie takich insynuacji.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

No nie wydaje mi sie abys mial racje. Predatorzy w sukienkach maja latwy dostep do dzieci i ufajacy rodzice nie maja takiego filtra ktory moze mieliby gdyby to chodzilo o inne grupy spoleczne. Dla mnie jest to niepokojace i chociaz sama jestem katoliczka, to niepokoj pozostaje. Jak to zrobic aby nasze dzieci byly bezpieczne?

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Nauczyciele też mają łatwy dostęp do dzieci. Tak samo jak wszelkiej maści instruktorzy tańca i tego typu rzeczy. Jak ktoś szuka to wszędzie znajdzie gościu 23:21. Nie dajmy się zwariować. Byłem ministrantem i nigdy żaden ksiądz mnie nie molestował.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz

10:01 Problem jest w tym, ze nauczyciel zanim cos takiego zrobi to sie dobrze zastanowi bo czeka go ciezka kara. I koledzy nauczyciele nie maja tolerancji dla takich i nie beda ich kryc bo sami maja dzieci. A w kosciele to najwyzej takiego przesuna do innej parafii a koledzy i przelozeni go kryja. Do tego parafianie czesto wystepuja w obronie takiego ksiedza. To trudny temat.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz

Bzdura. Żaden pedofil się nie zastanawia nad tym co robi, bez względu na to kim jest.

Gość
                          Zgłoś
                          Odpowiedz
                  • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 32

To nie chodź do kościoła, tylko potem nie domagaj się łaski i ostatniego namaszczenia od księdza na łożu śmierci.

Gość
                    Zgłoś
                    Odpowiedz

Moja odpowiedź do 10:01.

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

Widocznie mnie nie zrozumiałeś 13:38. Będę chodził do kościoła bo jestem wierzący. Pisałem do gościa z wczoraj 23:21 że dzieci mogą być tak samo niebezpieczne w szkole czy innych dodatkowych zajęciach. Niech więc nie sugeruje że w kościele trzeba ich pilnować bo ja wcale tak nie uważam. Pilnować trzeba jednakowo wszędzie.

Gość
                        Zgłoś
                        Odpowiedz
                    • Post nadrzędny dla poniższego tego posta o numerze 35

Tylko Bóg ( nie ksiądz) może udzielić łaski przebaczenia. Ani ksiądz ani tu wypowiadający się forumowicze nie mają nic do powiedzenia. Bóg decyduje o naszym życiu, o tym co robimy i kim jesteśmy. Ludzką rzeczą jest błądzić a Bogu bliższe są zbłąkane owieczki niż stado leżące u jego stóp. Wszyscy znacie przypowieść o synu marnotrawnym. Nie oceniajcie a nie będziecie oceniani. Nie trzeba chodzić do kościoła aby wierzyć w Boga.Jeżeli wierzysz w Boga i szczerze się modlisz i żałujesz za grzechy to Twoja modlitwa i spowiedź będą wysłuchane nawet w szczerym polu. Wiara to nie kościół (budynek), a kościół nie zawsze jest miejscem skupiającym wierzących. Chrzest również nie czyni człowieka osobą wierzącą. Nie trzeba być katolikiem aby być dobrym człowiekiem i swoim życiem sprawiać radość Bogu. Dobry człowiek bez względu na to czy jest katolikiem,ateistą czy wyznaje inną wiarę - zawsze znajdzie miejsce u boku Pana Boga. To nie zapis w rejestrach kościelnych ale nasze czyny i to jakimi jesteśmy ludźmi wyznacza nam drogę do nieba lub piekła. Na Sądzie Ostatecznym nie będziemy rozliczani z wpisów kościelnych ale z tego jakimi byliśmy ludźmi w stosunku do innych. Ludzi należy kochać za to jakimi są a nie za to do jakiej wiary przynależą. Bóg stworzył ludzi na swoje podobieństwo a więc wierząc w siebie, wierząc w innych - wierzysz w Boga. Więcej wiary kochani.

Gość
                      Zgłoś
                      Odpowiedz

- Reklama -
- Ogłoszenie społeczne -

- Reklama -

- Reklama -
- Reklama -
- Reklama -