Witam. Czy ma ktoś taki z Państwa problem jak w tytule? Jak państwo sie leczyli itd? Pytam gdyż mam problem od dwoch lat , zastrzyki z kwasem hialuronowym pomagają na góra miesiac , zabiegi nic nie pomogły ( magnetronik , ultradźwięki , laser) . Nie wiem co dalej robic z tym kolanem, nie moge uprawiać sportu bo zaraz kolano doskwiera, podczas prostej czynności jak mycie podlogi , aby sie podnieść musze sie podeprzeć , bo od kolana bol idzie na piszczel, nie wiem jak to inaczej niestety opisać . Jestem osobą młodą i taki problem mi bardzo doskwiera. Bede wdzieczna za wszelkie informacje jak państwo sobie poradzili z tą dolegliwością .
Ktos cos napisze jak się z tym zmagał??
A czy zażywasz jakieś preparaty z glukozaminą, chondroityną, wit C i D? To podstawa . A same zabiegi nie pomogą zbytnio jeśli nie uzupełnisz braków w organizmie.
Witam,
Najlepszą metodą walki z tą dolegliwością jest rehabilitacja. Konkretnie chodzi o rehabilitację funkcjonalną. Zabiegi typu magnetronik, ultradźwięki itp na niewiele się zdadzą. Są one jedynie walką z objawami a nie z przyczyną. Chondromalacja jest spowodowana mi. bocznym przyparciem rzepki. Rehabilitacja w tym przypadku powinna polegać mi. na wzmacnianiu stabilizatorów stawu kolanowego i poprawie propiocepcji.Na stronie www.rehabilitacja-ostrowiec.pl jest artykuł na temat rehabilitacji w chondromalacji. Zapraszam do lektury.
Rehabilitacja Funkcjonalna
mgr Paweł Moczyński
os. Ogrody 29
tel. 668-496-365
moim zdaniem aby dokładnie dolegliwośćc zdiagnozować najlepiej byłoby wykonać atrospkopie kolana, podczas którego ortopeda oceni stan tej rzepki i nie tylko...taka artroskopie kolana i leczenie polecam w Starachowicach u dr Skarżyńskiego... :)
Proponuję spróbować terapii komórkami macierzystymi. Mnie pomogła.
Brałam preparaty z glukozaminą ale nie widzialam poprawy zadnej i nie ukrywam , ze po kieszeni też szarpało , toteż odstawiłam od pol roku , ortopeda sugerował artroskopie ale stwierdził tez , ze szkoda mi w tym wieku "grzebać" w kolanie , mysle ,ze przy kolejnej wizycie się chyba zgodzę na ten zabieg bo co mi zależy właściwie . A czy taka terapia komórkami macierzystymi jest bardzo kosztowna czy jest refundowana na NFZ?
Grzebanie w kolanie czym wcześniej rozpoczete tym lepsze daje skutki.Mam na myśli artroskpię bo żaden tomograf nie zdiagnozuje tak jak artroskopia.To wiem z własnego doświadczenia.
Rezonans magnetyczny jest najmniej inwazyjny a daje oobraz choroby nie wiele gorszy. II stopien to nie koniec swiata - jest to uszkodzenie wierzchniej warstwy chrzastki. Artroskopia to zabieg po ktorym jest potrzebna rehabilitacja i nie potrzeba dodatkowo oslabiac kolana.
Pozdrawiam
Słuchaj zrobisz jak zechcesz, ale uważam że preparatu z glukozaminą i resztą składników o których pisałam nie powinnaś przestać brać. Skoro piszesz że ci nie pomagał, to brałaś zapewne zbyt małą dawkę, byc może bez wit c , która jest bardzo pomocna przy wchłanianiu glukozaminy. Nie chce robic kryptoreklamy ale w aptekach jest preparat z wysoką dawką glukozaminy na dodatek z chondroityna i witC. ( 20 zł za 30 tabletek musujących) Ponadto powinnaś brać wit D w ilości ok 800-1000 jednostek. Lekarze ci tego nie powiedzą, bo wolą tłumic objawy, albo grzebać w kolanie. Zwróć też uwagę na swoją dietę, i wyeliminuj żywność prozapalną.
Czy nie są to moze tabletki o smaku potzeczkowym bo takie Tez brałam. Stosowałam alevox , wit c w dawce 2000 , ale o wit D nie wiedziałam niestety, fakt ze lekarze nie pomagają zbytnio , tłumaczyłam lekarzom ze od najmłodszych lat mam bóle stawów i byc moze cos jest nie tak i dlatego sie z tą rzepka porobiło, ale zazwyczaj dotykam sie z opinia ze młoda taka niemożliwe by stawy bolały , ot takie podejście lekarzy ze czlowiek woli nic nie robic niz sluchac takich rzeczy . Kazda rada jest mi pomocna od Psnstwa
Ja akurat zażywałam o smaku cytrynowy i o innej nazwie.
Poczytaj prosze ten artykuł , może znajdziesz tam cos dla siebie
http://www.pocztazdrowia.pl/jedenascie-naturalnych-sposobow-na-zapalenie-stawow/
Poza tym wydaje mi się , że przydałyby ci się ćwiczenia rehabilitacyjne wzmacniające mięsień czterogłowy uda. Moja córka ma nawykowe wypadanie rzepki, i ćwiczenia , na które chodziła 3 razy w tygodniu przez prawie 5 mcy przyniosły efekt. Do tego, już z mojej inwencji łykała tabletki z glukozaminą, no i wit C i D.
Akurat takie doustne preparaty mają skuteczność bliską placebo, ale jak kogos stac to moze sobie kupować i łykać
Ja to miałem - niestety nie wiem jaki stopień. Mnie pomogła rehabilitacja - 10 różnych zabiegów, ćwiczenia i duuużo jazdy na rowerze.