Chleb od lat kupuję z Boksycki. Jednakże wiem ,iż u Skalskiego dodają zakwas do chleba.To czy chleb jest puszysty, czy nie, czy ma dziury czy nie, zalezy od tego jak jest odbijany.Kiedys recznie, więc był zbity dosc dobrze, teraz maszynowo, wiec i konsystencja ciasta dostosowana do maszyny i w sumie nie jest tak zbity.Stąd puszystosc. A nie polepszacze czy inne gady.
Teraz chleb ie ma smaku chleba więc jet jak jest kupowałam wszędzie i smakował mi jak otwierali piekarnie teraz liczy się ilość nie jakość .Dobry był u Krawczyka ale ja przeszli na ilość już jest inny nie smakuje .W całym Ostrowcu nie ma dobrego chleba a bułki ohydne dziś tylko dobre świeże juto skała.U Skalskiego też na początku był lepszy a teraz ? kiedyś u Skalskiego był dobry chleb ,marzenia.
najlepsze pieczywo ma jednak Malgorzatka
Wznowię wątek,
O chleb z jakiej piekarni należy pytać w mieście i gdzie żeby dostać to co chlebem nazywamy?
Oczywiście to kwestia co komu smakuje. Polecam chleb z Iwanisk (tradycyjny) w sklepie ekologicznym przy Al. JP II obok apteki P. Niciei lub chleb z piekarni z ul. Kuźnia dostępny m.in. w Groszkach.
Może nie w temacie, ale ja polecam samodzielny wypiek.
Tylko że na zakwasie, nie na drożdżach. Zakwas można wyhodować samemu, albo ktoś go odstąpi. Domowy chleb jest pyszny, tani, nie ma zbędnych dodatków, za każdym razem możesz upiec inny, zachowuje świeżość nawet do tygodnia. Kiedyś myślałem, że pieczenie chleba to technologia NASA, a teraz zajmuje mi to łącznie ze 40min raz w tygodniu :) Wystarczy silikonowa keksówka i piekarnik.
Też szukałem dobrego pieczywa. Koniec końców - szybciej jest upiec, niż biegać po sklepach ;)
Rzeczywiście przynajmniej wiesz co jesz i w dodatku jak coś nie wyjdzie to wiadomo do kogo zgłosić uwagi ;-) popieram
Z Kużni był dobry ale teraz liczy się ilość, jadam chleb z nie jednego pieca ,jednakże będąc kiedyś przejazdem w lubelskim jadłam dobry chleb i smakował chlebem.
W Kauflandzie, wiejski 5,99zł. Im starszy, tym lepszy.
Kupuję często u Skalskiego, lubię te ciemne z ziarnami, orkiszowy ale czuję, że taki prawdziwy to on chyba nie jest. I bardzo brzydzi mnie nazwa chleba - baton wieloziarnisty czy jakiś tam. Kilka jest tych "batonów", czy to znaczy, że z chlebem nie ma on nic wspólnego?
I lubię od nich bułkę wrocławską czy poznańską czy jakąś tam, te długą i bagietki. Niestety te bagietki i bułki śniadaniowe są dobre tylko pierwszego dnia, potem gliniaste.
A nie możecie sobie raz na jakiś czas samemu upiec dobry chleb, na zakwasie samemu wyhodowanym? Jest pyszny a co za zapach, właśnie piekę.
niestety nie ma dobrego chleba w ostrowcu. przerobilem wszystkie piekarnie z ostrowca i okolic. wszystko na polepszaczach.
Mnie osobiście najbardziej smakuje chleb ze staszowa - sklep Samo Zdrowie na ogrodach przy kościele - zbity, chrupiąca skórka, smaczny nawet po tygodniu
Również polecam najlepszy ze staszowie bez polepszaczy
bodzentyn wyjazd na kielce
Żytni Pod Telegrafem
Ja od lat kupuję od Skalskiego
Polecam z Tartaruga na rondzie na koloni. Bezkonkurencyjni ,