Tanio to - internet, a fachowiec to p. Sokołowski na ul. Żurawiej, sprzedaje różny sprzęt i ma wiedzę - coś poleci. Ja polecam Alan 100+ niedrogi a wystarczajacy i nieskomplikowany. Uzywam cztery sztuki kilka lat, jak do tej pory niezawodne.
Zastanawiam się nad kupnem. Którego Alana lepiej wybrać- 199 czy 203?
potwierdzam alana 100+ używam kilka la + syri ml i daje rade zestaw i w osobowym i w busie nigdy nie było problemów
Ja mam President JOHNNY II ASC z anteną President Florida na busie i Alana 109 i 199 (zależy na jakim wozie) z anteną Sirio ML145 (nie widzę różnicy w jakości z Presidentem 145 którego mi za....li ) Pozdrawiam
Z tanich cb polecam Onwa mk3 (o ile jeszcze znajdziesz) alana 199, TTI 770, Alan 100 +(o ile znajdziesz bo już dawno nie jest produkowane)
Ten Midland Alan 199 ci wystarczy, o ile nie potrzebujesz kolorowych lampek i wodotrysków ;-)). Podobno nie można na nim gadac za granicą ze sprzetem tam uzywanym - czyli z niemcami w niemczech itd. Ale z polakami po polsku zawsze się dogadasz na 28 kanale. Pomyśl jedynie do tego o dobrej antenie , bo to antena decyduje o zasięgu - dłuższa to podobno lepsza, radio to tylko jakość dźwieku i nadawania. A tak wogóle, pofatyguj się do p. Sokołowskiego na ul. Żurawią. Nie musisz nic kupować na siłę, a gość naprawdę ci to wszystko wyjasni i doradzi jaka antena do jakiego sprzetu i do czego najbardziej przydatny.
"tylko" jakość dźwięku i nadawania ja bym powiedziała, że aż ;) a nie jeden wielki bełkot słychać jedzie i sieje
Rozmawiamy o Alanie, wiec co do Alana, to jakośc dźwieku jest super - pisałem, że użytkuję kilka egzemplarzy od kilku lat - sprawny Alan napewno nie sieje. Reszta zalezy od anteny.
Ten 203 to też jakies rozwinięcie serii Alan 1**. Podobno ma jakis dynamiczny mikrofon i modulację AM/FM, czego w normalnym stosowaniu sie nie używa. Ale to chyba jakis nowszy model od 199 - bo tamten ma tylko przełącznik 1W i 4W czego sie też nie używa ;-)) - chyba, że się rozmawia z kims kto jest bliziutko i wtedy moc powoduje zakłócenia. Można zaryzykowac - ogólnie Midland Alan jest ok.
Dzięki chłopaki za pomoc. Mnie jest sb potrzebne tylko do jazdy po kraju. A jak z zamontowaniem? Da sie samemu to zrobic?
Pytam, bo w sklepie mi powiedzieli, ze sie nie da i taka usługa kosztuje 30zł :)
Zamontowac sie da, jesli sie ma troche zmysłu technicznego, bo pomysły to ludzie maja różne ;-))). Trzeba jednak po montazu jechac do fachowca, lub kogos kto ma specjalne urzadzenie do strojenia anteny z radiem i tego nie trzeba unikać bo albo niewiele bedzie słychać albo i sprzęt mozna uszkodzić. To kosztuje parę groszy. Wazne jest też, żeby antena miała dobra masę - na co trzeba szczególnie zwrócic uwagę, żeby nie uszkodzić sprzetu. Trzy dyszki za montaz to nie dużo, a zdejmuje z ciebie odpowiedzialność i masz zrobione fachowo.