Gdzie sprzedam butelki? Ostatnio pytałam w kilku sklepach i tylko na wymianę, po 0,20gr, albo z paragonami.
jest hurtownia na kilińskiego, też chętnie bym z kimś nawiązał współpracę z zabieraniu butelek cena do uzgodnienia:)
butelke liczą po 0.35 gr po porę sztuk zanieś do groszka przyjmują
Ja się chcę pozbyć jakichś 100szt, choć jakbym pozbierała wszystko co mam to pewnie i 300by się znalazło, ale to juz najróżniejsze. A jaka współpraca?
Prawo wygląda tak, że sprzedawca ma obowiązek przyjęcia od ciebie wszelkich opakowań zwrotnych po produktach znajdujących się w jego ofercie. Problem jednak pojawia się przy kaucji, ponieważ jest to de facto zawarcie umowy cywilno-prawnej. Wtedy sprzedawca może zażądać okazania dowodu zakupu bądź odmówić przyjęcia butelek, ewentualnie zabrać je od ciebie ale bez zwrotu kaucji... Ogólnie ze zwrotem butelek po piwie jest jeszcze kilka ciekawych sytuacji (np. obowiązkowa informacja w sklepie gdzie w mieście znajdują się skupy odpadów wtórnych) ale słabo tyczy się to tematu, więc już sobie daruję.
Ogólnie jest tak - albo znajdziesz miłą panią w osiedlowym sklepie, albo znajdziesz (załatwisz sobie) kilka paragonów gdzie widnieje piwo, albo oddasz butelki za darmo lub je wyrzucisz. A i taka mała uwaga - sprzedawca nie ma prawa odmówić przyjęcia butelki bez etykiety. Kaucja jest płacona za opakowanie a nie za etykietę, która mogła się zerwać równie dobrze zanim piwo dotarło z hurtowni do sklepu.
powiedzmy, że często mam po kilkaset butelek po piwie i często mam problem z ich upłynnieniem, może ma ktoś jakieś dojście, żeby zawsze ktoś zabierał co jakiś czas itd:)
w kauflandzie przyjmuja nie wiem po ile ale przyjmuja i to duze ilosci
Na pewno w kauflandzie zawsze przyjmują? Nie chcę zapakować auta na darmo, a dziś się wybieram popołudniu więc pozbyłabym się z chęcią.