Czy zapoznaliście się już z propozycjami projektów w ramach Budżetu Obywatelskiego 2017 ?
Jeśli nie to warto je poznać na stronie UM Budżet Obywatelski 2017 i oddać swój głos na ten, który uważacie za najbardziej potrzebny dla miasta czy osiedla, merytorycznie przygotowany i rozsądnie skalkulowany.
Punkty gdzie można głosować też są zamieszczone na tej stronie.
Chciałem się zapoznać, ale widać we święta strona nieczynna...
Oto proponowane projekty do Budżetu Obywatelskiego 2017 w linku:
http://www.um.ostrowiec.pl/pl/dla-mieszkanca/budzet-obywatelski/2427-lista-wnioskow-skierowanych-pod-glosowanie-bo-2017-karty-projektow
Regulamin przeprowadzania Budżetu Obywatelskiego mówi w rozdziale II pkt 5:
Mieszkaniec Ostrowca Świętokrzyskiego może złożyć dowolną liczbę propozycji zadań publicznych, przy czym każda z nich wymaga odrębnego wniosku.
To jak do tego punktu regulaminu mają się dwa wnioski z zakresu infrastruktury, a mianowicie:
I.17.2017. Po siąsiedzku. Kuźnia Relaksu i Ogórd Sąsiedzki. Dwie przestrzenie wspólne. Jeden projekt realizowany na Pułankach drugi na Kuźni. Razem kwota 135 625 zł.
oraz
1/8/2017 Młodzieżowe centra zabaw i rozrywki. Jeden projekt realizowany ma być przy Kopernika a drugi przy ul. Niskiej. Razem kwota 150.000 zł
oraz
Zastanawia mnie a zarazem intryguje jak autor czy autorzy tych projektów uznają te przestrzenie za wspólne. Byłoby uzasadnione, gdyby projekt miał być realizowany na granicy osiedli.
Dla mnie argumentacja jest ewidentnie jedna. Połaczyć, aby zyskać podwójną liczbe głosów w głosowaniu z dwóch osiedli a nie z jednego. Co powoduje nierówne szanse dla pozostałych wniosków.
Uważam, że jest to niezgodne z pkt 5 Rozdział II Regulaminu, którego treść została na wstępie przytoczona. Wnioski te w obu przypadkach powinny być niezwłocznie rozdzielone na niezależne od siebie, czyli na 4 wnioski.
A czyje to są wnioski ?
No właśnie czyje? Też po raz pierwszy spotykam się z sytuacją, gdzie w konkursie nie podaje sie autora pracy, którą się przedstawia:))
Strona jest znowu niedostępna ..., ale z tego co pamietam projekt Kuźnia Relaksu i Ogród Sąsiedzki podpisana jest przez Pana radnego Stelmasika.
Jest on przewodniczącym zespołu ds Budżetu Obywatelskiego 2017.
Czyli sędzia we własnej sprawie.
Masz link na poczatku wątku. Otwiera się
Projekty mają dużo różnych błędów. Chociażby projekt działek. Mase błędów szkolnych. Przebija wszystko ocieplanie świetlicy w nawiasie krzesełka?
Do teleexpresu się nadaje.
A te ogródki działkowe to chyba mają różnę zarządy i też mieszczą się w różnych miejscach to chyba też powinny byc oddzielne projekty
Tak nie tylko ze leżą w różnych miejscach to w każdym jest zarząd do ich reprezentacji. Nie rozumiem tego regulaminu budżetowego. Ale Rodzinne Ogrody Działkowe to sprawa działkowców którzy mieszkają również poza Ostrowcem i moim zdaniem nie jest to sprawa mieszkańców naszego miasta. Działkowcy mają swoje pieniądze niech je wydają na to co uchwali Walne.
wszyscy działkowcy są z Ostrowca
Nie prawda moja znajoma jest z Ćmielowa a ma działkę w Ostrowcu i takich przypadków jest kilka bo pytałam jednego Prezesa dużego Ogrodu.
Gościu 22:43 może autor miał na mysli ocieplenie wizerunkowe krzesełkami. Tylko pewnie cenowo sie różni.
Pal licho szkolne błędy. Tu chodzi nie o błędy, a działanie niezgodne z regulaminem, które bedzie miało olbrzymi wpływ na wybór projektu. Tak na prawde w obecnej mozna nie robić tego głosowania.
Czekamy na szybką korekte Panie Prezydencie.
Faktycznie niezły cyrk. Cytuje"2. Termomodernizacja świetlicy ogrodowej.( Stoły 12 szt. krzesła 100 szt. 2 szt. Drzwi
wewnętrzne 2szt.drzwi 90/220.1 szt.80x220.1 szt.90x220."
hihihihi słowo termodernizacja nabiera innego znaczenia.
Moim zdaniem Pan Prezydent powinien wstrzymać Budżet Obywatelski
w tym roku, poprawić regulamin. Dać mądrych ludzi do weryfikacji. W przyszłym roku zrobić to jak należy. Chociaż szkoda niektórych projektów, bo są dość ciekawe.
Ja głosuję na projekt numer 12.
Plac zabaw i siłownia na patronackim bo tutaj mieszkam od wielu lat.
Pozdrawiam
Przeglądam kolejno te propozycje i większość z nich powtarza się, niektóre z ubiegłego roku.
Rzeczywiście dostrzegam wiele nieścisłości w mapkach i obliczeniach. Np w jednym z tych projektów placów zabaw, przy Reja jest kompletnie niezrozumiałe. W opisie plac zabaw ma wymiary 10x25m ,na mapie natomiast zaznaczony jest teren o wiele większych wymiarach. W kalkulacji koszt ogrodzenia 20 tys + jakiś płotek elipso 7 tys, co razem daje 27 tysł czyli 1/3 wartości projektu. Nie wiadomo więc jakiej długości płotu dotyczy ta kalkulacja czy tej z opisu czy tej z mapki. Po co w ogóle 1,5m wys. płot w ogródku dla dzieci?