co ty chrzanisz, jaka ekonomia? według ciebie dokładanie do psp 9 około 7 tys a do psp 11 około 3 tys i likwidują psp 11 to ekonomia? to idź na studia to się dokształcisz i wtedy porozmawiamy o ekonomii
Normalne zjawisko paradoksalnie proste do przewidzenia.Ludzi z miasta ubywa bo bezrobocie ,dziwne byłoby gdyby dzieci przybywało.Trudno się pogodzić z tym faktem nauczycielom ,których jest za dużo.Ktoś źle zaplanował zbędną "produkcję" tych fachowców.Skoro idzie niż demograficzny i likwidacja miejsc pracy w zakładach produkcyjnych to normalną rzeczą jest że w pewnych zawodach zabraknie miejsc pracy.Nie zanosi się na lepiej w ciągu najbliższych lat.Wiem że jest przykro zmienić swój fach nauczycielski na inny bo :są wakacje.ferie,mało godzin tygodniowo,przyzwoita wypłata na obecne warunki,czysto,ciepło ,przyjemnie,szacunek wśród ludzi,są duże szanse na objęcie lukratywnego stanowiska w budżetówce (w radach,samorządach -najwięcej nauczycieli) Należy realnie spojrzeć na sytuacje gospodarczą naszego kraju.A może szukać pracy w tym fachu na wyspach brytyjskich? Tam najwięcej młodzieży wyemigrowało i tam założy swe rodziny i swe dzieci do szkół pośle.Niestety ale to rzeczywistość.Nasz Ostrowiec pustoszeje,dzieci i młodzieży coraz mniej,tu większą przyszłość mają domy starców,tanie przychodnie zdrowia.Z pustego Salomon nie naleje.To samo było z ostrowiecką hutą,nikt sobie nie wyobrażał że taki moloch w postaci starego i nowego zakładu może przestać istnieć.
Było kiedyś że "budujemy 1000 szkół na tysiąclecie" a na drugie tysiąclecie trzeba je zlikwidować - to tak na marginesie. O ile się nie mylę to szkoła 11 znajduje się na Focha - więc jak powstanie nowa galeria to szkoła będzie za blisko i to jest zrozumiałe że musi być przeniesiona.
Tak! Ja też uważam, że ta szkoła ma zniknąć po to, aby w przyszłości nie być powodem protestów rodziców przeciw budowie galerii i wzmożonego ruchu samochodów. Szkoła jest super, dzieciaków przybywa. Serce mi się kroiło na plasterki, jak widziałam wczoraj Panią Dyrektor!!!! Jak Matka w żałobie, na której ramionach kona dziecko. Nie spałam całą noc:((((((((((((( Mam nadzieję, że ta moja wypowiedź, w odróżnieniu od reszty ukaże się na forum.
górnikom jakoś Salomon nalewa !
A po co sobie i "swoim" pompować po kilkanaście czy kilka tysięcy miesięcznie w kieszenie?
A gdzie wasi wybrani radni ,nasz z Częstocic panoszył się ładnie do wyborów a obecnie szkołę 8 ma w ..........
No przed wyborami to cuda na kiju były obiecywane,zresztą jak przed każdymi wyborami...Chodzą od drzwi do drzwi i wmawiają ludziom te cuda...No ale widocznie większość haczyk łyknęła.
i nie jest likwidowane szkolnictwo:)
W związku z likwidacją pięciu szkół w Ostrowcu Świętokrzyskim odbędzie się pikieta w obronie tych placówek 29 stycznia(czwartek) o godzinie 9.30 przed Urzędem Miasta. Zapraszamy wszystkich.
Błagam Was przyjdźcie na tą demonstracje. Bo brak oporu,powoduję, że władza nas oblewa. Żebym mógł przełożyć operację na pewno byłbym tam.Byli uczniowie ,emeryci, Ostrowczanie tu się toczy walka o dobro naszych dzieci.
Nie odbudujemy szkolnictwa, kochana nasza władza zniszczy.
A tak gdy nastaną lepsze czasy dla naszego miastaznow się zapełnią budynki naszych szkół.
Gdy zlikwidują szkoły osiągając cel,to już nigdy nie odbudujemy szkolnictwa na dzisiejszym poziomie ,ponieważ budynki po zlikwidowanych szkołach sprzedadzą!! Zastanówcie się dlaczego szkoły z małych budynków, gmachów mają być ,przenoszone do molochów. Jaki sens ma ta reorganizacja na pew3no nie ekonomiczny. Jeszcze raz zwracam się o pomoc w walce o utrzymanie szkolnictwa w takiej formie jak jest. Nie wieszcie w zapewnienia prezydenta ,radnych KWWG o pracy dla nauczycieli :przykładem niech będzie zlikwidowane szkoły w Bałtowie i Kunowie.
Nauczyciele ,uczniowie rodzice mieszkańcy miasta ,emeryci, ludzie dobrej woli walczcie o swoje! To Wy powinniście być podmiotem działania każdej władzy z wyboru!!!
człowieku za 20 milionów rocznie które przeciekają między palcami można naprawdę zrobić wiele dobrego dla mieszkańców miasta ,wszystkich mieszkańców, nie tylko dla nauczycieli.
to walka z wiatrakami, dzieci coraz mniej to i subwencji mniej, skąd dokładać? walczcie lepiej o gimbusy, świetlice, darmowe posiłki, pomoce....
Popieram "Wykluczonego" pozamykają szkoły i twierdzą, że można dzieci dowozić na drugi koniec miasta, a za to marketów nam dostawią, żeby każdy miał blisko do nich. Ludzie kiedy się obudzimy i zjednoczymy. Miasto ginie a naród siedzi w domu i myśli, że inni za nich wszystko załatwią, zobaczymy ilu ostrowczan jutro się zjednoczy, mamy jeszcze szansę, podnieśmy głos, to dzieci są naszą przyszłością i oni będą pracować na nasze emerytury tak jak my teraz na naszych rodziców, jak dostaną byle jakie wykształcenie w " szkołach molochach" to jaki mają start w przyszłość, TO MY TERAZ MUSIMY O TYM POMYŚLEĆ, OSTROWIACY WALCZMY O TO MIASTO. JUTRO 9.30 PRZY URZĘDZIE MIASTA, Nie łudźcie się, że pieniądze "zaoszczędzone" na likwidacji szkół będą zagospodarowane tak jak byście chcieli, Ktoś na tym na pewno skorzysta!!!
słuchaliście teraz radia Kielce ? był wywiad z prezydentem , mówił że przez te 10 ostatnich lat urodziło o połowe mniej dzieci ! bardzo dobrze, ze zamyka te szkoła, bo niby co rodzice nie mogą dalej dzieciaka do szkoły odprowadzic? zaoferował transport dla calych klas ! jeszcze żle? dla kogo mają byc te szkoly skoro w klasie ledwo kilkanaście osob ? BRAWO pierwszy odważny prezydent ! utrzymanie szkoly do duze koszte i jesli w szkole zamiast 600 osob jest garstka, wiec sami sobie odpowiedzcie
Słuchałem tego wywiadu i według mnie to był tendencyjny. Chwalić takie posunięcie może jedynie ten, kto nie ma dzieci. Na szkołach nie powinno się oszczędzać, no chyba, że naprawdę chcemy aby miasto się zwinęło.Gościu 09:33 jesteś rzecznikiem prezydenta? Jak często będzie transport? Czy każde dziecko będzie miało zagwarantowane to, że po skończeniu lekcji będzie mogło być odwiezione do domu bez czekania na świetlicy?
http://www.radio.kielce.pl/pl/przeglad-548/_post/29679
proszę posłuchać na spokojnie bez emocji a sami potwierdzicie że reorganizacja oświaty jest potrzebna
Na Stawkach funkcjonuje podstawówka i gimnazjum w jednym, to może połączyć podstawówkę nr 4 z gimnazjum 2, dzieci jest podobno mało w obu szkołach a w PG2 są dwa budynki, nie trzeba będzie przenosić gimnazjum do PG3 dla jego ratowania a, a dzieci z podstawówki przejdą całymi klasami do gimnazjum