Niestety, robilam juz 2 razy rzeczona smietane z dodatkiem zelatyny i ten sam problem... W smietanie robia sie grudki jakby zbitej zelatyny no i smietana opada...
Czy macie jakis sprawdzony sposob potraktowania smietany zelatyna? Z gory dziekuje.
najpierw do żelatyny należy pomału dodawać ubitą śmietanę- po łyżce, dobrze rozmieszać i tak kilka łyżek i to dopiero wlać do reszty śmietany, powinno się udać
ja zawsze robie w ten sposob ze do smietany dodaje mix do smietan z delekty i nie ma problemu
Żelatynę rozpuszczam w gorącym mleku, trochę mleka - a żelatyna na objętość śmietany. Bardzo dokładnie mieszam do wystygnięcia - to mleko z żel., zawsze robią się grudki i taki kożuch na dnie, stopniowo wlewam do ubitej śmietany bez grudek i kożucha, sam płyn i naczynie wkładam na trochę do lodówki, sprawdzam co trochę i jak widzę, że już "staje" :) to wykładam na ciasto. Czasem się nie udaje. :) Ale im więcej uda się rozpuścić żel w tym mleku tym sztywniejsza śmietana.
2-3 łyzeczek herbacianych zelatyny zalac zimna przegotowana woda aby sie pokryła wymieszac odczekac około 10 min specznieje,w miedzy czasie ubic smietane z cukrem czy sama jak kto woli gdy smietana jest ubita (moze byc nawet sniezka nie musi byc z kartonika )odstawiamy ja na chwilke -do napeczniałej zelatyny wlewamy przegotowana goraca wode tyle abysmy mogli rozmieszac rozpuscic ,rozpusci sie bez problemu,-wracamy do smietany ponownie ubijamy i ciekim strumieniem wlewamy goraca zelatyne-obiecuje ze smietana nie opadnie nie zwazy sie a zelatyna nie ma grudek,razem chwilke ubijamy szybko tezeje wiec czym dłuzej bedziemy z zelatyna ubijac bedzie puszysta.-smacznego-jest pyszna do ciasta z owocami i galaretka